Könyvhét 2021
A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét folyóirat

„Táncol a tél” – meg könyvekből mesél, tanít

Csokonai Attila - 2013.12.11.

A Könyvhét 2013/4. számában megjelent könyvajánlóm folytatását, kivételesen, nem témakörök, műfajok szerint rendeztem el – hanem a legkisebbeknek szólókkal kezdve a fiatal felnőtt olvasók számára ajánlhatók felé haladok mini recenzióimmal.

Bruce Akiyama rajzfilmsorozatából készült A Bajkeverő majom c. füzetsorozat, amelynek címszereplőjét nagyon érdeklik az állatnyomok. „Lefényképezte a mosómedve, a béka és a mókus lábnyomát.” De George további képeket akar készíteni. És miután egy tekergőző kígyó nyoma, az őznyom is megvan, különleges lábnyomokat talál, amelyek a tóhoz vezetnek (majd onnan a házhoz). Ezekről rögtön az jut eszébe, hogy egy félelmetes dinoszaurusz járt erre… Julie Tibbott George a dinoszaurusz nyomában c. jópofa történetét elolvasva, vagy meghallgatva a kis olvasóknak rajzok alapján egy kérdésre kell válaszolniuk: Ki hagyta a lábnyomokat? Majd egy feladat vár rájuk: Hogyan készítsünk lábnyomokat? Az élvezetes történet tehát nemcsak szórakoztat, hanem tanít is, pl. nyomolvasásra, a következtetések levonására, gondolataink ellenőrzésére. (Fordította Törő Krisztina Noémi.)

„Olvasni jó!” ez áll a Napraforgó Kiadó egyik sorozatának címében, ami nem azt jelenti, hogy a gyerekeknek feltétlenül meg kell várniuk azt a kort (6−7. év), amikor tudnak olvasni. Mert lehet, hogy amikor még tényleg nem tudtak olvasni, szüleik már felolvasták nekik, más feldolgozásban persze, ezeket a történeteket. Mari Salinas tematikus kötetei ugyanis nagyobbrészt a világirodalom klasszikus meséinek feldolgozását kínálják. De ezek a rövidített, a gyerekek igényeihez igazított mesék éppen azért jelennek meg sorozatban, hogy a kezdő meseolvasók ezeken keresztül jussanak be egyedül az olvasás, a mesék, az irodalom csodás világába. Pilar Campos színgazdag és a változatos mesék világát híven megjelenítő színpompás rajzain megjelenik többek között Aladdin, Ali Baba és a negyven rabló, a Vigyázat, varázslat! c. kötetben, Rapuncel, A méhkirálynő a Repülj hercegek és sárkányok közé! címűben, Hófehérke és a hét törpe, Hamupipőke a Csak lányoknak!-ban, s végül az Állati történetek ugyancsak 3 mesét tartalmaz, ezek: A rút kiskacsa, A pulyka és a hangya, A lovasverseny.

Scarry, Richard Az álruhás bolti szarka esete c. kötetében egy Tesz-Vesz város-beli sorozatos lopás kiderítésétől olvashatunk mulatságos történetet. A két Tesz-Vesz város-beli mesterdetektívet ezúttal a szupermarket vezetője hívja segítségül. A bátor Sárlaki és a furfangos Halmos álruhát ölt, illetve krumpliszsáknak álcázza magát. Míg Halmos viszonylag hamar felfedezi a tolvajt, Sárlaki sorozatban és alaposan melléfog, nagy kalamajkát okozva ezzel az áruházban. A vidám szöveg mellett érdemes minden aprólékosan megformált figurára figyelni, ha igazán élvezni akarjuk ennek a kis kötetnek a humorát. Fordította Réz András. (A kötet párdarabjáról – Az ellopott meggyes pite esete – a Könyvhét 2012/ 4. számában olvasható ismertető. A két kötetet természetesen együtt kell kérni karácsonyra.)

Talán nincs olyan kisgyerek, aki ne ismerné, vagy ne hallotta volna ezeket a sorokat: „Sétálni megy Panka a búzamezőbe,/ pillangós papucsba, hófehér kötőbe…” Móra Ferenc versének kezdősorai ezek, amelyek azért kívánkoznak ide, mert most Vészitsné Móra Anna (1903−1973), itt V. Móra Panka Mese, mese, mátka… című, természetesen édesapja emlékének ajánlott mesekötetéről lesz szó. A nagy szegedi író, a magyar gyermekirodalom klasszikusának leánya 1935-ben a Révai Kiadónál jelentette meg eredetileg ezt az öt mesét tartalmazó kis kötetet. Gyakran ritmikus sorú meséi jórészt királyfiakról és királylányokról szólnak (meg tündérekről és boszorkákról), de van benne egy írás, amely az Egy őzike naplója címet viseli, s minő meglepetés: az őzet Bambinak hívják. A kötet vonzerejét Kőszegi Bella, a tehetséges, fiatalon elhunyt grafikusművész illusztrációi nagyban növelik. Kőszegi számos mesekönyvet illusztrált, ezek közül egyet, Pósa Lajos Arany ABC-jét, a Fekete Sas Kiadó már megjelentette. Az egykori kritikus így art az illusztrációkról: „…csapongó képzelőerő és játszi rajzkészség csillan meg ezeken a bájos rajzokon.” A kötet végén Günther Schreiber meséli el a könyv megszületésének és első kiadásának különös történetét.

Az író Schneider, Liane és az illusztrátor Steinhauser, Annette Bori Julcsiéknál alszik c. kis kötete a Barátnőm, Bori sorozat 25. darabja. Néhány cím a korábbiak közül: Bori óvodába megy, Bori és a kistestvér, Bori cicát kap, Bori a strandon, Bori zenél, Bori kirándul, Bori iskolába megy. Már a címekből látható, hogy egy kislány mindennapjairól, de mondhatnám úgy is, hétköznapi kalandjairól szólnak ezek a történetek. Mert a mindennapok is tartogatnak érdekességet, újdonságot, valami különlegességet, még soha nem voltat a kisgyerek számára, lásd a fentebbi címeket. Ezúttal – a nagyszüleit leszámítva – Bori először nem otthon alszik, hanem a barátnőjénél, Julcsiéknál, ahol kicsit minden olyan, mint otthon, de mégis minden annyira más, gondoljunk csak arra, hogy otthon nem nézhettek filmet vacsora alatt. Hogy a kedves, vidám történetnek mi a tanulsága, azt a gyerek és szülei feltétlenül beszéljék meg, akár önállóan olvassa a kicsi a kis könyvet, akár felolvassák neki. Hogy nem egyszer lapozza végig a könyvecskét és nézegeti a képeket, abban biztos vagyok. Fordította Orosz Anett.

Farkas Gábor Táncol a téllel a nyár c. verseskötete már címével (és borítójával) jelzi: a versek egy része az évszakok sajátos szépségét, örömeit örökíti meg, azaz a természet örök körforgását (Nyári színek, Őszi játék, Téli tánc, Bújócska), a természet helyszíneiről (Rét, Nyári kert,) vagy éppen szereplőiről (Tarka gyík, Fenyő, Tavi csendélet). Dallamos, fülbemászó muzsikájú, kötött formájú, rímes művek szólnak olyan par excellence vers-témákról, mint amilyen az édesanya, az álom, a színház, „az időapó” és a „Titkok”. Aktuális olvasmány a kötetet záró „Kis karácsonyi mese”. F. Lajtner Enikő grafikák tökéletesen váltják át a szöveget látvánnyá.

A Bethan James szövegével és Estelle Corke képeivel megjelent Biblia kicsiknek mind az Ószövetségből, mind az Újszövetségből azokat a történeteket meséli el, illetve mutatja meg gazdagon illusztrálva, amelyek a legjobban hasonlítanak a mesékhez. Vagy inkább: amelyeket a kicsik is megértenek, sőt átélhetnek. A kis olvasók megismerik pl. a teremtés, Káin és Ábel, a vízözön, Ábrahám , Izsák, Jákob, József, Mózes történetét, és így tovább. Befogadható számukra az Ószövetség legfontosabb üzenete: Izráel népének nem lehet más istene, mint az egy igaz és élő isten. A gyerekeknek a Biblia későbbi minél teljesebb megismeréséhez kedvet adó színpompás kis könyv második része Jézus életének keresztmetszetét nyújtja.

„Futottam. Ha egyszer Mikkamakkának hívják, nem lehet akárki. Futottunk végig a
falun, ahogy a lábunk bírta. A szembejövőknek kikerekedett a szeme láttunkra. Nicsak, itt fut egy medveforma férfi meg egy gyerekforma macska.” Mi elől futnak? Hát a Szomorúság elől. És hová? Hát a Négyszögletű Kerek Erdőbe. Ahol a férfit (az írót) a Szomorúságtól megmentő Mikkamakkához hasonló, különös figurák várják őket, név szerint: Vacskamati, Ló Szerafin, Bruckner Szigrfid, Aromo, Dömdödöm és Nagy Zoárd. Először Szomorúság tűnik fel, makjd Kisfejű Nagyfejű Zordonbordon, aki büntetés terhe mellett betiltja a bukfencezést. De hát ez nem olyan társaság, amely egykönnyen megadja magát! A Móra Kiadó új Lázár Ervin-sorozatában A Négyszögletű Kerek Erdő lakóinak kalandjai három kötetben jelennek meg. A Bikfi-Bukfi-Bukferenc c. kötetben hat fejezet olvasható az először 1985-ben megjelent, azóta klasszicizálódott Lázár-műből. Ezúttal Buzay István színdús, humoros rajzai díszítik a kötetet, amelyhez Vathay Zsuzsa író, a Kossuth- és Prima Primissima-díjas Lázár Ervin (1936−2006) felesége írt utószót. A következő két kötet: Dömdö-dömdö-dömdödöm, Gyere haza, Mikkamakka!

A Móra Kiadó új Lázár Ervin-sorozatában megjelent A hétfejű tündér is, amely eredetileg negyven éve, 1973-ban látott napvilágot, és hatalmas sikert aratott: olvasták gyerekek és fiatal felnőttek egyaránt. Lázár Ervinnek már korábban (1964-ben) megjelent egy meseregénye (a később megfilmesített A kisfiú és az oroszlánok), de ezzel a mesekötettel alapvetően megváltoztatta a meseírói hagyományt. A novellistának és regényírónak is kitűnő szerző részben (később bőven sorjázó, jobbnál jobb) mesekönyveiért kapott 1996-ban Kossuth-díjat (csakúgy, mint a költő Csukás István és a másik nagy gyerekkönyv-újító, Janikovszky Éva). A hétfejű tündér a szerző legnépszerűbb mesegyűjteménye, sokszínű, amit az alábbi felsorolás igazol, benne olvasható ugyanis a címadó mesén kívül A kislány, aki mindenkit szeretett, A Kék meg a Sárga, Ödönke és a tízemeletes, A Nyúl mint tolmács, A szurkos kezű királyfiak, A lyukas zokni, Álmos Palkó, A molnár fia zsák búzája meg a Rácegresi és Pácegresi. A sorozat lehetőséget ad fiatal illusztrátoroknak, hogy beleéljék magukat ebbe a tarka, elragadó világba és a maguk legjobb eszközeivel megjelenítsék azt, ahogy ezúttal Molnár Jaquelin tette.

Ahogy a nagyalakú, remekül illusztrált képeskönyv alcíme mondja, a Ha a világ egy falu lenne számok, tények tükrében mutatja be az életünket, a világunkat, a Földet. A szülőknek és a pedagógusoknak szóló utószóban azt írja a szerző, David J. Smith, hogy művét egy bizonyos „világszemlélet” jegyében írta. Ahhoz igyekszik hozzásegíteni kitűnő könyvével leendő olvasóit, hogy a gyerekekben is kialakuljon az a szemléletmód, amely globalitásában látja egész lakóhelyünket, vagyis bolygónkat. Tehát mielőtt kézbe adnánk gyerekeinknek a kötetet, olvassuk el a szerző utószavát! És most nézzük a könyv belsejét! A világfaluban, ami lekicsinyített világunk, 100 ember él. (Tudjuk, Földünk lakossága már meghaladta a 7 milliárdot. Meddig növekszik, növekedhet meg?) Most jönnek a kérdések: A globális faluban hányan laknak, akik Ázsiából, Afrikából, Európából, Közép- és Dél-Amerikából valamint a Karib-szigetekről, Észak-Amerikából és Óceániából érkeztek? Az itt élőknek több mint a fele a 8 leggyakoribb nyelv egyikét tudja anyanyelvének, melyek ezek. Hogyan oszlik meg a falu lakossága életkor szerint? Mit esznek? Hány lakónak jut egészséges víz, amit az otthonában talál meg, s hányan töltik napjuk nagy részét a (tiszta, iható) víz beszerzésével? Milyen vallásúak a falubeliek? Lássuk erre a választ! 33 keresztény, 22 muzulmán (moszlim), 15 nem vallásos vagy ateista, 14 hindu, 9 valamilyen ősi vallást gyakorol (sámánizmus, animizmus), 5 buddhista, 7 más világvallás híve (zsidó, konfuciánus, sintoista, dzsainista,stb.) Szó esik még iskoláról, tanulásról, a lakók jövedelmi viszonyairól, az egészségről, életkilátásokról. (Illusztrálta Deák Panka.)

Francesca Simon Rosszcsont Peti rémálma c. kötetében négy vadonatúj történet szórakoztatja a sorozat kedvelőit. Lám, Petivel is megesik, hogy rémálmok gyötrik, és fel is ébred éjszaka. Brrr, kommentálja Peri az igazgatónő bejelenését: „Mától kezdve édességmentes iskola leszünk.” Aztán megszületik kobakjában egy nagy üzlet ötlete. De hogyan végződik az akció? És hogyan szerepel Rendes Ricsi Bolyhos nevű cicája a kerületi kisállat-kiállításon? Milyen egy anyák napja Peti módra?  A szerző kifogyhatatlan a gyermeki komiszság, csínytevések, stb. történetbe foglalásában. Tony Ross rajzai nagyszerűen követik a történteket. (Fordította Tóth Tamás Boldizsár.)

Tudd meg Petitől, milyenek voltak a dinók! A Rosszcsont Peti és a dinoszauruszok komoly könyv, bár nem egészen olyan, mint azok az ismeretterjesztő kiadványok, amelyeket a dinók iránt kíváncsi gyerekek már átlapoztak, de itt is sok-sok valós információhoz jutnak. Csak nem hiányoznak belőlük az olyasféle, Rosszcsont Petis megjegyzések, amilyen az Apatosaurus ismertetésében olvasható: „A hatalmas növényevők (…) feltehetőleg megállás nélkül majszoltak valamit, akár a mai tehenek, hiszen töméntelen mennyiségű táplálékra volt szükségük, hogy jóllakjanak. Pont, mint Falánk Ferinek.” Szóval Peti dinoszauruszkalauza komoly is meg vicces is. De itt igazából Tony Ross rajzai a bravúrosan komikusak.(Fordította Dobosi Beáta.)

Az Ablakos érdekességek másik figyelemre méltó darabja, amelyre a Könyvhét 2012/4. számában olvasható cikkemben – Kérj könyvet is karácsonyra! – csak utaltam, a Marcela Grez tervezte és Francişca Valiente illusztrálta Tűzoltók bevetésben c. kötet. Itt is, azt hiszem, a gondosan kidolgozott képeken van a hangsúly, a szöveg szinte minimális: pár rövid mondat minden oldalpáron, mert főleg képaláírások találhatók eligazításként a fontosabb képek mellett. Láthatunk itt tűzoltólaktanyát, tűzriadót és bevetést, szó van pusztító erdőtüzekről és más katasztrófákról, ugyanis a tűzoltók elsődleges feladata, mint ahogy a nevük is mutatja, a tűzesetekkor végrehajtott segítségnyújtás, de ott vannak ők mindenütt, ahol emberi életeket és már értékeket kell menteni: földrengésnél, vasúti katasztrófánál, lavinaomlás túlélőinek kimentésénél, és így tovább. A könyv utolsó oldalán szemrevételezhetjük a tűzoltók öltözeteit: az azbesztruhát, a búvárruhát, a vegyvédelmi, a radioaktív szennyezések ellen védő öltözetet és a gyakorlóruhát. A velük tartó orvos megkülönböztető mellényt visel. A sok kis ablak kinyitásával még több érdekes információhoz jut a kis olvasó.

A lapunk ugyanazon számában ismertetett Hajók kötet után itt hadd mondjak pár szót a Legendások utazások másik kötetéről, Philip Steele Vonatok c. munkájáról. Mindenki hallott már Georg és Robert Stevenson Rocket nevű mozdonyáról, amely 1829-ben Liverpool közelében 100 kilométer tett meg, 24 km/h óra átlagsebességgel, és 15,2 tonna rakományt vontatva. A vasúttörténet ugyan nem ezzel kezdődött, de modern korszaka az európai kontinensen az 1830-as évektől számítható. Ez a pompás, 8 éven felülieknek szóló könyv beszámol az amerikai kontinenst átszelő vasútvonal létrehozásáról, a transzszibériai vonalról, a világ leghosszabb vasútvonaláról, de képet kapunk valamennyi kontinens vasúthálózatáról. Külön fejezetben olvashatunk a földalattikról és a hegyi vasútakról, a teherszállításról és a luxusutazásról, az összekötő alagutakról és a legpompásabb állomásokról. „A nagysebességű vonatok korszakát Japán indította el 1960-ban (…) az erre a mintára épülő vonalak átalakították a vasúti közlekedést főleg Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Anglia területén.” Japánban a lebegő mágnesvasút csúcssebessége 581 km/óra (2003-ban mérték). Ez csak egy csokor adat ebből az elképesztően érdekes könyvből, amelynek külső sajátossága, hogy kihúzható oldalain teljes képet kapunk vonatokról, kocsikról, a felhajtható ablakok mögött pedig betekinthetünk legendás vonatok belsejébe, részletes képet kapunk a belső terekről. Illusztrálta Nicholas Forder és Sebastian Quigley.

Larry, a jó nevű Sólyomszem Detektívképző Iskola kétbalkezes diákja, (amúgy az LM 14-es ügynök) feladatot kap tanárától. Derítse ki, hogy ki lopta el az Indiában, a Gangesz torkolatában fekvő Chotoka falu templomából, Káli istennő szentélyéből, az istennő kezéből a híres és roppant értékes gyöngyöt? Larry természetesen unokahúgához, Agathához fordul, aki még csupán 12 éves, de rendkívüli a memóriája, és krimiírónőnek készül. A fiatalok Mr. Kenttel, a főkomornyikkal (volt boxbajnok) és Agatha Watson nevű macskájával valamint Raymond bácsival Indiába utaznak. Kiindulópontul mindössze egy akadozó hangfelvétel szolgál… Sir Steve Stevenson A rejtélyes bengáli eset c. kötete az Agatha nyomoz sorozatban jelent meg. (Előzménye A fáraó rejtélye, folytatása A legendás skót kard.) Illusztrálta Stefano Turconi. Fordította Ungváriné Simon Nóra.

Az előző számunkban ismertetett két Mary Pope Osborne-kötetből már tudható, hogy Annie-nek és Jacknek még két ajándékot kell szereznie ahhoz, hogy egy titokzatos kiskutyát (Teddy a neve) feloldozzanak a varázslat alól. Vajon az Indiában játszódó Tigriscsapda c. részben mit visznek haza. Számos félelmes kalandjuk közben Jacknek adódik alkalma érdekes információk feljegyzésére: két majom kísérőjükről, a hulmánokról, aztán az elefántokról, a pitonokról, az indiai orrszarvúról. Vajon hogyan zajlik le találkozásuk egy bengáli tigrissel, és a vak remetével? Végül egy kengurutól kell megszerezniük valamit. A Kenguruk földjén cím azt jelzi, hogy Ausztráliába kell menniük, ezek az érdekes állatok ugyanis csak ott élnek. S akikről még Jack bejegyzései szólnak: emuk (madarak, de nem tudnak repülni), koalák (mint a kenguruk, erszényesek, de tévesen medvének nevezik őket), a kacagó kokabura (ez a madár szinte az emberhez hasonlóan kacag), a dingók, az ausztráliai vadkutyák. A kontinensen gyakori a szárazság, a két testvérnek a bozóttűz jelenti most

Nógrádi Gábor „Édes Munyimunyi!” c. regénye újabb kiadásban most A tengeren is túl címmel jelent meg. Az izgalmas, két szálon játszódó mű főszereplői a Bánáti család tagjai: apa, anya, Dóra, Ben(edek) és Kata. A cselekmény a nizzai nyaralás lejárta előtti napon veszi kezdetét. Edit asszony beúszik a tengerbe, ám hirtelen hatalmas vihar keletkezik, ami elsodorja, a riasztott parti őrség hiába keresi, férje és gyermekei pedig kétségbeesve várják vissza az eltűnt asszonyt. A család nélküle utazik haza Magyarországra. Hónapok telnek el, Bánátinét a franciák nem nyilváníthatják halottnak, hiszen nem került elő a holtteste. Családtagjai nem akarnak beletörődni, hogy már sohasem láthatják többé. Az író (akiről a Könyvhét 2012. 4. számában olvasható interjú) mesterien bonyolítja a cselekményt, ugyanakkor különös figyelmet fordít a gyermeki lélek ösztönös optimizmusára.

A 17 éves Phoenix, vagy Phee a Közösség nevű banda tagja, amelynek vezetője egy Mylord nevű ember, akinek vakon engedelmeskedik „családja” minden tagja: Dragon és Unicorn nagyravágyók és gonoszak, és képesek valakit évekkel megöregíteni. Phee különleges tulajdonsága pedig az, hogy látja az emberek gondolati és viselkedési mintáit, képes „lefagyasztani” a gondolataikat, ezt pedig arra használja ki, hogy elemelje a cuccaikat. Mylord utasítására rááll egy az USÁ-ból érkezett, vele egykorú srácra. Ám két rablási kísérlete során csődöt mond. Yves Benedicttel, a jóképű és szuper okos fiúval meggyűlik a baja a zsebtolvaj, iskolázatlan, ám természettől intelligens lánynak. Illetve, amikor kiderül, hogy lélektársak, egybefonódnak útjaik, csak éppen a bűnözőkkel szembe kell szállniuk… Joss Stirling remekül felépített, feszültséggel teli és ugyanakkor humoros könyvében tehát van szerelem, van paranormális-ezoterikus szál, ami a mai 16−18 éveseknek nagyon „bejön”. (Fordította Totth Gitta.) A Phoenix előzménye a Sky, a Lélektársak trilógia harmadik része a Crystal.

Caius Tranqullius Suetonius az antik (római) római történetírás egyik legjelentősebb alakja volt. „A tárgyi hitelen és a novellisztikus hangulatosságon kívül stílusának is nagy része volt és van Suetonius népszerűségében” – írja Falus Róbert Az antik világ irodalmai című kézikönyvében. Az eredetileg ügyvéd, később katona Suetonius fő műve az i.sz. 120 körül keletkezett Caesarok élete 12 életrajzot tartalmaz. Hadrianus császár bizalmas irodájának vezetője lévén jutott hozzá az életrajzok megírásánál nélkülözhetetlen dokumentumokra. A Holnap Kiadó Ifjúsági Könyvek sorozata számára (Kis Ferencné fordításának felhasználásával) Majtényi Zoltán hat fejezetet dolgozott át (és látott el magyarázatokkal) az ifjúság számára. A hat, rendkívül érdekes császárportré rendkívüli történeti alakokat vonultat fel, ezek: Caius Iulius Caesar (Kr. E. 100 – 44) , Augustus Octavianus (Kr. e. 27 – Kr. u. 14.), Tiberius (Kr. u. 14−37) , Caligula (Kr. u. 37−41) , Claudius (Kr. u. 41 − 54) és Nero (Kr. u. 54−68). A kötet persze magának Suetoniusnak a bemutatkozásával kezdődik. A bő másfél évszázadot átfogó korszak a római történelem egyik fontos, nagy fordulatot hozó időszaka. A kötet könnyen érthető, olvasmányos, a szerző bizalmas császári iratokat, leveleket, emlékezéseket, gúnyiratokat, sőt pletykákat is felhasznált munkájában. A Caesarok életéből vett ezen fejezetek az ókori Róma eleven, varázslatos világába engednek bepillantást. (Illusztrálta Lévay Tamara.)

„Kezdetben a pókernek elég rossz híre volt… Ma már igen sokan a tévében is nézik a pókert…., és az internet segítségével otthonról is bárki játszhatja. … Valójában a póker csodálatos játék…Ebben a látványos és szép kiállítású könyvben az alapokkal indulunk, elmagyarázzuk a kártyalapok értékét, megismerhetjük a speciális nyelvezetet, a játék szakaszait, bemutatjuk az asztalnál ülők elhelyezkedését, a győzelmi valószínűség kiszámítását és a győzelem lehetséges stratégiáit” – olvashatjuk az Előszóban. A póker története és A játék elterjedése Amerikában fejezetek után öt nagyobb részből áll össze a kötet tartalma: A játék alapelvei, Póker lépésről lépésre, A pókerkezek értéke, Játéktechnikák és A póker világa, amely szórakoztató érdekességeket is tartalmaz. A pókerhez 52 lapos francia kártyához van szükség. Hasznos beszerezni egy pókerkészletet, amelyben minden szükséges eszköz benne van. A kötet a a Póker legnépszerűbb változatát, a Texas Hold’emet mutatja be, amelyben fix a limit: ebben a formában a játékosok csak meghatározott mennyiségű zsetonnal játszhatnak. Figyelem, nem a szenvedélybetegség kialakulását segítjük elő e könyv ajánlásával, hanem egy izgalmas társasjáték elsajátítását. (Fordította Rusznák György.)

Csokonai Attila

Farkas Gábor: Táncol a téllel a nyár. Napkút Kiadó, 72 old.,1490 Ft; Grez, Marcela − Valiente, Francişca: Tűzoltók bevetésben. Napraforgó Kiadó, 14 old., 2790 Ft; James, Betham – Corke, Estelle: Biblia kicsiknek. Napraforgó Kiadó, 140 old.,1990 Ft; Lázár Ervin: Bikfi-bukfi-bukferenc. Móra Könyvkiadó, 64 oldal, 2490 Ft; Lázár Ervin: A hétfejű tündér. Móra K., 128 old., 2790 Ft Móra Panka, V.: Mese, mese, mátka… Fekete Sas Kiadó, 78 old., 2700 Ft Nógrádi Gábor: A tengeren is túl. Móra Kiadó, 224 old., 2390 Ft; Osborn, Mary Pope: Tigriscsapda. Kenguruk földjén. Animus Kiadó, kötetenként 80 old., 1290 Ft; Salinas, Mari – Campos, Pilar: Állati történetek. Csak lányoknak! Repülj a hercegek és a sárkányok közé! Vigyázat, varázslat! Napraforgó Kiadó, kötetenként 24 old., 1490 Ft; Schneider, Liane – Steinhauer, Annette: Bori Julcsiéknál alszik. Manó Könyvek, 24 old., 690 Ft; Scarry, Richard: Az álruhás bolti szarka esete. Móra K., 40 old., 1990 Ft; Simon, Francesca: Rosszcsont Peti és a dinoszauruszok. Animus Kiadó, 112 old., 1290 Ft; Simon, Francesca: Rosszcsont Peti rémálma. Animus Kiadó, 104 old., 1290 Ft; Smith, David, J.: Ha a világ egy falu lenne. Tessloff Babilon, 32 old., 2970 Ft; Steele, Philip: Vonatok. Napraforgó Kiadó, 32 old., 4490 Ft; Stevenson, Steve Sir: A rejtélyes bengáli eset. Manó Könyvek Kiadói Kft., 140 old., 1790 Ft; Stirling, Joss: Phoenix. Manó Könyvek, 320 old., 2990 Ft; Suetonius Tranquillus Caius: Caesarok élete. Holnap Kiadó, 284 old., 2500 Ft; Texas Hold’em Póker. Napraforgó K., 96 old., 3990; Tibbott, Julie: George a dinoszaurusz nyomában. Manó Könyvek, 24 old., 690 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2021/4ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyEMMIPKÜ
Belépés