Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Jégkorszak, csodatevő varázspálca és verses könyörgés Földanyához – Az Olvasás Éjszakája a Librinél

M. Zs. - 2015.09.28.

A gyerekektől a huszonéveseken át a próza, a vers és a zene felnőtt kedvelőiig mindenkinek izgalmas programokat kínál az Olvasás Éjszakáján a Libri Budapesten és vidéken, tudtuk meg Sándor Gabriella marketingigazgatótól.

– Milyen, az előző években szerzett kedvező tapasztalatok vezettek oda, hogy az Olvasás Éjszakájából mára hagyomány váljék?

– A Libri-Shopline mint az egyik piacformáló könyves cég, az eseményhez ugyancsak kapcsolódó Alexandra és Líra társaságában a legnagyobb természetességgel csatlakozott fővárosi és vidéki boltjaival az eseménysorozathoz, mert számunkra kiemelt fontosságú cél az olvasásnépszerűsítés. Boldogok vagyunk, ha minél több lehetőség adódik arra, hogy a szerzőket fokozott figyelem övezze, így lehetőségünk van megismertetni őket a nagyközönséggel. Az Olvasás Éjszakája rendezvényei mind telt házasak, óriási érdeklődés mutatkozik irántuk. Anyagi értelemben is sokat fordítunk az eseményre, a programokat külön népszerűsítjük, emellett a büdzsénkből jelentős mértékben támogatjuk az eseménysorozat létrehozásában oroszlánrészt vállaló Supka Géza Alapítványt.

– Tudják, hogy többségükben kik ennek az éjszakának a résztvevői a közönség részéről: azok jönnek, akik amúgy is olvasnak, vagy új, a könyvektől eddig távolabb álló rétegeket is be lehet csalogatni?

– Természetesen örülünk, amikor új embereket tudunk megnyerni az olvasás ügyének, de szerintem leginkább azok jönnek el egy-egy ilyen eseményre, akik egyébként is olvasnak, hiszen általában a szerző neve láttán térnek be ilyenkor. Vagy azért, hogy megismerkedjenek az illető új könyvével, vagy azért, hogy egy-egy érdekes személlyel találkozzanak, aki valami módon kötődik a könyvkiadáshoz. Ezért érdeklődési körök, illetve korosztály szerint igyekeztünk egy-egy helyre csoportosítani az eseményeket.

– A korosztályi bontás a felnőtteknek, illetve a gyerekeknek szánt eseményekre vonatkozik?

– Az Olvasás Éjszakájának programjait valóban e két külön korosztályhoz szólnak.  A gyerekeknek szánt programoknak még az az aktualitása is megvan, hogy nemrégen nyílt meg a Mesebolt a Duna Plazában, ahol egy héten kétszer, szombaton és egy hétköznap folyamatosan gyerekprogramok vannak, és ahol most, az Olvasás Éjszakája program kapcsán kizárólag gyerekeknek szóló események lesznek. Fontos számunkra, hogy az olvasásnépszerűsítést minél fiatalabb korban elkezdjük, mert aki gyerekként megszereti a könyveket, az később is hű marad a betűkhöz. Így szeretnénk a következő generációkkal is megkedveltetni a könyveket, megszerettetni az olvasást. A Duna Plazában kialakított óriási mesesarok jó helyszínül szolgál ehhez, ráadásul ebben az üzletben háromszor-négyszer több gyerekkönyvet lehet kapni, mint a Libri könyvesboltban. Ez a nagyobb kínálat lehetővé teszi a szülők számára, hogy ne kelljen különböző üzletekbe rohangálniuk a kiszemelt gyerekkönyvekért, hanem egy helyen válogathassanak, vásárolhassanak a család aprajának, és itt szombatonként meg még egy hétköznapon rendszeresen mesedélutánokat, olvasással egybekötött kézműves foglalkozásokat tartunk.

– Kézművesség és olvasás? Hogy lehet ezt ötvözni?

– A Mesebolt megnyitója alkalmával „rendeztük be” a Varázspálca szakszervizt. Ezt a nemrég megjelent, a programmal azonos című könyv alapján szerveztük, amelyet két pszichológus Győri Ildikó és Sárvári Töttős Györgyi írt, az otthoni konfliktushelyzetek kezelése kapcsán: amikor a gyerek esetleg dührohamot kap, vagy csak le kell kötni valamivel a figyelmét, csodákat tehet, ha „varázspálcát” készítenek vele, ami minden bajra „gyógyírt” szolgáltat. Az Olvasás Éjszakája keretében az egyik szegedi boltunkban ismételjük majd meg az „attrakciót”. A Libri Meseboltban aznap délután öttől óvodások fognak a kortársaiknak Benedek Elek-meséket mondani, majd a Rapandi és az elveszett szobor című mesekönyv illusztrációiból következik vetítés. Ez után hangszerismerettel egybekötött éneklés lesz A gazdi zenész című könyv nyomán Gáll Viktória Emesével. Winkler Róbert pedig Márton és Micike tűzoltósági kalandjaival, a fiúk kedvencével érkezik. A gyerekeket közvetlenül követő korosztályra ugyancsak gondoltunk, kifejezetten nekik szánjuk az őszi Margó Fesztivált október 8-10-ig, amely olyan alternatív körítéssel tálalja majd mai fiatal kortárs, magyar és külföldi szerzők műveit, amelyre vevő a huszonéves értelmiségi közeg.

– A fiatalok egyik nagy kedvence, Závada Péter az Olvasás Éjszakáján is ott lesz az Allee-ban.

– A MÉSZ című új verseskötetét fogja bemutatni. Nagy büszkeséggel tölt el bennünket, hogy minden egyes megjelenése telt házat vonz. Kevés az olyan fiatal költő, akinek, mint neki, sikerül rávennie az ifjú korosztályt a versolvasásra. Az Allee-ban egyébként éjjel tizenegyig tartanak majd a programok. Este kilenckor például zenés könyvbemutató lesz Dolák-Saly Róbert Én vagyok a kedvenc állatom című könyvéhez kapcsolódóan. Ez gyermeteg felnőtteknek szóló kötet, azokat célozza meg, akik akárhány évesen hajlandók az öniróniára. Azután Gárdos Péter filmrendező Hajnali láz című kötetéről Winkler Nóra beszélget a szerzővel. Ez a nagy nemzetközi sikerek előtt álló regény, amelynek filmváltozata decemberben kerül a mozikba, Gárdos Péter szüleinek egészen különleges szerelmi történetét dolgozza fel. A Könyvpalotában többek között a regényesen mesélő Térey János lesz a vendég, aki A Legkisebb Jégkorszak című, legújabb könyvéről beszél, valamint hallhatjuk Turcsány Péter verses könyörgését a Földanya gyermekeiért.

– Társítanak valamilyen kedvezményt az Olvasás Éjszakájához?

– Igen, a libri.hu oldalán 20% kedvezménnyel várjuk a kedves vásárlókat.

M. Zs.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés