Móra Kiadó
újdonságok
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságok Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Átvett licenc és magyar fejlesztés – Beszélgetés Babai Évával

Csokonai Attila - 2013.04.18.

A Tessloff és Babilon Kft. ügyvezető igazgatóját arról kérdeztem, milyen eredményeket tud felmutatni a kiadó, amely kizárólag ismeretterjesztő könyveket ad ki, az utóbbi időszakban, amikor csak a gyerekkönyvkiadás tartotta meg jó pozícióját a könyvpiacon.

– Kiadónk a Mi MICSODA sorozattal vált ismertté a 90-es években. Ez a mi védjegyünk, az igazi erősségünk: az iskolások mindig ezekhez a kötetekhez nyúlnak, ha egy témából fel kell készülniük az órákra. A Mi MICSODA, amely most már a 113. kötetnél tart, a 8-14 éves gyerekek referencia-sorozata, ugyanakkor élvezetes olvasmány, az iskolai könyvtárak elengedhetetlen része. Nem véletlen, hogy nyitottunk a kisebb korosztályok felé a Mi MICSODA junior sorozattal, amely már 5 éves kortól ajánlott. Felolvasásra és önálló olvasásra is alkalmas, felhajtható kukucskálókkal, rejtvényekkel, apró feladatokkal bővítve. De ugyanolyan korrekt ismeretanyagot tartalmaz, mint a nagy Mi MICSODA sorozat. A Junior könyvek sikerén felbátorodva tovább nyitottunk a kisebbek felé: két éve megjelentettük a Mi MICSODA mini-t, amely az óvódás illetve óvodás kor előtti gyerekek mikrokörnyezetét dolgozza fel. Természetesen több az illusztráció, mint a szöveg. A képek nagyon jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy a szülő megbeszélje a picivel a napi élményeiket.

– Idei katalógusukat lapozgatva rábukkantam egy olyan termékre, amely nem könyv…

– A Logico tanulójátékkal bejutottunk a játékboltokba, de elsősorban direkt óvodai és iskolai értékesítéssel terjesztjük ezeket. És természetesen a web shopunkkal, amely egész komolyan felfejlődött az utóbbi három évben. A LOGICO egy nemzetközi elismerést is elnyert tanulójáték, a készségek fejlesztésében, a felzárkóztatásban kap szerepet az óvodában és az iskolában. Nem az anyacégünktől átvett licenc, és sok feladatcsomag a tananyaghoz igazodó magyar fejlesztés.  Ha már ezt a vonalat követjük: legújabban nyitottunk egyéb licenc termékek irányában. Kanadai szerzőtől vettük át a három tanulságos kis történetet – mesét, vagy inkább tanmesét – nagyon helyes, barátságos figurákkal. A hebrencs hód,  A jámbor jávorszarvas és A melegszívű medve októberben jött ki a nyomdából. A szerzőjük, az író és a grafikus egyazon személy, aki egyben látja a tartalmat és a vizualitást. Éppen ezért egyik sem létezik a másik nélkül, a szöveg és az illusztráció tökéletes egységet képez.

– Van-e további példa önálló kezdeményezésükre?

– Különleges ötleten alapul a Beszélő babakezek sorozat, amelyet már a 9 hónapos kisbabával lapozgathatunk. Két kötete jelent meg: a Menjünk sétálni! és a Gyere játszani! Ezt már vehetjük tisztán irodalomnak, mert Nyulász Péter versikéi adják az alapot, de mégis mezsgye az irodalom és az ismeretterjesztés között, hiszen a babajeleléssel is megismertetjük a szülőket. A jelelés egyszerű kis gesztikulációkra épít, amivel a beszédet kísérjük: amikor például a gyereknek a cicáról beszélünk, akkor mutatjuk a cica bajuszát, amikor a kacsáról beszélünk, mutatjuk a kezünkkel, ahogyan hápog. Tudjuk, hogyha a nyelvtanulás folyamatában minden érzékszervünk és a mozgásunk is részt vesz, akkor sokkal jobban, sokkal hamarabb rögződik a tanulnivaló. Ezekkel a kis babajelekkel kísért beszélgetés, illetve felolvasás arra ösztönzi a kisbabát, hogy később önállóan kifejezze magát ezekkel a jelekkel, még mielőtt beszélni tud. Az utolsó egy hónap újdonsága, hogy ezekből igazi animációs e-könyv is készül. Két változatban: babajelekkel és anélkül.

– Az eddigi 113 kötet közül nagyon sok több kiadást is megért, melyek bizonyultak a legkelendőbbnek?

– A Lovak, a Dinoszauruszok, a Bálnák, és a csillagászati könyvek után rögtön ott állnak a történelmi témájúak. De végül is minden olyan könyvünk sikeres, amely átfogó témájú. Voltak olyan évek, amikor azt mondtuk, hogy most csak sikerkönyveket adunk ki, mert nem engedheti meg magának a kiadó, hogy raktárban álljanak a kiadványai. De én minden évben törekszem arra, hogy a tervben teljes spektrumot kínáljunk. Mert hiszen így válhattunk a könyvtárak kedvenceivé. A Mi MICSODA sorozat, a nagy zászlóshajó megy előre, és a terv szerint most már minden utánnyomás is új arculattal, új borítóval és felújított, aktualizált tartalommal kerül a boltokba. A Junioroknál bevezetett kék keret most rákerült a nagy Mi MICSODA-kötetekre is. Így egységes arculattal jelenik meg mind a három korosztálynak szóló sorozat.

– Jól érzem, hogy ebben a versenyben erősíteniük kellett?

– Erősítenünk kellett, például a Logico hozott nekünk egy csomó új partnert. Akinek eddig a könyveink nem kellettek, mert ők inkább a játékok iránt érdeklődtek, most megveszik a játékot és plusz még a könyvet is. Nagy súlyt fektetünk a rendezvényekre. A piciknek minivilág matinékat tartunk játékkal, dalolkával, az iskolásoknak Mi MICSODA klubot, nyári tábort szervezünk. Immár harmadik éve folyik az országos levelező-verseny az alsó tagozatosok részére, a pedagógiai központokon keresztül. Ez abból áll, hogy kiválasztunk 2-3 könyvet, amelyeket a gyerekeknek el kell olvasniuk ahhoz, hogy a kérdésekre válaszolni tudjanak. A háromfordulós versenynek tavaly az Állatkertben volt a döntője, idén pedig, mivel a kijelölt kötetek az új Maják, inkák, aztékok és Az ókori Egyiptom, ezért a Szépművészeti Múzeumban lesz, ahol szakvezetéssel nézik meg a döntősök az egyiptomi gyűjteményt. Én láttam a gyerekeket ezeken a döntőkön, igenis a 8 évesek nagyon sokat tudnak, ha elolvassák ezeket a könyveket. Állítom, hogy többet, mint a felnőttek egy-egy témában.

Csokonai Attila

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/3. szám címlapjaÉS Páratlan oldal
Belépés