Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Timothée de Fombelle: Vango - A hazátlan herceg

2012.06.18.

Sorsok csillagrendszere

Timothée de Fombelle magasra tette mércét a sorozat első kötetével (Ég és föld között ), szerencsére simán átvitte a tervezett magasságot. De mit szóljon a regény elfogult hivatásos olvasója, aki ha a történet főbb elemeinek előszámlálásánál többet szeretne mondani, csupán önmaga korábbi írásának fordulatait tudja lelkesen ismételgetni. Nincs mit szépíteni: a Vango második könyve (A hazátlan herceg ) pont olyan jó, mint az első volt: rejtélyes, kalandos, izgalmas - letehetetlen.

Boulard felügyelőnek különleges módszere van a bűnesetek felgöngyölítésére. Nem túl racionális megoldás, ám ennek ellenére legtöbbször sikerrel jár vele. „Már ezredszer rekonstruálta azt a valamit, amit úgy hívott: csillagképek. Ez volt az ő sajátos gondolkodási módja. Becsukta a szemét, és egy képzeletbeli éjszakai égbolton megjelenítette nyomozása minden egyes elemét. Aztán gondolatban berajzolta az összes vonalat, ami ezeket a magányosan álló csillagokat összeköthette."

Találóbb lenne magányos üstökösöknek nevezni a regény hőseit. Boulard felügyelő ugyanis nem veszi számításba azt a tényt, hogy a rejtélyes bűntény szereplői nem álldogálva várják, hogy eldőljön sorsuk, hanem állandóan mozgásban vannak. Európa és Amerika között úgy járnak-kelnek, mintha csak a sarki közértbe ugranának le egy bagettért. Hol vízen, hol levegőben teszik meg a több száz kilométeres távolságot, hogy rábukkanjanak barátra, ellenségre, hogy megleljék életük értelmét: a bosszút vagy a szerelmet.

Ám mindeközben nagyon is magányosak, sorsuk (az örökös menekülés, a hajsza) nem engedi, hogy megpihenjenek, mert ha megállnak, utoléri őket üldözőjük: a múlt. Ami legalább annyira kiismerhetetlen, mint a jövőjük. Vango „semmit sem értett. Tizennégy éves kora óta olyan érzése volt, hogy mint valami hosszú uszályt, veszélyeket és tragédiákat húz maga után. A világ felrobbant, amerre elhaladt. Csak hamu maradt a nyomában." Ennek ellenére nem állítható, hogy A hazátlan herceg főhőse céltalanul bolyongana a nagyvilágban, a múlt mozaikjaiból összeálló képből világos számára, hogy meg kell találnia szülei gyilkosát, ami szinte lehetetlen vállalkozás, mivel az elkövetőről a nevénél többet nem tud. Ráadásul őt is üldözik, és mivel a múltja rajta (és persze az olvasón) kívül mindenki előtt ismert: sokszor azt sem tudja, áldozat vagy bűnös.

A regény szereplőinek életútjai egy irányba tartanak, sejtjük (legalábbis reméljük), hogy találkoznak még, és a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megbűnhődik. Azért is reméljük, hogy találkoznak, mert igazán ekkor van esélyük arra, hogy rendezzék egymással zűr-zavaros ügyeiket, és egy-egy találkozás közelebb vezet minket is a rejtély megoldásához.

A szerző kiválóan játszik az ellentétekkel és a végletekkel. Múlt és jelen, ég és föld feszül egymásnak, szerelem és gyűlölet lendíti tovább fejezetről fejezetre a történetet. Ugyanakkor mindezt a feszültséget érdekes elbeszélői stratégiával teszi még gazdagabbá, ez a technika is a találkozások fontosságára hívja fel a figyelmet. A szereplők gondolataiba bepillantó mindentudó mesélő úgy viszi közelebb az olvasót a rejtély megoldásához, a puzzle kirakásához, hogy közben az adott, lényeges információ nem hangzik el kimondva, nem árulja el annak, akinek igazán szüksége lenne rá.

Ám mit sem érne a kiváló karakterábrázolás, a pörgős, akciódús cselekmény a megfelelő atmoszféra, hangulati háttér nélkül. A Vango azért képes magával ragadni az olvasót, mert a valóság és a képzelet határán egyensúlyoz. Megtörtént események, valós szereplők mellé mitikus figurák szegődnek társul. A skót vidék arisztokratikus világa, Párizs dekadenciája, a náci Berlin és New York felhőkarcolói egy ismeretlen-ismerős világ díszletei, amelyek között csupán léghajóval és egyéb, korabeli kultikus járművekkel illik közlekedni.

A könyv első részének több méltatója Verne regényeihez hasonlította a Vangót. Nehéz eldönteni, hogy mi célszerűbb: Fombelle előtt olvasni Verne-t vagy azt követően. Mindkét szerző olyan könyveket írt, amelyek a valóság elemeiből építkezve hoznak létre valami sokkal merészebbet, fantasztikusabbat. Mindezt Fombelle jó érzékkel finom humorral is megfűszerezi. A recenzió elején említett Boulard felügyelő tétova esetlensége szembeállítva 88 éves anyja tetterejével és praktikusságával kiapadhatatlan humorforrás, amely egyszerre oldja a kalandfejtő olvasó frusztráltságát és teszi légiesen könnyeddé a történetet, ami olyan kecsesen emelkedik el a történelmi valóság talajáról, mint a Hindenburg léghajó.

Pompor Zoltán

Fombelle, Timothée de: Vango - A hazátlan herceg

Fordította Pacskovszky Zsolt

Móra Kiadó,  352 oldal, 3490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés