Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Interjú Vathy Zsuzsával

Pillanatfelvétel a Kén utcából
Egy ferencvárosi roma fiú története


Lázár Ervin, feleségének, Vathy Zsuzsának , sok együtt töltött év után azt mondta: te nem bátor vagy, hanem hiányzik belőled a veszélyérzet. És valóban. Felesége, a törékeny írónő legújabb könyvének témájáért a ferencvárosi Kén utcába járt hónapokon át, pár háznyira a Dzsumbujtól, oda, ahol még mindig a nyomor, a szegénység az úr, és ahol az általa látogatott család lánytagjai is csak férfikísérettel járhatnak a mai napig, sötétedés után haza. Mert arra vannak felkészülve, hogy bármi megtörténhet. Könyve mégis arra példa, hogy a többségi társadalom nem ismeri, milyen körülmények között élnek a romák, és elnagyolja a róluk kialakított képet.

- Meglehetősen bulváros lett a könyv címe.
- Eredetileg az lett volna a címe, hogy Jó nap ez a mai! Ám van egy könyvben egy Columbo autója címet viselő fejezet, és a szerkesztő meggyőzött róla, hogy ez jobb lesz, mert a tévésorozatra utalva talán szélesebb réteghez eljut a könyv.
- A történet egy fiatal roma fiú gyermekkoráról szól a felnőtté válásig. Belelátunk otthoni életébe, iskolai tanulmányaiba, szerelmi életébe és a pályaválasztásába. Hogyan kerültél Roland közelébe és egyáltalán, a Kén utcába?
- Több mint húsz éve lakunk a Lónyay utcában, a IX. kerületben, és egy idő után rájöttem, hogy soha nem voltam még a kerület emblematikusnak tartott Dzsumbuj nevű részében. Pár éve a Nők Lapjának írtam egy sorozatot a környékről, fotókkal illusztrálva. Amikor az akkori alpolgármesternek bevittem, ő megkérdezte, voltam-e már a Mester utca 67-ben. Az sem tudtam, mi az. Kiderült, hogy egy olyan iskola, ahová többnyire roma gyerekek járnak, akik alapfokú művészeti oktatásban részesülnek. Kipróbálhatják, miben tehetségesek. Elmentem az iskolába, és nagyon megtetszett. Részben maga az iskola dolgozta ki a művészeti alapképzést, európai és amerikai mintákat követve. A gyerekeknek heti három-négy képzőművészeti-, zenei- és drámai foglalkozásokat tartanak, munkáikat kiállításra, versenyre viszik, illetve színdarabokat, előadásokat szerveznek.. Megkérdeztem az igazgatónőt, nem tudna-e ajánlani egy diákot, aki itt tanult, és valamivel kitűnt a többi közül Így kerültem el a Dano családhoz ( a valódi nevüket adták a könyvhöz). A négy gyerekes családban Roland a legidősebb, három húga közül még kettő a Mester utcai iskolába jár. A tizenkilenc éves Roland, szerencsémre, szeretett és tudott is beszélni. Számos alkalommal voltam Kén utcai egyszobás lakásukban, ahol hatan élnek. A Kén utcai házakat 1936-ban építették, Wekerle minisztersége alatt, négyszáz szoba-konyhás lakást, tisztviselőknek, munkás családoknak. Szép, régi épületek, ma már romák élnek bennük, vagy üresen állnak. Néhány hónapja a híradásokba is bekerült a baleset miatt, leszakadt az egyik lakás mennyezete, mert ellopták belőle a tartógerendákat. 100 éve használják az épületeket, ma már vizesednek, rothadnak. A Dzsumbuj három épületéből pedig már csak egy áll, a másik kettőt lebontották..
- A történetmondásodban mégsem a nyomor, a szociográfiai pontosság áll előtérben.
- A könyv nem más, mint egy novellafüzér, mikor elkezdtem, az lebegett csak előttem, hogy ne rólam szóljon, és ne legyen szomorú.
- Ezért írtad egyes szám első személyben, ahogyan Roland mesélt Neked? Magnóra vetted az interjúkat, vagy hogy dolgoztál?
- Mivel a legkülönfélébb helyeken találkoztunk, egyszer autóban, máskor az utcán, vagy náluk, vagy éppen egy könyvtárban beszélgettünk, nem vettem fel semmit, hanem hazaérve, még frissiben leírtam, amit hallottam. Fokozatosan kialakult, mit kell megkérdeznem, a családban kit, hogyan kell megszólaltatnom. Nem igyekeztem mélyen beleásni a nagycsalád életbe, nem mentem utána a vidéken élő nagyszülőknek, mert az már szétfeszítette volna a kispróza kereteit. Nekem pedig ez az ideális műfajom.
- Milyen idős volt Roland a beszélgetések idején, amikor visszaemlékezett az iskolai évekre? Megtudjuk, hogy tehetségesnek bizonyult a rajzban és a színészetben is.
- Még nem töltötte be a huszadik évét. Az iskola érdeme, hogy kihozta belőle a maximumot. És ez az iskola jelentősége. Ha ötven gyerek között csak 1-2 akad, aki valamiben tehetséges, azt észreveszik és megpróbálják fejleszteni. Van, akinek ez jelenti életében a csúcsot. Több művész is került ki a diákok közül,, többen külföldön dolgoznak. De van, akiből például jó mesterember lett. Többen sportolnak. Ami nagyon fontos: megtanítják őket hasznosan eltölteni a szabadidőt. Maga az iskola szintén egy száz éves épületben működik, Darányi miniszterelnöksége alatt az iskolaépítő program keretében építették. József Attila nevét viseli, mert az első – vagy az első és második – osztályt ő is itt járta.
- Figyeltél arra, hogy ne épülj be a mindennapjaikba, ne akarj tanácsot adni és befolyásolni őket?
- Szóba se jött, hogy tanácsot adjak, vagy befolyásolni akarjam őket. Én kérdeztem, ők válaszoltak. Ahol egy szobában hatan laknak, ott mindig van, aki örül, ha megszólalhat. Kétségkívül, az apa a család irányítója. Zenei ambíciói mellett keményen végigdolgozta az életét, mert már a szüleitől is ezt látta, ezt a mintát adta tovább a gyerekeinek is. És ugyanígy az édesanyjuk is.
- A fiú végül elmegy külföldre dolgozni. Tovább követted a sorsát?
- Amikor a könyvet írtam, még nem ment el. Láttam viszont, mennyi fiatalt foglalkoztat, hogy elmenjen külföldre, ahol a munkájából könnyebben megél. Úgy gondoltam, ezt a befejezést választom.
- Később elment ő is?
- Igen. Talán féléve Németországban dolgozik. Tudom, hogy a Kén utcába visszaköltözni akár egy kudarccal is felér, mégis remélem, hogy Roland haza jön.

Sz. Zs.

Vathy Zsuzsa: Columbo autója
Helikon Kiadó, 102 oldal, 1990 Ft

 

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés