Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

A macskák karácsonya és más történetek – Elindult a Livi meséi sorozat

Szénási Zsófia - 2016.12.24.

Mi a meseírás és rajzolás receptje? Kell hozzá egy csipet kreativitás, egy falat álmodozás és egy nagy adag lelkesedés. Keverjük össze, fűszerezzük meg a mesék és a gyerekek feltétlen szeretetével, és máris megszületik egy történet, amiben bár klasszikus mesei motívumokat látunk viszont, a végeredmény mégis új és eredeti! Lévai Líviában – aki nemcsak írója, hanem illusztrátora is saját meséinek – mindez megvan; így eshetett meg, hogy kanyargós pályafutás után, egy feltétlen racionalitást váró munkakör mellett visszatért a gyermekkor világába és elkezdett meséket írni.

– Hogyan lesz egy biztosítási ügyintézőből meseíró?

– A rajzolás és az olvasás gyerekkorom óta jelen van az életemben.  Mindig fontos volt számomra a kreativitás és a fantázia, talán ezért is mentem el a dekoratőr iskolába és dolgoztam néhány évig kirakatrendezőként. Szerettem gyerekkel foglalkozni, fiatalon dolgoztam képesítés nélküli pedagógusként is, majd elvégeztem a Károli Gáspár Református Egyetem tanítóképzőjét. Bár azóta sem dolgozom tanítónőként, a gyerekekkel való foglalkozás vágya megmaradt. Így kezdtem el meséket írni, tulajdonképpen a nagylányommal közösen ötleteltünk a meséken, történeteket találtunk ki, amikhez később rajzokat készítettem. Lányom nemcsak a szerzőtársam, de a meséim első kritikusa is. Eleinte csak barátoknak, ismerősöknek, kollegáknak adtam ajándékba, és mivel pozitív fogadtatásban részesültek, úgy gondoltam, próbáljuk meg a történeteket szélesebb körben megismertetni. Igazából fiataloknak és felnőtteknek szóló mesék voltak ezek, de mint a mesék általában, minden korosztályhoz szóltak és mindenkinek adtak valamit.

– Vagyis, ha jól értem, egyénre és személyre szabott meséket írtál.

– Általában valamilyen alkalomra és adott személynek születtek a mesék. A Macskarácsony című történetet például egy unokaöcsémnek írtam, a karácsonyi ajándékok kiegészítőjeként. Mivel a kisfiú szereti az állatokat és a macskákat különösen, egy macskás történetet írtam. Persze nem tudok kibújni a bőrömből, beleszőttem a dekorációs ötleteimet, a lakásdíszítés iránti hajlamomat, ami ilyenkor, az ünnepek előtt, különösen felerősödik és megállíthatatlanul burjánzik. Szóval, én is benne vagyok.

– Nem összefüggő mesei világot alkottál, hanem mindig más és más, a hagyományos mesékben megismert figurák – manók, tündérek, állatok – népesítik be a meséidet.

– Mivel sok mesém személyre és alkalomra szabott, óhatatlanul sokfélék. Nagyon kedvelem a tündéreket és a manókat. Gyerekkorom kedvenc meséi közé tartoztak a Hókirálynő, a Tizenkét hattyú, Andersen és Benedek Elek meséi. Történeteim képi világa a régi mesekönyvek hagyományos illusztrációiból táplálkozik, én ezeket szeretem. A mesei hangulatot számomra a színek és a jól kitöltött terek jelentik, akkor jó egy könyv, ha szinte be szeretnék lépni abba a mesei világba, amit megjelenít.

– A kis könyvecskék, gyerekkézben is könnyen elférnek, jól forgathatók a kisebbeknek is.

– Amikor egy-egy példányt gyártottam csak, A4-es méretben nyomtattunk, de ez a kisebb formátum tökéletes az óvodásoknak és kisiskolásoknak. Hagyományos színes ceruzával rajzolok, néha vízfestékkel. Nem használok számítógépet, abszolút klasszikus módszerekkel dolgozom.

– Olyanok a rajzok, mintha a gyerekek rajzolták volna. Ettől rögtön magukénak érezhetik.

– Kicsit rájátszom arra, hogy gyerekeknek rajzolok. Az ovisok és kisiskolások általában kedvelik ezt a képi világot. Igyekszem mindenkinek a kedvére tenni: írtam egy történetet halloweenre egy titkos fekete kastélyról, amiben denevérek és pókok tanyáznak, ez talán inkább fiúknak szól, míg a Lullalína hercegnőről írt mese inkább lányoknak. A Facebookon, Livi meséi címmel, létrehoztam egy oldalt, onnan elég sok visszajelzés érkezik. Különböző kreatív feladatokat, ötleteket adok a mesékhez, így a hercegnős meséhez papírból készült virágkoszorút, míg a macskás meséhez karácsonyi díszeket készíthetnek a gyerekek, ha kedvük van hozzá.

– Különösen tetszett a könyv hátoldalán a mottó: „Ez a szép mese a te hangodon a legszebb, amikor felolvasod kisgyermekednek!”

– Ezt nem én találtam ki, hanem a könyv kiadója, de minden szavával egyetértek. Mindegy, hogy a szülő, nagyszülő, óvónő vagy más olvassa fel a mesét, a lényeg az, hogy legyen, aki odaül a gyerek mellé és időt szán arra, hogy együtt elmerüljenek a fantázia birodalmában.

Szénási Zsófia

A Livi meséi oldal a Facebookon idekattintva érhető el

A Livi meséi sorozat köteteinek részletes adatai és leírása idekattintva olvasható

A Livi meséi sorozat köteteibe a linkekre kattintva lehet beleolvasni
Macskarácsony beleolvasó
A titkos fekete kastély beleolvasó
Lullalína, a bátor kis hercegnő beleolvasó

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés