Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Az első három, illetve tizennyolc év

2012.06.21.

A Tudatos Lépés Kft. Könyv- és lapkiadó (eredetileg tanár) vezetője lapunkban nemrég azt nyilatkozta: „Egyértelműen azon az állásponton vagyok, hogy a gyereket születésétől fejleszteni kell, /…/ a szülőnek nem csupán a gondozásra, de az intellektuális fejlesztésre is energiákat kell fordítania. Mert ha az első hat évet elvesztegetjük, az behozhatatlan. A könyveimmel a szülőknek ebben próbálok segítséget nyújtani.” Itt ugyan saját könyveire utal, de már számos külföldi szerző(-páros) „útmutatóját” megjelentette, ezek különböző megközelítésből segítik a „soron következő, szülővé váló generációt” tudatos szülővé válni. Nem kell tökéletes anyának lenni, nyugtatja meg a gyermekszülésre- és nevelésre felkészülő nőket Tracey Godridge, nagyszerű anyának lenni elsősorban azt jelenti, hogy a „boldog hír” vételétől kezdve úgy szervezzük az életünket, a sajátot, a szülőtársét, az újszülöttét (csecsemőét, kisgyerekét, és így tovább), hogy a nagy kihívásnak a lehető legjobban megfeleljünk. Vannak általános szabályok, és ezekről szól a Hogyan legyél nagyszerű anya egy életen át?, amelyeket be kell tartani, és akkor kevesebb nyomás nehezedik a szülő(k)re, optimális, azaz boldog lesz a család élete. Amúgy a kezdet kezdetétől nagy nyomás nehezedik ránk, szülőkre. Ha már anyák és apák lettünk, azok is maradunk életünk utolsó pillanatáig! A szerző persze csak a felnőtté válásig, azaz a gyermek 18. életévéig látja el az anyát (és az apát) megszívelendő tanácsokkal. A terhességtől a szülésen át a bölcsis, óvodás, iskolás koron át lépésről lépésre avat be gyermek és szülő(k) bonyolult, sokrétű kapcsolatrendszerének eseteibe, segítő szándékkal. Az író, újságíró, gyermeknevelési szerző munkája gyakorlati megközelítésű: a gyermek egészsége, töretlen intellektuális fejlődése, a harmonikus szülő-gyermek kapcsolat áll a középpontban, de ez a kiadvány legalább annyira szól a szülők egyéb problémáiról, pl. az anya újra munkába állásáról, mint a gyereknevelésről.
„ …a Montessori-féle pedagógia elsősorban az óvodás- és kisiskoláskorúakkal kapcsolatban volt ismert, és csak kevésbé a három év alatti gyermekek nevelésének területén” – állapítja meg könyvében Claudia Schäfer. Ha az első három év a legmeghatározóbb, a tanulás akkor a legaktívabb, akkor lehetetlen, hogy az olasz orvosnak és reformpedagógusnak ne lettek volna gondolatai a 3 év alatti gyerekek nevelésével kapcsolatban. A szerző ezeket az elméleti alapvetéseket, ezeket az „üzeneteket” bányászta elő, és ezek alapján ad a gyakorlatban kiválóan használható módszereket. A gyermeki fejlődés összefoglalása mellett konkrét, a gyermek szociális, érzelmi és értelmi fejlődését szolgáló feladatokat talál a (fiatal, kezdő) szülő hasznos e kiadványban.

Tracey Godridge
Hogyan legyél nagyszerű anya egy életen át?
Fordította: Németh Beatrix
Tudatos Lépés Kft, 153 oldal, 2800 Ft

Claudia Schäfer
Hogyan fejlesszük a 3 évesnél fiatalabb gyermekeket?
Fordította: Sütő Gyöngyi
Tudatos Lépés Kft, 134 oldal, 2600 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsonyNKA
Belépés