Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Sikerkönyvek 2009

Sikerkönyvek 2009
Vámpírregény, önismereti könyv, női regény és egy kevés szépirodalom


A heti/havi könyvlisták mellett évzáróként a nagyobb könyvterjesztők és kiadók elkészítették éves sikerlistáikat. Nem csak azért érdekes összevetni őket, hogy ténylegesen lássuk, mely szerzők és műveik a legbefutottabbak az adott évben, de az egyes műfajok kedveltségébe is bepillantást enged. És tévedés lenne azt hinni, hogy minden sikerlista egyforma! Jelen esetben az Alexandra, a Bookline, a Libri és a Líra sikerlistáját vettettük össze, valamint a Líra szárnyai alá tartozó Fókusz Könyváruházban tudakozódtunk az éves sikerlista összeállításáról.

2009-ben ismét a szórakoztató könyveké a diadal, amin persze egy cseppet sem kell csodálkozni. A Libri és a Bookline listáján szépirodalmi mű – Paulo Coelho könyvén kívül egyáltalán nem jelent meg, és a klasszikus szórakoztató irodalom mellett csupán a pszichologizáló, önismereti bestsellerek (Müller Péter, dr. Csernus Imre) kaptak helyet.
A nagy könyvesházak 2009-es könyves sikerlistáján mindenhol tarolt Stephanie Meyer. A mormon vallású írónő vámpírregényei közül 2-3 kötet is helyet kapott a listákon. Az Alexandránál és a Bookline-nál abszolút első helyet szerzett, a Líránál két, és a Librinél három helyen is szerepelt a Top 10-ben a Könyvmolyképzőnél megjelent világsiker. Szép eredménynek számít, hogy a decemberben megjelent legújabb Dan Brown könyv (Az elveszett jelkép) a Bookline-nál a negyedik helyet szerezte meg. A történelmi thriller műfaja elképesztően népszerűvé vált az utóbbi időben: ebből a kötetből a megjelenése napján 1 millió példányt adtak el az angolszász területeken. Majdnem ilyen népszerű Rita Monaldi és Francesco Sorti könyvsorozata, amely Atto Melani (17. századi író, diplomata és énekes) elveszettnek hitt levelezésén alapul. A történelmi thriller műfajában a szerzőpárost a nagymesterek között tartják számon, s bár Olaszországban a Vatikán nyomására nem adják közre a sorozatot, máshol nagyon népszerű. A 17. században játszódó Imprimatur a Bookline listáján szerepel. A pszichológia és az önismeret kérdése rengeteg embert érdekel a mai időkben, amikor minden érték megkérdőjeleződik és mindennek az ellentéte is igaz lehet. Erre reflektál a „bevállalós”és ellentmondásos pszichiáter, dr. Csernus Imre két könyve - A férfi meg A nő- rajta van a különböző sikerlistákon, a Líráén a 4., a Bookline-on az 5. helyen, a Librinél az elsőn. Vannak szerzők, akik mindig nagy példányszámban fogynak el: a másik önismereti könyv, Müller Péteré is szerepel a sikerlistákon, a Gondviselés egyfajta számadó kötet, a legfontosabb sorskérdésekről gondolkodik. Az Ulpius-ház Fejős Éva könyveivel aratott nagy sikert, A Csajok, az Eper reggelire, a Hotel Bali több listán is helyet foglal. A könnyű műfajból a megunhatatlan Vavyan Fable és Leslie L. Lawrence még mindig jó helyezést érnek el.
Paulo Coelho – akit egy francia lap már 1999-ben a világ legeladottabb írójának minősített – nálunk az egyetlen szépíró, aki minden nagy cég könyves listáján helyet kapott legújabb magyarra fordított kötetével (A győztes egyedül van). A Líra könyvlistáján szerepel még a Magvető Kiadótól Ljudmila Ulickaja legújabb regénye (Daniel Stein, tolmács) és Spiró György legújabb könyve (Feleségverseny).

 
A sikerlista tereli a vevőket

A Rákóczi úti Fókusz Könyváruház sikerlistája meglehetősen eltér az eddig ismertetett bestsellerektől, még a tulajdonos Líra éves összesítésétől is. Az emlegetett sikerkönyvek mellett náluk nem csupán Coelho szerepel a szépírók közül egy 25-ös listán, hanem olyan magyar szerzők, mint Spiró György, Darvasi László, Tóth Krisztina, Kemény István, vagy az orosz Ljudmila Ulickaja. Szabó Gábort, a Fókusz Könyváruház vezetőjét a sikerlisták összeállításáról kérdeztem:
- A listát szigorúan az eladási adatok alapján állítottuk össze. A szépirodalom keresettségének több oka van. A Fókusz Könyváruház negyven éves hagyományokkal rendelkezik, kialakult egy olyan törzsvásárlói közönsége, amely sokkal fogékonyabb a szépirodalom iránt, mint a bevásárlóközpontok látogatói. A belvárosi légkör, a könyvbemutatók szintén erősítik ezt a tendenciát. A másik ok: a sikerlistás szépirodalmi kiadványok a Líra-cégcsoporton belül, elsősorban a Magvetőnél megjelent alkotásokat takarnak. A saját kiadóink könyvei mindig jól fogynak a Fókusz Könyváruházban. Az ünnepi könyvhétre megjelenő könyvek révén jelentős forgalomra teszünk szert, ami az éves sikerlistán is visszatükröződik. Az internetes terjesztőkkel szemben – ahol jellemzően a fiatalabb generáció vásárol – a mi törzsvásárlóink inkább a közép- és idősebb generációból kerülnek ki.
Áruházunk kínálata igen széles, polcainkon minden tematika megtalálható. A legsikeresebb könyvek, Meyer vámpírtörténetei, Dan Brown könyvei, Fejős Éva kötetei nálunk is szép számmal fogynak. Az utóbbi években az önismereti könyvekre is egyre nagyobb az igény, a sikeres szerzők mellé – mint Popper Péter, Vekerdy Tamás, Ranschburg Jenő vagy Müller Péter, aki most is sikerlistás – csatlakozott Csernus Imre a maga ikerkönyveivel, a férfiről és a nőről. Ezeket általában párban viszik. A fiatalabb korosztályhoz szól és más hangon, mint az idősebb generáció.
- Lehet vagy érdemes-e különbséget tenni a vásárlók között a nemek tekintetében?
- Érdekes kérdés, keveset foglalkoznak vele. Az ezoterikus könyveket mindenképp a nők veszik meg többen. Az arányokat is érdemes lenne egyszer megvizsgálni. Véleményem szerint a hölgyek szélesebb érdeklődési körrel, több tematikában válogatnak a férfiak speciális érdeklődési körével szemben.
- Befolyásolja a sikerlista a közönséget abban, hogy mit válasszon? Mérhető ez?
- Feltétlenül. Fontos a sikerlista és nagy hatással van az eladásra. Nem csupán egy utólagos információ az eladásról, hanem előrevetítés is. Sokan gondolják úgy, hogy ha egy kiadvány sikerlistás, akkor valószínűleg jó könyv, tehát érdemes megvásárolni. A sikerlistás falunkról a vásárlók nem csak információt szereznek, hanem a könyvet is onnan emelik le és teszik a kosarukba. Érdekes, hogy az internetes vásárlást nem befolyásolja annyira a sikerlista, talán mert a virtuális világban az információkat több helyről is beszerezhetjük. Szépen gyarapodik az internetes vásárlások száma is, de ezért sokat kell tennünk.
- Van olyan közeljövőben boltba kerülő könyvük, amely előreláthatóan siker lesz?
Megjelenik McCarthy: Az út című regénye, amiből mozifilm is készült, illetve Jodi Picoult: Törékeny című könyve. Várhatóan nagy sikerük lesz.

Szénási Zsófia

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/3. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés