Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

„Hangosan fölkacagunk, egyszer, kétszer, sokszor” – Csokonai Attila olvasmány-kínálója több korosztálynak

Csokonai Attila - 2017.04.12.

Színgazdag valóság és mesevilág

Molnár Jacqueline („a kortárs magyar gyermekkönyv-illusztráció egyik legeredetibb alkotója”) már 12 kötetet illusztrált a Móra Kiadónak. Mindenekelőtt Lackfi János műveihez, fordításaihoz és versválogatásához köthető a neve, de a klasszikusok, Janikovszky Éva és Lázár Ervin világát is nagyszerűen jelenítik meg alkotásai. Most viszont a Robotok c. kötetnek nemcsak illusztrátora, hanem írója is. Igaz, itt inkább az ötletes képeken van a hangsúly, nem a rövid szövegen. A történetet egy 0243 nevű robot mondja el: milyen az élet Robotországban. Ám e könyv csak látszólag mesél a robotokról, valójában az emberi érzelmek sokféleségéről szól. „Viták után furcsa érzésünk támad. Az hiszem, ezt szomorúságnak hívják. Nem túl kellemes érzés” – mondja. De előfordul, hogy két robot egymásra hangolódik, összekapcsolódnak. Mi ez, ha nem szerelem?

Uborkáék (Uborka papa és mama, a fiuk, Koviubi és a kislányuk, Ubisali) piknikezni indulnak a vízpartra. Útjuk során rengeteg járművel találkoznak, munkagépekkel – hiszen egy helyütt utat építenek –, aztán tűzoltóautókkal –, mivel másutt lángra kapott egy autó, majd egy katonai tábor mellett vezet el útjuk. A vízpartról sok-sok vízi jármű látszik, majd visszafelé még egy havas hegyi úton is át kell kelniük. Richard Scarry Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban c. kötetében valósággal megcsodálhatjuk a szerző fantáziáját. Hiszen a mindennapi, közönséges közlekedési eszközök megformálásában is van humor, de hát vannak itt olyan kitalált járművek, mint pl. a kovászos uborkát szállító kamion, amelynek formája uborka, aztán a tökverda, a bosziroller, az ötüléses cerkamobil piros változatban, ötüléses, kézzel hegyezett cerkamobil racskával és cápajárgány. Szóval, el kell merülni a színpompás rajzokban, és egyre több érdekességet, furcsaságot veszünk észre, és egyre vidámabbak leszünk. Aztán hamarosan hangosan fölkacagunk, egyszer, kétszer, sokszor. (Fordította Réz András.)

Hogy a valóságban megtörtént eseten alapul ennek a pompásan illusztrált kötetnek a tartalma, azt az az öt fotó bizonyítja, amelyeket a mesét és a rajzokat követő oldalakon vehetünk szemügyre. Egyszer egy kislány talált egy csigát, és hazavitte. Édesapja egy évig gondozta, majd szabadon engedte a réten. Az apa történetesen egy török író, Yalvaç Ural, aki Szarvszemű és Ezüstnyomú címmel óvodásoknak írta meg meséjét csigamamáról és annak két gyermekéről, a szorgos és engedelmes Ezüstről valamint a haszontalan és lusta Lomháról. Hogyan élik a csigák az életüket a különböző évszakokban, hogyan lesz Ezüstnek „ruhája”, hogyan veszíti el „házát” Lusta? Ezt mondja el vonzóan pontos meg kedves szöveggel és színpompás rajzokkal ez a tanulságos, érdekes kis könyv. (Fordította Tasnádi Edit.)

Kormos István költő, műfordító a Móra Kiadó egykori, legendás szerkesztője főleg a Vackor-kötetekről ismert a mostani nagyszülők, szülők körében, akik nyilván szívesen olvassák föl a kicsiknek A muzsikás kismalac c. kötetben található 6 verses állatmesét. A Buzay István illusztrálta kiadvány A hetvenkedő sünről, A fázó rókákról, A kunkori farkú kakasról, A nyulacska csengőjéről, A kártyázó egerekről, A szőre-veres, orra-hegyes rókáról és A muzsikás kismalacról szóló, népmesei ihletésű, játékos rímekkel mókázó, ismétlésekkel mulattató, a hallgató figyelmét rövid, pergő sorokkal is lekötő, humoros és tanulságos történetet tartalmaz.

Ha valaki kitálal, az bizony nem egyszerűen elmond, előad, felfed, feltár, hanem elárul, leleplez, kitereget valamit, sőt, kipakol, nyilvánosság elé visz. Azaz van itt valami érzelmi többlet. Ami alighanem csak akkor jelentkezik, ha valami fontos nekünk. Vig Balázs Todó nevű hőse egyszer már kipakolt: az óvodáról, amikor óvodás volt. Todó kitálal a suliról – olvashatjuk a fiatal szerző új könyvének címlapján. Amihez persze még hozzá tartozik: Nem csak alsósoknak. Todó őszintén megírja, hogy sokkal jobban szerette az 1-2.-ban őket tanító Judit nénit, mint az őket 3.-ban átvevő Szandi nénit: „aki úgy dicsér, ahogy Judit néni szidott”. Szó esik ebben a beszámolóban piros és fekete pontokról, fiúk közötti verekedésről és összebarátkozásról, jutalomkönyvről, Todó balesetéről, arról, hogy a fiúk vagányabbak, mint a lányok, azért kerülnek többször bajba, egy váltócipő-botrányról, tanórákról és napköziről, nagyotmondásról, unalomból elkövetett gonoszkodásról, esti videocsetelésekről és arról, hogy a két osztály, az a és b hogyan csúfolja egymást, szóval mindenről, ami egy alsós gyerek életében előfordul és fontos. Az író nagyszerűen belehelyezkedve egy alsós fiú érzelem- és gondolatvilágába, csupa érdekes dolgot mond el az iskolai életükről. Egy igazi mai kisiskolás jelenik meg itt, előadva életkora legjellemzőbb kalandjait. Az illusztráció Ritter Ottó munkája.

Miáék új helyre, sőt, másik városba költöznek. Este lefekvéskor tűnik fel a kislánynak, hogy kedvence ott maradt a régi lakásukban: „Most hogy fog elaludni Nyuszkó nélkül?” A szomorú Mia ekkor zajt hall az egyik dobozból. Az előkerült plüssállat (aki közben felfalta az összes gumicukrot), furcsa jószág, de ilyet már látott Mia a tévében. Carlo, a macskamedve (inkább medve, mint macska) ugyancsak öntudatos teremtmény: „Én vagyok a világ legcsodálatosabb állata!” – jelenti ki. Igaz, ami igaz, Carlo cukin néz ki, de közben olyan, mint a pokróc. Másnap a kis vörös panda (mert ez a másik neve a macskamedvének) eltűnik, de a nyomai ott vannak a lakásban. És Mia egy klassz kis lombházban meg is találja őt. Ekkor Carlo elmeséli, hogyan került tulajdonképpen ide… Udo Weigeltnek a változásról, a szomorúságról, a barátságról szóló képeskönyvének magával ragadó meséje kiegészülve Joëlle Tourlanias a lényeget kedvesen kiemelő rajzaival a 4–6 évesek körében számíthat nagy sikerre.

Amikor Malac – természetesen ennivaló után kutatva - a kuka mellett talál egy kis könyvet és egy szétrágcsált ceruzát, elgondolja, milyen vicces lenne naplót írni. És meg is írja. Bár megjegyzi: „Azt nem tudom, ki fogja elolvasni, de azt hiszem, Okos lesz, hiszen akkor tud olvasni malacul.” És lerajzolja, hogy hol laknak, a „Tehén Pajtát” és a „Malac Ólat” és így tovább… Már címével és borítójával, továbbá (a címszereplő saját) illusztrációival sok vidámságot ígér Emer Stamp Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplója c. kötete. Malac finoman szólva nem egy észkombájn. Amíg legjobb barátja, Kacsa fel nem világosítja, hogy miért kap naponta háromszor nagy adag moslékot, és mi célból hoz magával egy idő után mérőszalagot, a Gazdát szereti legjobban világon. Amikor erre rájön, azaz nem akar pecsenye lenni Gazda és Gazda néni asztalán, méréskor behúzza a hasát és visszatartja a lélegzetét. A tyúkokat pedig utálja, mégis beül az általuk épített „űrhajóba” (trakétába), és azt hiszi, a Plútóra repül. A kézzel (és sok helyesírási hibával) írt, bőven pacás napló felhőtlen szórakozást nyújt 8 éves kortól. (Fordította Lakatos István.)

Ifjú detektívek és lúzerek

Mióta édesanyja meghalt, Erzsike túlságosan komoly, szótlan és túlérzékeny. Édesapja, akit a fővároshoz köt a munkája, egy volt cirkuszi artistát, a jó humorú Fricit fogadja föl kertésznek, hogy vidámítsa fel kislányát, de nem ez a megoldás. Végül a doktor bácsi megírja a receptet arról, mi kell a kislánynak, hogy elmúljon a szomorúsága. Szerető, új anyára van szüksége. De Ibolya kisasszony, a csaló házvezetőnő, aki feleségül akar menni a megözvegyült Hargitay báróhoz, rémtörténetekkel ijesztgeti Erzsikét: a mostohák mindig gonoszak. Amikor édesapja az ötödik születésnapján meg akarja lepni kislányát egy új, valóban kedves, jóságos anyukával, Erzsike megszökik előlük. A Boldog Otthon Leányintézetbe kerül. Hogyan folytatódik itt az élete? A sokoldalú művész (író, filmdramaturg, gyermekszínház-alapító) Lakner Artúr Édes mostoha c. regénye, „Egy aranyhajú kislány története” 1933-tól már több nemzedék olvasóit meghódította. (Illusztrálta Horváth Ildikó.)

Olvass velünk! sorozatában a kiadó könnyű olvasmányokat kínál az olvasni éppen tanuló, vagy a már jól és szívesen olvasó gyerekeknek. Az 1. szint darabjai (Hüvelyk Matyi, Piroska és a Farkas, A három kismalac) a 6 éveseknek szól. A szint újdonsága a Történetek pónikkal (átdolgozta Ana Doblado, rajzolta Pilar Campes, fordította Wágner Mária) Kinga lovastábori kalandjait meséli el. A 2. szintet (A dzsungel könyve, A kis hableány, a Pinokkió stb. után) ugyancsak Ana Doblado átdolgozásában a José Pérez Montero illusztrálta Legendás sárkányok képviseli, benne öt történet Kelet és Nyugat kultúrájának képzeletbeli lényeivel és az őket legyőző hősökkel. (Fordította Császár Tímea.) A Robin Hood c. kötet (átdolgozta María Asensio, rajzolta Antonio Maínez, fordította Mayer Mária) a legendás, bár valószínűleg csak kitalált középkori igazságtevő kalandjait foglalja össze a 8 éveseknek. (Mint a Heidi, A kincses sziget, a Moby Dick, a Rómeó és Júlia, a Tom Sawyer kalandjai és a Nyolcvan nap alatt a Föld körül.) Charlotte Brontë romantikus regényét, a Jane Eyre-t Sara Torrico dolgozta át, rajzolta José María Rueda, fodította Magyar Myrtill. Ez már hosszabb történet azoknak, akik nagyon szeretnek olvasni. A 4. szinten a Napraforgó Kiadó többek között a Copperfield Dávid, a Don Quijote, a Nemo kapitány, a Robinson Crusoe és a Twist Olivér című kötetekkel együtt ajánlja Jane küzdelmes életének rövidített változatát (a 9 éveseknek).

A Mindentudók Klubját az ausztrál régész házaspár három gyermeke, Laura, Robin és Petra, valamint barátjuk a tíz éves, egyiptomi Ahmed, és nem utolsó sorban az ő majma, Thot alkotja. A szülők foglalkozásából és a címekből már sejthető, hogy María Mañeru sorozatának kötetei ókori egyiptomi rejtélyekkel foglalkoznak, amelyek máig foglalkoztatják a tudósokat, hivatásos és amatőr kutatókat, általában az olvasókat. Az első öt izgalmas kötet – 1.Tutankhamon átka, 2. A torinói királypapirusz rejtélye, 3. A szfinx titka, 4. A Nílus kincse, 5. A sivatagi expedíció – tartalmazza a Mindentudók Klubjának tíz pontját, titkosírását (minden esetben egy üzenetet is el kell olvasni), valamint Kislexikon foglalja össze, amit fontos tudni az egyiptomi mitológiáról, pl. mi a Királyok Völgye, a Királynék Völgye, hol találhatók, hol volt a legendás Punt országa, vagy: ki volt Howard Carter, továbbá, melyek a nagy piramisok, hol van a Szfinxek Útja, stb. A 6. a Kaland a Louvre-ban a francia főváros múzeumában játszódik, ahol az ókori gyűjtemény nagy részét az egyiptomi „kincsek” alkotják. (Rajzolta: J. Barbero és E. Losada. Ford. Rusznák György.)

Astrid Lindgren kiskamasz hőse, Kalle Blomkvist felnőve nem akar apja fűszerüzletében dolgozni, már most Sherlock Holmes, Hercule Poirot és Maigret felügyelő babérjaira törne, de mint megállapítja: „Bizony reménytelen vállalkozás ebben a városban detektívnek lenni!” Barátaival egyelőre be kell érnie azzal, hogy két gyerekcsapat küzdelmében vesz részt. Ám egyszer csak megjelenik a kisvárosban Eva-Lotte nagybátyja, és a fiú ugyanakkor százezres ékszerrablásról olvas az újságban. Kalle nyomozni kezd, mivel a kikapcsolódásra érkezett Einar bácsi felkelti a gyanúját, tudniillik kissé nyugtalannak látszik. Amikor pedig megjelenik két „barátja”, ideges, sőt, beteg lesz. Kallééknak most már három gyanús alakkal kell szembenézniük. És egy nyomozás mindig veszélyt is hordoz magában… A Németh Gyula illusztrálta „detektívregény” nagyszerű olvasmány a 10–14 éveseknek. Fordította Tótfalusi István.

A két és fél éve, tízévesen örökbe fogadott Ben Coffin jobban teszi, ha elkerüli az őt szekáló Damon Rayburnt, délutánonként pedig sci-fi könyveket olvas a könyvtárban. Itt összebarátkozik a könyvtáros lányával, a súlyosan beteg Halley-vel. Ben életében először érzi, hogy tényleg tartozik valahova. A lány meggyőzi Bent, hogy írjanak együtt egy regényt. Közben a fiú találkozik egy loncsos kiskutyával, és kiképzik őt és Flipet, hogy részt vehessenek a nehezen olvasó gyerekek fejlesztésére indított programban. Nevelőanyjával, aki hamarosan nyugdíjba megy, jövőre Miamibe fognak költözni. Ám ekkor „Mama” váratlanul meghal. A fiút hiába költözteti magához Mama húga, Jeanie néni, annak férjével Ben nem jön ki jól. Hogyan folytatódik a magát mindig kívülállónak érző, lúzernak tűnő kiskamasznak az élete ezek után? A humorban is bővelkedő, ugyanakkor elgondolkodtató regény a barátságról és a valódi otthon jelentéséről mutat fel példázatot. Paul Griffin Ahol a barátom, ott az otthonom mélyen megindító történetében a figurák reálisak, a problémák elevenek, az emberi kapcsolatok sokfélék – és a megoldás nem kínálkozik tálcán. (Fordította Tóth Gábor.)

Regények kamaszoknak

Ruth Olshan Minden, ami szép c. kötetében a 16 éves főhősnek (a pisztácia fagyin kívül) különös hobbija van: sírköveket fotóz, a temetőben olyan feliratot keres, amelyet a saját sírjára szán. Témám: az eltűnés, és ami marad – mondj a lány, aki élet-halál kérdések szakértőjének nevezi magát. (Otthon komoly sírkő-fotó gyűjteménye van.) Nem, nem beteg, de tíz éves kora óta tudják, hogy egy vérrög van az agyában, ami nagy megterhelés hatására felrobbanhat. És az ő korában az ember egyre többet gondol a szexre, csakhogy Tammie tudja, egy orgazmus például végzetes lehet számára (ezért él „apáca üzemmódban”, egyelőre). A rámenős Jens, az iskola szívtiprója hiába mond szépeket neki, ellenben vonzódik a temetőben dolgozó Fynnhez, akivel Frau Blumentopf sírjánál randiznak rendszerint. Az asszony sírfelirata nem hagyja békén őket, meg akarják tudni, miben halt meg, és ki az a férfi, aki gyakran megjelenik ott. A német szerző könyve egyáltalán nem nyomasztó, egy szép szerelem kibontakozásának hiteles története, és az életről való gondolkodásra inspirálja kíváncsi, igényes olvasóját. (Fordította Nádori Lívia.)

Caroline Solé Szavazz rám c. regénye nem kevésbé szokatlan tárgyat dolgoz fel, mint az előző. Az otthonról elszökött, hajléktalan, a londoni Chinatownban egy hálózsákban lakó Christopher (legjobb barátja az elvált, munkahelyéről elbocsátott, alkesz Jimmy) nem akar sztár, celeb lenni, de egy pillanatnyi ötlettől hajtva mégis a tv új netes valóságshowjának szereplője lesz. Pedig a 18 éves srác azt mondja: „Én lettem a 12.778-as számú játékos. Még nem létezem. De baromi nagy a kockázata, hogy valakivé válok, sőt, celeb leszek. És ennél rosszabb nem is történhetik velem.” A 3. szinten már több mint 900 ezer rajongója van. A 4. szinten ő a legnépszerűbb. De ebben a nagyszerű regényben nem az a legérdekesebb, hogy megnyeri-e végül a versenyt, amely az emberi szükségletek piramisának öt szintjére épül: 1. Fiziológiaiak (evés, ivás, alvás, szex), 2. biztonságiak (lakóhely, jövedelem, fizikai védettség), 3. a szeretet szükséglete (család, barátság, közösség), 4. az elismerés szükséglete (bizalom, siker, tisztelet) és 5. az önmegvalósítás szükséglete (a bennünk rejlő lehetőségek elérése). Hanem az, hogy miért került utcára Christopher, miért nem megy haza, és miféle manipulációk kísérik a vetélkedőt. Az utolsó feladat már csak két versenyzőre vár. Christophernek 48 órája van arra, hogy megírja a maga történetét. Megírta, és mi olvashatjuk a magával ragadó könyvet. (Fordította Pacskovszky Zsolt.)

„Anya azt hiszi, leszbikus vagyok” – ezzel az „ütős” mondattal kezdi a LOL-könyvek sorozatban megjelent Kamuzások, kavarások c. regényét Cookie O′Gorman, vagyis forma szerint a könyv 17 éves főhőse, Saly, tudniillik naplóban írja ezt (mivel a blogolás nem az ő műfaja, meg aztán egy naplóba több és más is belefér, mint egy blog-bejegyzésbe). Legjobb barátnője, Liliana, aki egyszer majd társkereső irodát nyit, sorra küldi Salyhez a hozzá illő srácokat. (Elvált) anyja, aki esküvőszervező, már kétségbe van esve: lánya mindjárt 18, és nincs pasija. Ha nem kellenek neki a fiúk, jöjjenek a lányok! Ez súlyos félreértés. Amikor pedig valaki azt mondja róla, hogy prűd, merev és egy igazi jégkirálynő, „akiről mindenki azt gondolja, hogy nem lesz pasija, amíg világ a világ”, a lánynak bevillan a tökéletes megoldás, csak hogy a zaklatásokat elkerülje: kell egy álpasi. Na de kit kér meg erre az (egy hónapos) szerepre a matekfeladatok megoldása fejében? Legjobb barátját, a szívdöglesztő Beckset, a közel két méter magas, hullámos, fekete hajú, laza focistát. Igaz, Saly sem akárki: ő a végzős évfolyam második legjobbja és a németklub elnöke. Bár többen látták őket egy pizzériában, ahol tényleg úgy viselkedtek, mint akik járnak, Liliana gyanakszik: bár Saly és Becks régóta barátok, most hirtelen rájöttek, hogy ennél több van köztük? (Fordította Erdélyi Mónika.)

Klasszikusok kommentelve

A 200 éve született Arany János versei kapcsán (is) felvetődik irodalomtörténészek, tanárok és mai költők körében a kérdés: nincs-e kicsit (nagyon) távol a mai olvasóktól? Jogos a kérdésfelvetés, még akkor is, ha tudjuk, számos nagyszerű műve iskolai tananyag. (Na, annál jobban lehet unni, elidegenedni tőle!) A Móra Kiadó merész és követendő példával jár elöl, hogy a gyerekekhez-kamaszokhoz közel hozza nagy költőnk verseit. A Reposzt sorozatban kiadott Arany János versei kötetbe a verseket válogatta és kommentelte Kemény Zsófi. Azaz nem egy tekintélyes tudós, vagy tekintélyes költő okos utószavával ellátott válogatásáról van szó, hanem egy huszonéves szlemmer (slammer, lásd: slam poetry) Arany-megközelítéséről, a művek egy vagy maximum néhány mondatos kommenteléséről. A klasszikusok fiataloknak – méghozzá a mi korunk felől megközelítve – sorozat kötetei 70-80 verset tartalmaznak. A balladák adják az anyag egy részét. Nézzük csak, mit ír Kemény Zsófi a Hídavatással kapcsolatban, mert jellemző: „Arany akkora optimista volt, hogy Budapest új büszkeségéről, a Margit hídról is csak az jutott eszébe, milyen sok izgalmas okból lehet leugrani róla! Hurrá!” Másik csoport humoros verseket kínál: A tudós macskája, A falu bolondja, A fülemüle. Arany lírájának ugyancsak nem éppen hurráoptimista remekei az 1850-es (!) Letészem a lantot, az 1852-es (!) Visszatekintés kései „rokonai”, A tölgyek alatt és az Epilógus. Tényleg, a Nemzetőr-dal mintha színtiszta népköltészeti alkotás volna! És írt Arany Petőfinek több verset is azon kívül, amit tanítanak (Válasz Petőfinek), ezek vidámak, játékosak, mert Arany tudott derűs is lenni, és a versforma utolérhetetlen mestere volt. A rendhagyó, formabontó kötet sikerében bízva ajánlom a sorozatot a 12 éven felüli versolvasóknak. Következik: Petőfi és József Attila!

Mítoszoktól a számítógépes kódolásig

8 éven felülieknek ajánlom Anita Ganeri Mítoszok 30 másodpercben c. kötetét, amely Melvyn Evans színes és Marta Munoz fekete-fehér rajzaival jelent meg. Az öt fejezet (Teremtésmítoszok, Istenek és istennők, Hősök és cselszövők, Kalandok és küldetések, Föld, víz és levegő, Szörnyetegek!) 30 ősi történetet ad elő – tanítva és szórakoztatva – több mint egy tucat ősi kultúra (skandináv, japán, kelta, indián, nyugat-afrikai, azték, görög-római, kínai, maja, sumér, indiai, ausztrál) mítoszaiból válogatva. Mindegyik témakor előtt röviden megmagyarázza a szerző az alapvető fogalmakat. A kötet felépítéséről annyit: a páros oldalon van a szöveg, a lényeg kiemelése és egy „3 perces küldetés” (játék, feladat), a vele szemben lévőn pedig a stílusos, színes rajzok, rövid, egy mondatos információkkal.(Ford. Bartók Imre.)
„Sokak szerint köveket gyűjteni furcsa szokás, hiszen rengeteg van belőlük, ráadásul a legtöbb egyformának tűnik. Ez a könyv megmutatja, hogy még a legunalmasabb, apró kavicsnak is rettentő izgalmas története van. És ki tudja? Lehet, hogy miközben a kövek között válogatsz, olyan drágakőre akadsz, amely milliomossá tesz!” – olvashatjuk egy becipzározható, kis mappának is nevezhető kiadványban. John Farndon Séta az ásványok között c. színesen és változatosan illusztrált könyvének első fejezete a kövek, ásványok és drágakövek lenyűgöző világába vezet bennünket. Nagyon hasznos egy ilyen kötetet kézbe venni, hiszen „A Föld felszínét szinte teljes egészében kőzetréteg borítja.” Ami háromféle módon jött-jöhetett létre. A kőgyűjtőknek ad hasznos tanácsokat a második fejezet. A folytatásban a kövek, kőzetek felismeréséhez kapunk segítséget. Az ásványgyűjtés rejtelmeibe nyújt bepillantást a 4., az ásványok felismerésében igazít el az 5., az utolsó pedig a Föld felszínén legnagyobb tömegben előforduló ásványokkal, a szilikátokkal foglalkozik. A kötetet szótár zárja (pl. az ásvány, az érc, a kristály, a magma és a telér meghatározásával), és tárgymutató teszi könnyen használhatóvá. (Fordította Pataki Andrea.)

A szerző másik, Hogyan működik az emberi test? c. remekül felépített kötete Tim Hutchinson nagyszerű illusztrációival 32 fejezetében lényegében minden fontos dolgot elmond, megmutat az emberi test felépítéséről, működéséről, a légzéstől, az emésztéstől kezdve a gondolkodáson át egészen a születésig. De a számos kihajtható oldallal megjelentetett fontos kiadvány a remek illusztrációkkal és a tömör magyarázó szövegekkel többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Miből épül fel a tested?, Mi zajlik a sejtjeidben?, Hogyan működnek az izmok?, Mik a hormonok?, Hogyan látsz?, Hogyan betegszel meg?, Hogyan gyógyulsz meg?, Miért hasonlítasz a szüleidre? (Fordította Márialigeti Sára.)

A Mi micsoda sorozatban látott napvilágot Manfred Baur Találmányok c. kötete, melynek alcíme A fejlődés mérföldkövei. A világ legismertebb feltalálója alighanem Thomas Alva Edison, aki hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban 1093 szabadalmat nyújtott be. A találmányok lehetnek módszerek és eljárások is, nem csak műszaki vívmányok – figyelmeztet a szerző. Majd így folytatja: „Az új találmányok szinte mindig a régiekre épülnek, és akár a kőkorszakig nyúlnak vissza.” A kötet egyik fontos része a közlekedésről szól: mi hajtja a szárazföldön (ezen belül a síneken), a vízen és a levegőben mozgó járműveket. Majd olvashatunk a mikroszkópról és a távcsőről. A betűnyomtatás, a zene, a képek rögzítésének eszközei után a kommunikáció és az informatika világába kapunk betekintést. Szó esik a bionikáról, de egy fejezetben lehetetlen találmányokról is. A rendkívül érdekes kiadvány két utolsó fejezete a jövőé. Ezekben olvashatunk robotokról, új számítógépekről, új energiákról, és kutató fiatalokról. „Az 1991 óta minden évben megrendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny szlogenje:»Találd fel magad!«”. (Fordította Stier Ágnes.)

Mit ígér könyvének első oldalán a szerző, Sean McManus? „Mire átrágod magad ezen a könyvön, lesz egy saját fejlesztésű, összetett számítógépes játékod, és hozzá egy személyes honlapod. Tíz egymást követő, megfontolt lépésben jutunk el idáig.” Könyvének címe ezért Tanulj meg kódolni 10 lépésben. „A programozási nyelvek közül a Scratch-et fogjuk használni – folytatja – , mert kiválóan el lehet sajátítani vele a programozás alapelveit, és mindenki számára ingyenesen hozzáférhető. A Scratch több mint 60 nyelven, köztük magyarul is használható!” A programozás elsajátításához persze nem árt, ha van némi érzékünk egy számítógépes játék elképzeléséhez, sőt, elkészítéséhez. Többek között megoldani, mikor mi történjen a játékban, kitalálni a figurák irányítását, mozgását, és kitervelni, hogy egy játék a kezdetétől a végéig hogyan is épüljön fel. Eme folyamatok elsajátításában segít ez a könyv, melynek apró fejezeteiből megismerkedünk a ciklusok, különféle változók, feltételek mibenlététével és alkalmazásukkal. Saját parancsokat kreálhatunk, és ezekkel együtt nekiláthatunk a játékunk elkészítéséhez és persze javításához, mivel programozás sosincs hibajavítás nélkül. Ez utóbbiban is kapunk segítséget. A játék elkészülte után röviden megismerkedhetünk egy egyszerű weblap megalkotásával, mellyel a játékunkat az interneten is bemutathatjuk. A kiadvány összességében segít a legifjabb kezdőknek, hogy később szuperprofikká váljanak. (Illusztrálta Venitia Dean. Fordította Miklovicz András.)

Csokonai Attila

Arany János versei. Móra Kiadó, 128 old., 1999 Ft; Baur, Manfred: Találmányok. Tessloff Babilon Kiadó, 48 old., 3200 Ft; Doblado, Ana: Történetek pónikkal. Legendás sárkányok. Napraforgó, 30 és 46 old., Asensio, María: Robin Hood. Napraforgó, 72 old., 1290 Ft; Farndon, John: Séta az ásványok között. Napraforgó, 120 old.,2590 Ft; John Farndon: Hogyan működik az emberi test? Tessloff Babilon, 80 old., 3570 Ft; Ganeri, Anita: Mítoszok 30 másodpercben. Tessloff Babilon, 96 old., 2750 Ft; Griffin, Paul: Ahol a barátom, ott az otthonom. 320 old., 2392 Ft; Kormos István: A muzsikás kismalac. Móra Kiadó, 80 old., 2299 Ft; Lakner Artúr: Édes mostoha. Manó Könyvek, 240 old., 2990 Ft; Lindgren, Astrid: Kalle nyomozni kezd. Móra Kiadó, 200 old., 2499 Ft; Mañeru, María: Mindentudók klubja 1-6. Napraforgó, kötetenként 144 old., 2590 Ft; McManus, Sean: Tanulj meg kódolni 10 lépésben! Tessloff Babilon, 64 old., 3490 Ft; Molnár Jacqueline: Robotok. Móra Kiadó 48 old., 2699 Ft; O’Gorman, Cookie: Kamuzások, kavarások. Móra Kiadó, 304 old.,2499 Ft; Olshan, Ruth: Minden, ami szép. Móra Kiadó, 280 old., 2499 Ft; Scarry, Richard: Csúcsforgalom Tesz-Vesz városban. Móra Kiadó, 72 old., 3499 Ft; Solé, Caroline: Szavazz rám! Móra Kiadó, 128 old., 1999 Ft; Stamp, Emer: Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplója. Manó Könyvek, 192 old., 2490 Ft; Torrico, Sara: Charlotte Brontë: Jane Eyre. Napraforgó, 72 old., 1290 Ft; Ural, Yalvaç: Szarvszemű és Ezüstnyomú. Napkút Kiadó, 112 old., 1592 Ft; Vig Balázs: Todó kitálal a suliról. Móra Kiadó, 96 old., 2499 Ft; Weigelt, Udo–Tourlonias, Joëlle: Mia és a macskamedve. Manó Könyvek, 72 oldal, 2490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés