Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Interjú Folk Györggyel

Kicsoda Johannes Woanders?
Beszélgetés Folk Györggyel


Az útkereső, gondolkodó és a maga különös útján járó ember regényét írta meg Folk György. Vonal – ötvenkét épületdarabra tördelve a mindenség Johannes Woanders életén át – áll a bortóján. Belelapozva is az az érzése az olvasónak, hogy nem mindennapi mélységű térbe érkezett. Épületbe, embernek adott Istenházába. Hogyan is?

- Ön mérnök, közgazdász, és üzleti tanácsadó. A honlapja szerint gondolkodó, tanácsadó, író, kutató. Szépíróként ezzel a könyvvel mutatkozik be. Hol volt önben eddig az író?
- Egyszerűen ennyi ideig tartott, amíg kialakult és a számomra meggyőző formát öltött az, amit meg akartam írni. Ekkor, negyvenen túl volt egy hosszabb szakasz az életemben, amikor a Vonal megírása vált minden másnál fontosabbá. Két év utazásba, keresgélésbe és néha nyomozó munkába került. Kilenc helyszinének mindegyike ma is áll, mindegyikben történelmi alak bukkan fel a háttérben és jelképesen az adott környezet “nyelvén beszél”. Johannessel együtt én is ezeket a helyszineket, nyelveket és időket “tanultam”. Jósorsomnak köszönhetem hogy megtehettem és tartozom azzal, hogy mások is olvashassák.

- Milyen stúdiumok, olvasmányélmények vezették idáig? Miért írta meg ezt a könyvet?
- Engem évtizedeken elsősorban a múlt érdekelt, a középkor és az újkor hajnala foglalkoztatott. A könyv írása idejében ebben éltem, ezért olvastam, ezért utaztam. Csak a befejezése óta engedhetem meg magamnak, hogy “korszerű” legyek.

- Úgy tudom, ez a könyv már korábban megjelent egy kisebb kiadónál…
- Igen, megszámlálhatatlan hibával, a jóváhagyásom nélkül. Én ezt nem tekintem kiadásnak, inkább a fátum egy vargabetűjének egy nehezen világra hozható írás hosszú útján.

- Figyelemreméltó mű, ilyet még nem olvastam. Már a cím is kérdéseket vet fel, asszociációkat kelt… Nagyon könnyű belekerülni a regény sodrásába, és szinte mindenütt találni meditációra való mondatot. Úgy hirdetik a könyves portálok a regényét, hogy romantikus, kalandos, pedig nekem úgy tűnik, sok szempontból szeretné megszólítani az olvasót. Van ebben valami? Miféle kalandra hív?
- A vonal háromszoros könyv, amit az épület, amibe beleírták, magába záródó keretbe fog. A főhajóban egy kalandregény, a mellékhajókban korának bölcsessége, a támpillérek alatt úti könyv olvasható: így járjuk be azt a régen volt Európát Johannes Woanders életén át. Így van ahol csupa történés, van ahol káprázat, messzire induló elmélkedés. Elevenné kíván tenni valami régen elmúltat, amennyire az a jelen olvasója számára újra megjelenhet, élhet. A Nyugati Európát, a késői lovagvilágot, az iszlám és a mi kereszténységünk egymásnak feszülését a Mediterráneum nagy térségében ötszáz évvel mielőttünk.

- Küllemében is nagyon szép és meglehetősen formabontó kötet. Nincsenek benne például oldalszámok, fejezetenként más jelek vannak a lap alján – a szöveg tördelése is szokatlan. Hogyan készült?
- Hosszú, közel három éves összedolgozás során, Pintér Józseffel, a neves magyar könyvtervezővel közös munkánk eredménye. Sokáig tartott, amíg kedvet kapott hozzá, majd amíg megértette és magáévá tette a nagyon szokatlan feladatot. A három különféle szövegrész oldaltükrei különbözőek, és arányaik megegyeznek az épületelemek keresztmetszeteinek arányaival. Emiatt egyes szövegrészeket egymáshoz igazodva fejeztünk be, az író kurtította vagy bővítette a szöveget, a tördelő pedig 52 szöveget előre megadott terjedelemre tördelt. Emellett hatalmas feladat volt a 9 nyelvű jegyzetanyag feldolgozása. Az arab szövegrészek beírását együtt vittük végig. Gyanítom, hogy könyves szakemberek hosszú idő óta nem végeztek ekkora munkát egyetlen könyv létrehozásához sem. Odaadó munkájáért mérhetetlenül hálás vagyok.

- A weboldalon (www.folkgyorgy.hu/vonal) is olvasható, tetszés szerint bejárható ez a „szakrális épület”. Mit ajánl, hogyan olvassuk?
- A könyv bármelyik “épülettöredéke” önmagában elolvasható, és bármely sorrendben bejárva összeáll az egész. Aki azonban kalandregényt kíván olvasni, sorban olvas, ahogyan az a könyvben található. A sorrend a jelképeknek, Johannes szimbolikus életszakaszainak sorrendje: forrás, kereszt, fa, stb.

- Kíváncsian várom, hogy fogadják regényét, de az is érdekel, vajon mi következhet ezután? Mik a tervei?
- Másféle, ám hasonlóan “külünc” könyveket kell még az olvasó elé eljuttatnom. Centreville, Utopia a gépesítésből kijózanodott ember jövőbeli városának víziója, majd egy átfogó társadalomelméleti tanulmányt szeretnék befejezni a modern ember balgaságáról. Közben két szakkönyvet is tető alá kell hoznom, egy monográfiát Indiáról, és egy szakkönyvet a személyes meggyőzés módjáról és társadalomtudományi hátteréről.

Szepesi Dóra


Folk György:
Vonal - Ötvenkét épületdarabra tördelve a mindenség Johannes Woanders életén át
Noran Libro Kiadó, 3490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés