Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
XXV. évfolyam 2. szám

Tartalom  Pdf-letöltés

A tartalomból

4 Nőnek lenni mindig, minden korban ugyanazt jelenti
Beszélgetés Finy Petrával
(Kurcz Orsi)
Finy Petra ismét mesél, bár, most legutóbbi gyerekkönyve után az idősebb korosztályhoz szól, s alkalmi időutazóvá varázsolva az olvasót, súgja meg neki a legfontosabb játékszabályokat az élethez. A Kerti szonáta megjelenése apropóján elmélkedtünk a szerzővel többek között történelmi emlékezetről, és persze a kötetben is oly fontos szerepet játszó női sorsokról.

6 A költő írjon prózát, a novellista verset
Beszélgetés Kukorelly Endrével
(Vermes Nikolett)
Kukorelly Endre tíz év után újabb verseskötettel jelentkezett. Az Istenem, ne romolj írója szerint néhány igazán erős vers teszi költővé a szerzőt. Műve azonban nemcsak néhány jó darabot sorakoztat, elsőtől az utolsóig feszes, megszólító, néha letehetetlen, máskor időt kér, komolyságával játszik a nyelvvel. Bírál, tanít, szeret – erről beszélgettünk.

7 A nagy mesélő enciklopédiája
Balázsi József Attila – Kiss Gábor: Jókai-enciklopédia
(Galambos Kristóf)
A XIX. század legjelentősebb magyar írója sokak szerint Jókai Mór (1825–1904) volt, akit az utókor három névfelidéző szókapcsolattal is emleget: “a legnagyobb mesemondó”, “a nagy mesélő” és “a nemzet költője”. Jókait olvasni máig élmény, s ráadásul műveiben elmélyedve ismeretek szerezhetők, bővülhet az egyéni szókincs is.

8 „A pózolás édes szenvedély”
Lin-csi apát és pesti rokona
Beszélgetés Sári Lászlóval
(Schmidt Lajos)
„Az önfeltárás olyan tevékenység, amelyet legnagyobb élvezettel azok az írástudók végeznek, akik nem a messze eső dolgok iránt érdeklődnek, hanem a hozzájuk legközelebbiek iránt. És mi lenne hozzájuk közelebbi, mint saját maguk?
Az érdemeik, az erényeik nyilvános feltárása épp olyan gyönyörűséget okoz nekik, mint a bűneiké. A pózolás édes szenvedély. Ellágyultan írnak azután tele száz és ezer oldalakat magukról és minden felmenőjükről…”

11 Sziromlás, hervadat
Závada Péter új kötetéről
(Jolsvai Júlia)
Závada Péter új verseskötettel jelentkezett, Gondoskodás címmel jelent meg a Jelenkor Kiadónál. A számos díjjal kitüntetett, ismert költő-slammernek és drámaírónak ez a negyedik verseskötete.

12 Tarka-barka nyári könyvmozaik
(Sz. Zs.)
„Kilencedik kötetével folytatódik a kisiskolás lányoknak szóló Szandi meséi sorozat. A repülő lovak elveszett hercegnője, Szandi a számára legkedvesebb epizódot készül elmesélni a repülő lovak történelméből…”

13 Nyuszik, szuperhősök, fantasy és sci-fi regény a Móránál
(szénási)
„Igazi családi olvasmány a magyarországi szerb író, Stepanovic Predrag Nyulacska huszonöt meséje című kötete Lázár Ervin fordításában, akinek egyébként ez volt az egyetlen műfordítása…”

15 „Mindig azt csinálom, ami örömet szerez”
Madarász Éva első ifjúsági regényéről beszél
(Szénási Zsófia)
„A színészettel felhagyott, de ma is folyamatosan szinkronizál, felszabaduló idejét pedig kreatív tevékenységgel tölti, legyen az lekvárfőzés vagy írás. Hullámvasút című, young adult korosztálynak szóló ifjúsági regényével debütál a Móra Kiadónál…”

18 A Kafka-labirintus
Borbély Szilárd: Kafka fia
(Laik Eszter)
Különleges irodalomtörténeti esemény, amikor egy már lezárult írói pálya valamely darabja utólag válik nélkülözhetetlenné az életmű szempontjából. Borbély Szilárd posztumusz megjelent, töredékben maradt műve, a Kafka fia olyan közel hozza a 2014-ben elhunyt író-költő világát, hogy innen olvasva még a jól ismert Borbély-művek is új fénytörést kapnak.

19 A személyes találkozások hiányoznak…
Beszélgetés Fábián Jankával
(Illényi Mária)
Fábián Janka kortárs történelmi regények népszerű írója. Első regénye 2009-ben jelent meg, azóta nagyjából évente jönnek új könyvei. Legújabb kisregénye a Cholera-napló. „1831-ben Magyarországon kolerajárvány pusztított. A tizenhét éves Gruber Georgina a budai Várban, az édesapja cukrászműhelye fölötti lakásukban próbálja átvészelni szűk családjával együtt a karantén hónapjait.”

20 Polcz Alaine élete Szávai Géza emlék-előhívó csodamasinájával
(Horváth Judit)
Egyfajta „pontos történet, útközben” Polcz Ibolya Alaine-ről, a sebezhető és küzdő asszonyról, Szávai Géza új könyvében, fotográfiákban elbeszélve.

21 Az élet, amint épp minket ír…
Beszélgetés Szávai Gézával
(Varsányi Gyula)
Szávai Géza kettőskönyvet ír a Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspárról, fölhasználva azt a gazdag fotóanyagot, melyet nagy részben ő készített egykori íróbarátairól. Az életed, Polcz Alaine – Asszony a hátországban címmel a PONT Kiadónál most megje-lent első kötetről beszélgettünk a szerzővel.

24 A Nap világ végi háza
Miklya Zsolt (szerk.): A Nap háza
(Pompor Zoltán)
Olvasóvá nevelés vagy irodalomtanítás – korunk tantervi vitái az alsó tagozatos anyanyelvi nevelést sem hagyják érintetlenül. Míg az első álláspont képviselői azt vallják, hogy a betűk világába belépő kisdiák mindegy mit, csak olvasson, utóbbiak szerint a nebuló lehetőleg minél korábban ismerkedjen meg a nemzeti hagyományok képviselőinek (életével és) alkotásaival.

24 Nem azé, aki lájkol
Byung-Chul Han: A szép megmentése
(Laik Eszter)
Sokan vallják a filozófia modern kori elérvénytelenedését, hiszen a tudományok, a politológia, az esztétika már régen átvették az általános bölcselet szerepét. Pedig a philosophia, „a bölcsesség szeretete” nagyon is velünk van…

27 „Nem a csúcson kell abbahagyni”
Bojár Gábor tanácsai leendő és jelenlegi vállalkozóknak
(Mátraházi Zsuzsa)
„A könyv alcíme szerint a generációváltás drámáit helyezi a középpontba. Betekintést enged a nagyvállalati életbe, az azzal kapcsolatos dilemmákba, vezetéstechnikai és üzletpolitikai elgondolásokba és a multik világába. Szinte kedvet kaptam a vállalkozásalakításhoz.”

28 Az archaikustól a modernig
Szilágyi István: A hóhér könnyei
(Laik Eszter)
„Mindig is szerettem volna jó novellákat írni, de valahogy a regényírásban érzem jobban magam” – nyilatkozta egyszer Szilágyi István, ám frissen megjelent elbeszélés-gyűjteménye arról győz meg, hogy éppoly különleges eszközökkel szólaltatja meg a rövidprózát is.

30 „Egy élő szerzővel sok baj lehet”
Interjú Kelecsényi Lászlóval
(Szepesi Dóra)
Pályája elején filmtörténeti és esztétikai tanulmányokat közölt, majd novellákat, regényeket publikált. Első előadott színdarabja felkérésre született, megírásakor rájött, hogy szeret és tud is jó dialógusokat írni. Legújabb kötete, A harag népe, három drámát tartalmaz.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:



Kiemelt

Weiss János: Immanuel Kant 300 – Az Élet és Irodalom 2024/16. számából

Az Élet és Irodalom 16. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

KőszeghyÉlet és Irodalom AlapítványTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés