Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Kiemelt

A kamatyadóval kezdődött minden – Heti KÖNYVHÉT

2019.04.11.

KÖNYVHÉT – könyves újság neten és papíron

Pszichoanalitikus történelmi tabló – Nádas Péter: Világló részletek
„Az első emlék leírásával, elemzésével, a valóssága utáni szellemi és pszichés nyomozással közelíthető meg a módszer, amellyel Az emléklapok egy elbeszélő életéből alcímű művében Nádas megújítja a memoár műfaját.” Mátraházi Zsuzsa írása Nádas Péter Világló részletek című könyvéről. Könyvhét, 2017/4. szám

Selja Ahava: Az égből leeső dolgok
Vajon a véletlen alakítja a sorsunkat vagy mi? – teszi fel a könyv a kérdést. Hősei életébe ugyanis alaposan beleszólnak az égiek, vagy legalább is az égből leeső dolgok. Kisrecenzió. Könyvhét, 2017/4. szám

Költészet napi Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Elkezdődött a Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön Budapesten. A költészet napi rendezvényen 60 kortárs költő 12 órán át szaval Az év versei 2019 antológiából.

A Márai-program IX. fordulójának felhívása könyvkiadók számára
A Nemzeti Kulturális Alap közzétette felhívását a könyvkiadóknak a Márai-programban történő részvételre. A kiadók részvételi szándékukat írásban a pályázati kiírásban megadott elérhetőségen kötelesek jelezni 2019. április 8. – 2019. április 29. között.

Olga Tokarczuk ismét versenyben van a Nemzetközi Man Booker-díjért
A tavalyi győztes, Olga Tokarczuk lengyel író új regényével ismét versenyben van az idei Nemzetközi Man Booker-díj 50 ezer fontos (18,6 millió forintos) fődíjáért - derült ki a jelöltek szűkített listájának keddi bejelentéséből.

Színházi előadásokkal és irodalmi estekkel ünneplik Romániában a magyar költészet napját
Romániában főleg színházi előadásokkal és irodalmi estekkel ünneplik a magyar költészet napját, a legtöbb esemény Erdélyben lesz, a román fővárosban a Balassi Intézet a Bukaresti Egyetemmel együtt szervez a magyar költészetet népszerűsítő akciót.

A Pál utcai fiúk nyomában - okostelefonos interaktív sétával
A Pál utcai fiúk nyomában címmel mobilapplikáció készült Ferencváros és Józsefváros közös finanszírozásában. A kedden bemutatott okostelefonos interaktív séta segítségével Molnár Ferenc világhírű regényének helyszíneivel lehet megismerkedni.

Versbusz szállítja az utasokat Veszprémben a költészet napján
Versbuszok járnak a költészet napján Veszprémben, ahol a Petőfi Színház Fizesse verssel színházjegyét! programja keretében a versmondásért színházjegy is jár - tájékoztatta kedden az MTI-t a Veszprémi Petőfi Színház igazgatóhelyettese.

Lillafüreden ünneplik a magyar lírát a miskolciak
Lillafüreden, József Attila Óda című versének születési helyén köszöntik idén is a magyar költészet napját a versolvasó miskolciak, ahova idén először verses kisvonat is indul.

A Müpa digitális irodalmi gyűjteménye egy hétig ingyenesen elérhető
Különleges meglepetéssel kedveskedik irodalomkedvelő közönségének a költészet napja alkalmából a Müpa: április 11. és 18. között bárki számára elérhetővé válnak a népszerű Literárium-estek hang- és videófelvételei.

Születésnapján József Attilára emlékeznek Balatonszárszón
Koszorúzással és szavalóversennyel tisztelegnek József Attila előtt Balatonszárszón a magyar költészet napján, csütörtökön.

Végső búcsút vettek Fésűs Évától
Családtagjai, barátai és tisztelői kísérték utolsó útjára Fésűs Éva Kossuth-díjas meseírót, költőt Kaposváron hétfőn.

Füst Milán A feleségem története című regénye alapján készít filmet Enyedi Ildikó
Elkezdődött Enyedi Ildikó legújabb filmjének forgatása hétfőn Hamburgban, amely Füst Milán A feleségem története című regénye alapján készül európai koprodukcióban.

Sík Sándor verseit zenésítette meg a Makám új lemezén
Sík Sándor, a 130 éve született Kossuth-díjas költő, irodalomtörténész, piarista szerzetes verseit zenésítette meg új lemezén a Makám. Az Encián című anyagot a következő napokban Győrött és Székesfehérváron is bemutatja a csapat.

Lackfi János és a Fugato Orchestra Tatabányán a költészet napján
Hibrid dalok címmel közös koncertet ad a Fugato Orchestra és Lackfi János a költészet napján, április 11-én Tatabányán, majd 24-én a fővárosi Barabás Villában is.

Könyvtárosok motoros kísérettel visznek költeményeket iskolákba a költészet napján
Rendhagyó versnépszerűsítő programokkal ünneplik Zala megyében a költészet napját: a könyvtárosok motoros kísérettel viszik el a költeményeket a zalaegerszegi iskolákba, az irodalmi esteken versíró műhelyek alkotásai és új zenei formációk dalai is elhangzanak.

Másfélmilliós "szószakadék" keletkezik a mesét hallgató és nem hallgató gyerekek között
Mintegy 1,4 millióval több szót hallanak ötéves korukig azok a gyerekek, akiknek szülei naponta öt könyvet is elolvasnak nekik, mint azok, akiknek szülei soha nem olvasnak mesét - állapították meg az Ohiói Egyetem kutatói.

Az oktatási célú játékfejlesztés mutatkozik be pénteken a Nemzeti Múzeumban
Az oktatási célú játékok készítői, fejlesztői mutatják be legújabb munkáikat a Múzeumi Játékmustra elnevezésű egész napos eseményen pénteken, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A Könyvhét 2019/1. száma
A Könyvhét 2019. évi első számának tartalmából: 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál  – Történetek Seholvidéken – Minden út Oslóba vezet – „Ha csak a harmadik mondatban van egy poén, akkor a közönség elalszik…” – A világegyetem hét kötetbe zárva – Popeye muszklija és a spenót – Velünk gyerekjáték a tanulás! – Íróasztalt beszakító alapművek – Ébresztő, irodalom, ébresztő olvasó! – és sok minden más

Markó Béla: Költők választása – Az Élet és Irodalom 2019/15. számából

Markó Béla írt esszét Költők választása címmel. – „Itt nincs megengedve a sör” Kukorelly Endrével Szekeres Niki készített interjút. – Csuhai István Kimondhatatlanul című recenziója Ian McEwan A Chesil-parton című regényéről szól. – A Költészet Napjához legközelebb eső versrovatban Kántor Péter és Nádasdy Ádám versei kaptak helyet. – A héten Győrfi Viktória, Tunyogi László és Vári Attila prózája. Tárcatár: Szív Ernő. – Báron György Wim Wenders Ferenc pápa – Egy hiteles ember című filmjéről írt. – Fáy Miklós a Müpa Hovanscsina című operaelőadásáról. – Széplaky Gerda Lynch Forever című kritikája David Lynch Kis történetek című kiállításáról szól – Mindez és még sok jó írás olvasható az e heti Élet és Irodalomban.

Szellemi összeszikrázás – Beszélgetés Sebestyén Ilonával
„A költészet isteni adomány” – Beszélgetés Deák Lászlóval
Mitől lesz pszichopata a társadalom? – Imma Monsó, a katalán író Budapesten
Regényeim hősnői kemény nők – Beszélgetés Julia Navarróval
A kamatyadóval kezdődött minden – Beszélgetés Spiró Györggyel

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés