Könyvhét 2022
Móra Kiadó
MONDJAD MÉG!
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
Móra Kiadó<br>MONDJAD MÉG! Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Interjú Vámos Miklóssal

Egymás kenyerét sütögetik az írók
Beszélgetés Vámos MiklóssalMég csak néhány hónapja jelent meg Vámos Miklós A csillagok világa című könyve, de máris többször a sikerlisták élbolyába került. Különös vonzereje a regénynek, hogy többszintű; ki-ki könnyen rátalálhat benne a hozzá közelálló értelmezésre. Nekem például számos gyengesége ellenére is rendkívül rokonszenves az apa szerepében megismert tengerjogász. Az annak idején sokszor megmosolygott gyereknevelési gyakorlatomat vélem igazolva látni általa: rendelésre „fejből meséket”, rögtönzött történeteket mond óvodáskorú ikerfiainak, és a legbonyolultabb tudományos, filozófiai vagy vallási témákat is igyekszik elmagyarázni nekik, kissé leegyszerűsítve; még az ikes igék ragozására is rávezeti őket. Megkérdeztem a szerzőtől, akinek magának is ikerfiai vannak:

– Saját nevelési elvei állnak hőse cselekedetei mögött?
– Egyetlen ilyen elvem szerepel itt nyomatékkal: történetekkel és könyvekkel még mindig jobb nevelni, mint nélkülük. Olyan különös regény ez, amelyik sokféleképpen olvasható. Az én könyveimmel ez ritkán esik meg. De ezt a mostanit néhányan úgy olvassák, mint egy mesegyűjtemény, amelyből megtudják, mit meséljenek a gyerekeiknek. Mások úgy viszonyulnak hozzá, mint óvodásokat nevelő szülők számára készült segédkönyvhöz. Megint mások úgy tekintik, mintha a XX. század kultúrtörténeti anyagát gyűjtöttem volna össze, hogy megspóroljam nekik az eredeti művek tanulmányozását. S végül vannak, akik egyszerűen regénynek olvassák, s ők járnak jól. Ez családregény, némi irodalomtechnikai trükkel: végig beszélgetnek benne, s maga a történet csak ebből következtethető ki. Ezúttal az emberi hang az egyetlen eszközöm. Az okozott fejtörést, hogy miként tegyem egyértelművé, mikor ki szólal meg. A felnőtt a szokásos művelt köznapi stílusban beszél, a gyerekek szövegrészeiben a tévesen artikulált szavak kiejtés szerint szerepelnek, kisbetűvel kezdődnek a mondatok, és nincs pont a végükön. A két gyerek által mondottakat pedig erős stiláris eszközökkel különböztettem meg, egyikük például ismételve beszél.

– Van „dőlt betűs” hang is: ő először az apa túlzásait próbálja mederbe terelni, de később a gyerekekhez is szól, majd végül még bele is avatkozik a cselekménybe. Netán Kököjszi és Bobojsza utódával van dolgunk?
– „Ő” a belső én. Mindannyiunknak több belső énünk van, elképzelésem szerint egy kicsit olyan az ember, mint a sakk, amely eredetileg önismereti játék volt. Mindannyiunknak vannak igahúzó gyalogosaink, futáraink, ott lakozik bennünk a csábító királynő, az uralkodó király, satöbbi. Ilyen belső énem természetesen nekem is van, sokat beszél hozzám, gondoltam, ideje ezt megörökíteni. Természetesen, ha Kököjszi és Bobojsza jut eszébe, az nagyon megtisztelő, mert Török Sándor műve mégiscsak a magyar gyerekirodalom egyik kincse.

– A könyvbeli gyerekszövegek a saját ikreinek éveken át feljegyzett beszédjén alapulnak. Már akkor készült erre a regényre?
– Szó sem volt könyvről, amikor elkezdtem írni a most már két kötetesre duzzadt vastag füzetbe az ő mondataikat. Ennek az anyagnak a regényben csak húsz százaléka hasznosult, s azt is átírtam. Nekem van egy, már felnőtt lányom…

– Akár a regénybeli tengerjogásznak…
– Igen, s amikor ő kicsi volt, ugyanígy följegyeztem, amit beszélt, eltettem a rajzait, az első levágott hajtincsét, a tejfogait. Ezt mindenkinek ajánlom, nemcsak azért, mert nagyon fog örülni a gyerek, amikor húszévesen megkapja ezeket az emlékeket, hanem mert mi is elfelejtjük őket. Mindig azt hisszük, hogy azok az idők örökre belénk vésődnek, pedig rövidesen jön a szellemi hamisítás, amikor azt meséljük el, ahogyan mi emlékszünk. A naplóírásra is ezért beszélnék rá mindenkit. Arra is, hogy tegyük el a régi naptárainkat.

– Családregény, mely egy válás körül forgolódik, gyerekhangok, párhuzamok a szerző életével… Ezekben látja a könyv sikerének nyitját?
– A siker bizonytalan kérdés, a sikerszerző pedig már-már szitokszó, sokaknak azt jelenti, megveszik az olvasók, mert vacak. García Márquez műve nem lesz lektűr attól, hogy több millió példányban kel el világszerte, ugyanakkor Stephen King könyve nem kerül a szépirodalom kategóriába a sok eladott példány miatt. Hogy mitől lett sikerkönyv A csillagok világa? A vak szerencse miatt. Jó pillanatban ír az ember valamit, amire valamiért sok olvasó szíve megdobban. A legfőbb elismerésnek ezúttal azt érzem, hogy gyermekpszichológusok jelezték: fontos ez a könyv. Az egyik olvasó pedig azt írta, hogy a könyvemtől kedve támadt beszélgetni a gyerekeivel, amire olyan ritkán van idő. Ettől én boldog vagyok. Mert szívesen beleimádkoznám a magyar alkotmányba azt a mondatot, hogy legyen valamifajta szülői vizsga, netán képzés a leendő szülőknek. Elvégre a pedagógusok évekig tanulnak, hogy gyerekekkel foglalkozhassanak.

– Hajdani könyvkiadóként mit tart a könyvreklám legfőbb eszközének?
– Az első száz olvasót. Ha nekik tetszik, nyert ügyünk van, A könyv híre a mai napig főleg szájhagyomány útján terjed. Mellesleg minden könyv sikere részben a szerző előző munkáinak fogadtatásától függ. Vannak, akik szerették az Apák könyvét vagy a Zenga zéneket, ők talán emiatt vették meg A csillagok világát. Ehhez kapcsolódik, hogy a kortárs íróknak nem érdemes haragudniuk a sikeres szerzőkre, vagy azt hinniök, hogy azok elveszik tőlük az olvasókat. Ez fordítva van: a keresett szerző nem a másik kenyerét eszi, hanem a másik kenyerét süti. Ha az olvasónak tetszik egy kortárs magyar regény, esélyes, hogy vesz egy másikat is. Magyar kollégáim sikere az én malmomra hajtja a vizet. Ha egy kortárs szerző könyve megbukik, az egyikünknek sem jó.
Mátraházi Zsuzsa

Vámos Miklós: A csillagok világa - Mesés regény
Európa Könyvkiadó, 500 oldal, 3500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés