Könyvhét <br> 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Livi meséi
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Livi meséi Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Mire jó? – A család könyvespolca

Pompor Zoltán - 2014.09.26.

A családi könyvespolc bővítését megközelíthetjük problémáink felől is: kérdéseink vannak, válaszként megbízható segítőtársainkhoz a könyvekhez fordulunk, olyan olvasmányokat keresünk, amelyek segítenek a bajban, tanácsot adnak szülőnek és gyereknek életútja elágazásaihoz érve. „Elvált szülő vagyok, hogyan neveljem jól a gyerekeimet?”„Ősszel iskolába megy a gyerekem, elég érett-e?”„Érdekelnek a csajok, ez valamilyen betegség?”„Nem tudom, hogyan készül a finom tejbegríz…” Janikovszky Éva mondta: a könyvekben minden benne van. Jól teszi tehát, aki a válaszokat a könyvekben keresi akár régebbiekben, akár újabbakban. Mi most a friss termést szemlézzük probléma-, sőt megoldás centrikusan.

A gyermekélet vándorútjának fontos elágazása az iskolakezdés. Sokak számára már az is komoly sokkhatás, ha az óvó néni kedvéért el kell szakadni a szülőtől, aztán amikor már éppen megszokná az óvodai csoport szabályait, hatévesen új kihívással találja szembe magát: egy osztálynyi idegen gyerek között kell megtalálnia a helyét. Mondják, ha a szülő nem félti túl a gyermekét, elhiszi, hogy képes helytállni ezekben a helyzetekben, akkor a gyermek is könnyebben fogadja el a megváltoztathatatlant, és gyorsabban illeszkedik be az új közegbe. Egy kérdés persze még a legszilárdabb meggyőződésű szülő fejében is ott motoszkál: „elég jó lesz az iskolában?” Az iskolaérettséget megállapító DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) teszt pontos választ tud adni erre a válaszra, ám ahhoz, hogy ezt valaki alkalmazni tudja, hosszú tanulás szükséges. Vannak viszont egyszerűbb eszközök is, amelyek ugyan nem váltják ki a DIFER-t, de a bizonytalan szülők számára eligazodást nyújthatnak. Deákné B. Katalin színes, játékos füzetkéje (Ügyes lesz az iskolában?) egyszerű feladatok segítségével foglalkoztatja a gyerekeket, és rövid magyarázatokkal igazítja útba a szülőket, ad fejlesztési tanácsokat nekik.

Egyre több gyermek érkezik úgy az iskolába, hogy már ismeri az ábécét. A betűk iránti érdeklődést sok-sok meséléssel, felolvasással, közös képeskönyv-lapozgatással lehet megalapozni. Ha ezt az utat követjük, gyermekünk előbb-utóbb felteszi a kérdést: ez milyen betű? Móra Ferenc Zengő ABC-je óta sokan vállalkoztak prózában és versben, didaktikusan és szórakoztatóan végigvezetni a kíváncsi lurkókat a betűk erdején. Az utóbbi évek két legizgalmasabb könyve ebben a témában a kortárs szerzők és illusztrátorok összjátékával készült Kerge ABC, illetve Kiss Ottó Emese almája (lánykori nevén Szép Szó Tár) volt. Horváth Zoltán Nyelvtörő ABC című kötete a lírai-játékos utat választotta: az egyes betűkhöz komponált versek közös kacagásra késztetik az olvasót és hallgatót. A nyelvtörés – és a nevetés oka –, hogy a versikék majd minden szava az ábécé egy-egy betűjével kezdődik (ami a dz és a dzs esetében külön bravúr). A költői műfajok kavalkádja, a hangok zsongító zúgása, a témák váltakozása és az illusztráció színkavalkádja egyenletesen jó színvonalú, gyermekirodalmat nem, de kiváló beszédfejlesztő segédanyagot teremett. Horváth Zoltán (ahogy Demény Péter írja róla a könyv fülszövegében) csintalan apuka, Balázs Ágnes ezzel szemben rutinos, profi mesélő. Neveletlen ABC című könyve egyszerre idézi meg Janikovszky Éva meséinek és Kiss Ottó verseinek humoros-bölcs világát. Szép sorban végighalad az ábécé betűin, minden betűhöz egy-egy gyermekhangra komponált történet párosul, amelyeket a szereplők és a kalandok formálnak egységes világgá. Az elbeszélő bejárja azokat az otthonos tereket, amelyek egy hatéves életének jellemző színterei, gyermeki naivitással csodálkozik rá a világ csodáira, és kíméletlen őszinteséggel leplezi le a felnőttek képmutatását: „A hülye, az csúnya szó. Csak a felnőttek mondhatják. Ők mondhatnak sokkal csúnyábbakat is, de azt nem szabad meghallani.”

A tanulás komoly munka, hamar megéhezik közben az ember, nem árt szünetet tartani, és nyüstölni anyut-aput: úgy ennék valami finomat! De mit? Édeset persze, amitől serken az agyműködés. Az utóbbi években látványos karriert futottak be a gasztroblogok, a modern anya/apa már nem Az ínyesmester szakácskönyvét kapja elő, ha főzni akar, hanem felüti az internetet, beírja a keresőbe, hogy ’tejbegríz’, és máris milliónyi variáció közül válogathat. Mautner Zsófia a Chili&Vanília blog írójaként vált ismertté, Lovász Andrea a kortárs gyermekirodalom elismert szakértője, Zsófia recepteket, Andrea szövegeket válogatott, így állt össze egy felnőttnek, gyermeknek egyaránt ízletes gyermekirodalmi antológia, a Tejbegríz. A jó antológia úgy készül, hogy az ismerős, megszokott alapanyagokhoz új, különleges ízű fűszereket adunk és addig keverjük-kavarjuk, míg mindenki, aki belekóstol, elégedetten nem csettint: ez igen, pont erre gondoltam! Gyermekbarát ételek és felnőtt-szórakoztató szövegek váltogatják egymást, akár evés közben lapozgatjuk, akár olvasás közben esszük, amit kifőztünk belőle ­– mindkét esetben megunhatatlan élmény.

A legtöbb szülőt váratlanul éri a kamaszkor, hát még a gyerekeket! Végre sikerült megszokniuk egymást, a szülő lassan ráhangolódik gyermekére, a gyerekek lassan hozzászoknak szüleikhez, ám ekkor váratlanul, alattomosan támadásba lépnek a hormonok. Ami eddig kicsi volt, megnő, a sima szőrös, a bársonyos ragyás lesz, a fiúkat elkezdik érdekelni a lányok, a lányokat a fiúk, ijesztőek ezek a változások… Mihez kezdjen a kamasz? Mihez kezdjen a kamaszt nevelő szülő? A válasz egyszerű: csak lazán és őszintén, úgy például, mint Antje Helms és Jan von Holleben teszi Az enyém is megnő? című kamasztanácsadó könyvében. Egy osztálynyi gátlásos kiskamasz kérdéseit gyűjtötték össze, majd kérték meg őket, hogy legyenek társszerzői a könyvnek azzal, hogy arcukat adják a témákhoz társuló eszement illusztrációkhoz. A kényes kérdésekre (a változó test és lélek titkai) a szerzők jópofa válaszokat adnak, tudják, hogy az ismeretlentől való idegenkedést, a félelmet legjobb nevetéssel elűzni, viccelnek hát a szövegben és a képeken – ám mindezt úgy teszik, hogy maximálisan tiszteletben tartják a kérdezőt, komolyan veszik a kérdéseit, a legjobb tudásuk szerint korrekt válaszokat adnak, sőt azt is bevallják, ha valamit nem tudnak.

Nyíltság, őszinteség és humor párosul az amerikai Kevin Leman könyveiben is. Péntekre új gyerek –ígérte első, magyar nyelven megjelent könyve címében, és aki elég elszánt volt, hogy kövesse bölcs tanácsait, és mert változtatni gyermeknevelési szokásain, valóban csodás változásokat tapasztalhatott maga és gyermeke viselkedésében. Valamivel rázósabb terepre merészkedett nemrég megjelent könyvében, a Gyermeknevelés egyedülálló módon azon szülők számára adhat erőt és praktikus tanácsokat, akik egyedül nevelik gyereküket. A bevezetőből megtudhatjuk, hogy az Egyesült Államokban 20 millió olyan gyermek van, akiket egyedülálló szülő nevel, és az utóbbi időben többszörösére nőtt a gyermeküket egyedül nevelő apák száma, sajnos a magyarországi statisztikai adatok is azt mutatják, hogy nagyon sok szülőnek (közel 90%-ban az anya) egyedül kell megbirkóznia a gyermeknevelés feladatával. Leman együtt érez a szülőkkel, de nem sajnálja őket, hanem igyekszik konstruktív irányba terelni a gondolkodásukat: nem lesz sétagalopp, de sikerülni fog – csupán hat egyszerű(nek tűnő) lépést kell követni a tervezéstől, az önismereten és a csapatépítésen át a szeretet és korlátok által meghatározott szilárd alapokig. És persze a nehéz kérdések sem kerülhetők el, mert a gyerekek őszinték, kíváncsiak, szeretnék megérteni a világot. A legtöbb, amit tehetünk – legyünk kapcsolatban élő vagy egyedülálló szülők –, hogy meghallgatjuk őket, és nagy-nagy bátorsággal és őszinteséggel válaszolunk a kérdéseikre.

Pompor Zoltán

Deákné B. Katalin: Ügyes lesz az iskolában?, Tudatos Lépés Kiadó, 16 oldal, 1490 Ft; Horváth Zoltán: Nyelvtörő ABC, Koinonia Kiadó, 48 oldal, 2200 Ft; Balázs Ágnes Neveletlen ABC, Móra Könyvkiadó, 48 oldal, 1890 Ft; Tejbegríz - Finom irodalom gyermekeknek és felnőtteknek, Cerkabella Könyvkiadó, 132 oldal, 3900 Ft; Antje Helms - Jan von Holleben: Az enyém is megnő? Móra Könyvkiadó, 160 oldal, 2490 Ft; Kevin Leman: Gyermeknevelés egyedülálló módon, Harmat Kiadó, 310 oldal, 2500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/4. szám címlapjaÉlet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés