Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Könyvházasság, pikáns sztorik, kannibálos játék – a Líra programjai Az Olvasás Éjszakáján

K. A. - 2015.09.28.

Csapody Kinga a Manó Könyvek kiadó főszerkesztője, író, Az Olvasás Éjszakája háziasszonya, és egyik szervezője a Líránál, őt kérdeztük az idei rendezvény programjáról.

– Idén harmadik alkalommal szervezik meg Az olvasás éjszakáját. Miért tartja fontosnak a Líra is, hogy részt vegyenek a programsorozaton?

– Amikor először hallottam Az olvasás éjszakájának ötletét – Pécsi Györgyitől, Lafferton Kálmántól, Szabó Tibor Benjámintól –, valójában az fel sem merült, hogy ne vegyünk részt. Nem a Supka Géza Alapítvány nyomása miatt, hanem, mert amikor az ember könyveket ír, vagy szerkeszt, ad nyomdába, akkor azt azért csinálja, hogy minél több emberhez eljusson az a könyv, és reméli, hogy minél többen szeretni is fogják azt. Vagy valahogy megérinti őket, elgondolkoztatja, esetleg kikapcsolja, átsegíti valamin. Gyerekkönyvesként meg pláne szeretném azt hinni, hogy az olvasás nem egy kihalófélben lévő furcsa szokás.

– Milyen lesz Az olvasás éjszakája a Líra helyszínein?

– Olyan, amilyenre mi magunk is szívesen elmennénk. Az alapkoncepció az volt, hogy ezen a délután hozzuk kicsit közelebb a szerzőket, a könyvészetet és az olvasókat, valahogy más fénytörésben mutassuk meg őket. Először kaptunk is innen–onnan hideget, hogy miért kell produkáltatni az alkotókat, aztán ezek a hangok elültek, főleg, amikor az első évben a korábban olyan hangos kritizáló az első sorban fogta a hasát.  Nem cirkuszi mutatványokat várunk senkitől, hanem inkább egy lehetőséget adunk arra, hogy olyan témáról beszéljen, vagy olyan oldalát mutassa meg, amit egy átlag író-olvasó találkozón nem szokott. És senkire sem erőltetünk rá semmit, közös ötletelésre hívunk mindenkit. Próbálunk változatos programot nyújtani, és figyelni arra, hogy minden évben mások kapjanak a Hátsó Kapuban, a fő helyszínen időt. Az első évből átörökítettük a félórás blokkokat, így tud pörögni a műsor, nem unja el senki, és közben egy folyosón keresztül át lehet sétálni a Fókusz Könyváruházba, ahol interaktívabb programokkal várunk mindenkit.
Azért sem adnám szívesen át másnak a háziasszony szerepet, mert elmondhatatlanul jó látni, ahogy az emberek lazán, felhúzott lábbal, kezükben pohárral, vagy épp valamit kóstolva, hátradőlve és nagyokat nevetve együtt élnek az előttük álló/ülő fellépővel. Sőt, a mellettük ülővel is! Beszélgetnek, hülyéskednek, és iszonyatosan oldottan beállnak, mondjuk könyveket szaglászni. Idén játszhatnak kannibálos játékot és Mad Nemerét is! Csak azt bánom, hogy én nem nyerhetem meg, mert akkor engem látna vendégül Nemere a birtokán.

– Melyek az idei év programjai közül a kedvenceik?

– Hogy könnyebb legyen: bontsuk helyszínek szerint. Én a Hátsó Kapu – Dohány utca 13. –háziasszonyaként is iszonyatosan kíváncsi vagyok, hogy mennyire vagyunk bátrak, és vesszük komolyan Bartis Attila felhívását keringőre, vagyis azt, hogy bármit(!) lehet kérdezni tőle, aminek nincs köze az irodalomhoz. Nádasdy Ádámtól még az angol fonetika könyvet is szerettem, biztos vagyok abban, hogy csak olyat fog mondani Dantéról, amit még sosem hallottam. Titkon drukkolok, hogy maradjon Babiczky Tibi dalszövegfordító szemináriumán is! Furdal a kíváncsiság, hogy Sömmi címmel mit fog Cserna-Szabó András betyárkodni, Tóth Vera milyen stand upot nyom, és Likó Marci és Géczi János vajon tényleg énekel-e közösen? Ja, és persze amiatt is, hogy mi van Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva bevásárló cetlijein.
Abban, hogy Spiró György és Nyáry Krisztián programja izgalmas lesz ugyanannyira biztos vagyok, mint abban, hogy a 3 Little Liars című formáció három hölgye – Karafiáth Orsolya, Kalapos Éva, Hevesi Judit – nem csak szívdöglesztő lesz, hanem valami igazán ütős zenés műsort raktak össze.
A Fókusz Könyváruházban a Könyvszépségverseny egy újítás, bíztatunk mindenkit, hogy hozza be a már kiszínezett Titkos kertjét, és mutassa be a zsűrinek, sőt Johanna Basford Bűvös Erdő című könyvének egy részletét is ki lehet színezni a kirakaton lévő matricán – ez egy országos verseny lesz. Persze értékes Stabilo nyereményekért.
Mindenki bemutathatja a saját kötetét, sőt feleségül is mehet a kedvenc könyvéhez, amit fotón meg is örökítünk. Hercsel Adél a biztosíték, hogy felejthetetlen ceremónián kelhetnek egybe a párok. Én már tudom is, hogy melyik könyvhöz megyek feleségül! De még nem árulom el!
Meredeknek hangzik? Pedig nem az: mert egy könyv sosem lesz féltékeny, ha egy másik könyvet is szeretsz. Nem csinál jelenetet, ha egy másik könyvvel bújsz ágyba. Bármikor félreteheted, nem fog duzzogni, nem reklamál, ha széthagyod a zoknit, és nem csavarod rá a fogkrém kupakját.  Egy könyv sohasem mond nemet. Szerintem kár lenne kihagyni egy ilyen remek frigyet!
Lesz egy Sztoriautomata című program is, ahol történeteket lehet venni íróktól, és az így befolyt összeggel a Mosoly Alapítványt, és annak gyerekek mese- és művészetterápiás foglalkozásait támogatjuk. Lesz, aki kortárs, és lesz, aki irodalomtörténeti mókás, vagy megrázó, esetleg pikáns sztorikkal készül majd.
És ha már Pikáns sztorik – a Fókusz Könyváruház emeletén tényleg összefonódik írás, olvasás, éjszaka, erotika több szálon is: lesz beszélgetés a megváltozott női szerepekről, nőközpontú történetekről Az éhezők viadalától a Beavatotton át Supergirlig.
Négy jó humorú, belevaló hölgy – akiknek ráadásul a könyvei is fontos, szép kiadványok – beszélget majd gasztronómiáról, afrodiziákumokról, arról milyen út vezet a gyomortól az ágyig. Remélem, át tudok lógni Balázsy Panna, Babiczky-Pfliegel Dóra, Légrádi Ildikó és Déri Szilvia beszélgetésébe belehallgatni.
Leitner Olga és Csabai Márk csörtéje a Bakker, azok a csodddálatos férfiak kapcsán is ígéretesnek tűnik.
Az meg tényleg csak álom lenne, kéne egy időnyerő meg egy hétmérföldes csizma ahhoz, hogy a debreceni és szegedi programokat is megnézzem, pedig nagyon ígéretesek azok is
Nemcsak ott lenni, de mindent felsorolni is lehetetlen, tuti kihagyok egy csomó jó dolgot, azért is bíztatok mindenkit, hogy folyamatosan pillantson rá a honlapra, Az olvasás éjszakája facebook oldalára, és a lira.hu oldalra is, hogy mindig friss ajánlatokat lásson.
Milyen vagány az is –és jelzem a kiadó is, akiknek ilyen szerzői vannak–, amikor az eseményre az ország minden pontjáról összeszervezi magát egy zenekar – hát ilyen az ASG (Athenaeum SuperGroup )!
Én csak abban bízom, hogy az idei is olyan jól sikerül, hogy hajnalban, a buli végén még én is – akinek felmentése volt énekből –, beállok karaokézni. Merthogy az is lesz…

K. A.


Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés