Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Interjú Kornis Mihállyal

A remény alkotóerő
Decemberben megjelenő új könyve kapcsán beszélgettünk Kornis Mihállyal


"A lélek dzsungel, ahol valóságos veszélyek várnak bennünket, nem olyanok, mint egy játékteremben. Az írásban még önmagunkkal is találkozhatunk. Az kockázatos. De élvezetes is, hiszen történik valami. Az írást élethalál-kérdésnek tartom..."

Milyen szempontok alapján válogatta össze az írásait?
A kiadó arra kért szedjem össze az elmúlt 30 év legjobb esszéit, amiket fontosnak tartok az életemben és egészítsem ki a mostanában született írásaimmal. Így jutott eszembe, hogy az utóbbi néhány év legszórakoztatóbb írásai – például Az élet színháza és a Big Brother esszém mellett irodalmi szintre emeljem internetes blogjaim legjavát is. Írtam én blogot már 2006-ban a Blogtéren - ma a Strandot a honlapomon www.kornismihaly.hu – és teszek fel szövegeket a honlapomra is.
Úgy gondolom a jövő irodalma készülődik ebben a műfajban.
Sokat tűnődtem, míg végül arra jutottam, nem butaság, ebben az agyonhajszolt világban, külön bekezdésekbe tenni egy-egy gondolatot, és közte szünetet hagyni, hogy az olvasóban megszülethessen a vágy, hogy tovább olvasson. Versszerűen van komponálva majd minden írás. Ehhez a kötethez, mivel esszék, nem mellékelek lemezt, és eredetileg úgy volt, hogy csak a szépirodalmi vagy tanító műveimhez jár, de lehet, hogy utólag készítek egy külön hangoskönyvet ebből a művemből is.

Miért tartja fontosnak felolvasni a könyveit?
Kétféle befogadó alkat létezik ma, az egyik olvasni szeret, van rá ideje, a másik örül, hogy felolvasnak neki, míg ő teszi a dolgát. Azonban minden olvasó arra szomjas, hogy a műben személyesen találkozzon az alkotóval, az alkotással, az mintegy az ő életébe, az ő szellemi terébe lépjen.

Beszéljünk a könyv szerkezetéről!
A félelem dícsérete kiemelkedő részletei mellett tartalmaz szabadelőadásokat is a Feliratok a fehér égen – 2006-os blogom neve volt ez. Az egyik az istenkérdésről szól, ez az egyik legfontosabb szöveg a számomra. A másik a Brüsszelben mondott ünnepi beszédem, ami egy 1956-os megemlékezésen hangzott el. Kádár könyvemet, ami majd 400 oldalas, megpróbáltam benne három oldalba sűrítve összefoglalni, A harmadik előadás munkáimnak arról a részéről ad képet, amit szabadegyetemi előadóként a Magyar Író Akadémián töltök. Szerintem az írást nem lehet tanítani, de azt el tudom mondani, hogy milyen külső és belső feltételei vannak annak, hogy valaki író lehessen, miért jó az, és hogyan függ össze az önismeret fejlesztésével. A kötetet a Például ciklus zárja. Benne olyan művészekről írok, akik számomra példák. Babits Mihály, Mándy Iván, Erdély Miklós, Csernus Tibor, Esterházy Péter, Orbán Ottó szerepel ebben a sorozatban most.

Új könyve meghökkentően összefüggő szöveg, holott huszonöt év termése.
Úgy látszik, egész életemben ugyanaz a pár dolog érdekel, de az szenvedélyesen. Az élet mint csoda, a tudás természete, hogy van-e Örökkévaló, és mi a dolgom az életben. Mindent meghatároz reményre való készségem. Bennem nagyon nagy a remény, valószínűleg azért, mert végsőkig elkeseredett ember vagyok. Úgy gondolom: nincs remény – azért kell remélni. A remény alkotóerő.

Ha egy szöveggel elkészül mi motiválja, hogy azt újra meg újra átdolgozza?
Azon írók közé tartozom, akik egész életükben egy könyvet írnak, az abba valókat viszont életük végéig javítják, tökéletesítik. Ma már jobban tudok írni, mint sráckoromban. Az ember minél tovább akar valamit, szinte függetlenül attól, hogyan csinálja, javul: a folyamatos koncentráció, az önálló élet és gondolkodás javítja a stílust. Amit valaha is írtam szeretném rendesen megcsinálni, végleges formába önteni, mielőtt meghalok.

A Például sorozatban felsorolt személyek a kultúra, a különböző művészeti ágak képviselői. A filmrendező, a költő, a képzőművész, az író. Mégis valamiért az Ön szellemi hovatartozását tekintve együtt jelennek meg. Mi ennek a szoros összefonódásnak a titka?
Az a közös bennük, hogy nem lehetett és nem lehet őket önmagukkal szembefordítani. Azt szeretem, mikor egy ember önmagával azonos. Arra próbáltam példákat mutatni a könyvben, ki hogyan képes ezt megvalósítani.

Illényi Mária

Kornis Mihály: Feliratok a fehér égen. Válogatott írások, előadások, blogok
Kalligram, 2800 Ft

 

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés