Könyvhét 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Móra Kiadó <br> újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét folyóirat

Az emberiség történelme a tévedések igazi vígjátéka – Tom Phillips A világ hülyéi című kötetéről

Bráder Edina - 2021.02.16.

Tévedni emberi dolog – tartja a mondás, mégis szinte folyamatos félelemben élünk attól, hogy elronthatunk valamit. Hogy rosszul lépünk a járdán, orra bukunk és közröhej  tárgyává válunk; hogy rossz programon indítjuk el a mosógépet, és összemegy a kedvenc pulóverünk; vagy egyszerűen máshova tesszük le a műanyag mérőedényt, ami megolvad. Tom Phillips könyve, A világ hülyéi éppen erre az aggodalmunkra reagál: összegyűjti az emberiség legnagyobb ballépéseit és baklövéseit, szépen tételesen felsorolja őket, mi pedig nyugodtan dőlhetünk hátra olvasás közben, mert ugyan lehet, hogy követtünk el hibákat életünk során, de ekkorákat azért mégsem, és akkor talán mégis minden rendben van.

Phillips nem esik ugyanabba a csapdába, mint vizsgált alanyai, A világ hülyéi ugyanis egy szine tökéletesen felépített könyv, mely rövid bevezetéssel indul, majd áttér a gondolkodásmódunk és egyéb kognitív tényezők szerepére a bénázásban, kiválóan megalapozva ezzel a későbbi fejezeteket. Melyek között akadnak mezőgazdasági baklövések, a természet megzabolázására tett kísérletek, rosszul megválasztott vezető személyiségek, elhibázott haditervek és cselek, diplomáciai tévelygések és egészen félresikerült találmányok is. Az emberi agy valóban rendkívüli, szögezi le Phillips rögtön az elején, hogyan lehet mégis, hogy olykor fatális tévedések lesznek hosszas töprengéseink eredménye? Az egyik magyarázat erre az elérhetőségi heurisztika, mely szerint az alapján hozunk döntéseket, ami a legkönnyebben eszünkbe jut. Könnyen elképzelhető, hogy ezért történik rengeteg javítás szigetelőszalaggal… A másik pedig a sokkal tudományosabban hangzó Dunning-Kruger hatás, melynek értelmében azok, akik jártasak valamiben, jóval ritkábban büszkélkednek tudásukkal – ellenben azok, akiknek nincsen kellő ismeretük, ne adj isten tehetségük azon a területen, messzemenően túlértékelik tudásukat. Könnyűszerrel belátható, hogy a két jelenség együttesen bizony nem kívánt eredményekhez vezethet.

Így kerülhetett sor például arra, amikor 1969-ben a Cuyahoga folyó kigyulladt, mert senki sem gondolt arra, hogy rossz ötlet szennyező anyagokkal teletölteni. (Egyébként ez nem az első, és sajnos nem is az utolsó tűzeset volt, és csak 2019-ben sikerült olyan állapotokat visszaállítani, hogy újra ehetőek legyenek a folyóból kifogott halak.) A fentebb említett hatás eredményeként juthatott Mao-Ce Tung is arra a következtetésre, hogy a kártevő verebeket egytől egyig ki kell irtani. Háborút hirdetett ellenük, amely végül éhínséghez és negyvenmillió ember halálához vezetett. Az egyik személyes kedvencem pedig William Paterson, skót bankár története, aki úgy gondolta, mi sem lenne jobb, mint skót gyarmatot alapítani a panamai Darienben, amely elhelyezkedése ideális a kereskedelmi útvonalak szempontjából, így a kis kolónia hamar felvirágozhatna. Paterson annyira meg volt győződve saját igazáról, hogy amikor a brit Kelet-Indiai Társaság nem volt hajlandó pénzelni a projektet, annak mintájára létrehozta a Skócia Társaságot, majd a skótok nemzeti érzéseire alapozva az ország vagyonának jelentős részét sikerült megszereznie. Persze a gyarmatosítás nem úgy sikerült, ahogy Pateron azt várta, nemcsak az olyan előre nem látott akadályok miatt, mint az éghajlati viszonyok, hanem például azért is, mert Spanyolország nem nézte jó szemmel, hogy valakik egyszercsak megjelennek az évek óta az ő fennhatóságuk alá tartozó területen, és elkezdenek várost alapítani… Néhány további sajnálatos esemény után Paterson kis vállalkozása végül ahhoz vezetett, hogy Skócia egyesült Angliával, és létrejött az Egyesült Királyság. Ez a történet nem csak egyetlen ember tévesen megítélt képességeiről szól, hanem arról is, milyen könnyű minket megnyerni egy (reménytelen) ügynek, ha elég meggyőzően beszél az illető.

Ez természetesen csak néhány példa a teljesség igénye nélkül, a kötet ennél jóval több és jóval színesebb történetet tartalma. Phillips tehetséges szerző, úgy ötvözi egymással a humort, a szarkazmust és a történelmi tényeket, hogy egyetlen pillanatra se unatkozhassunk – sőt, remekül szórakozzunk –, de ne kételkedjünk a példák hitelességében sem. És hogy ezen esetek ismerete segít-e majd minket abban, hogy ne kövessünk el hasonló hibákat a jövőben? Nos, ha visszatekintünk a Cuyahoga folyóra, majd pedig a sarki jégtáblák jelenlegi állapotára, ez aligha valószínű. Az emberiség időről időre ugyanazokba a tévedésekbe esik, mint korábban; és mindig lesz valaki, aki véletlenül félreüt egy számot a billentyűzeten, és ennek beláthatatlan következményei lesznek – de még az is előfordulhat, hogy ez jó irányba változtatja meg a történelem menetét. Ne féljünk hát hibázni, nyugtat minket Phillips, a könyvben felsoroltaknál nagyobb lúzerek úgysem lehetünk!

Bráder Edina

Tom Phillips: A világ hülyéi - Hogyan cseszett el mindig mindent az emberiség
Athenaeum Kiadó, 304 oldal, 3999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

A 30 éves Könyvhét a 92. Ünnepi Könyvhéthez időzítve

A Könyvhét megjelenik június 2-án, és ha az Ünnepi Könyvhetet esetleg el kell halasztani, de október 13-a előtt megtartják, akkor ez a mi idei második számunk ünnepi könyvhetinek tekinthető, hiszen a legközelebbi számunk október 13-án lát majd napvilágot.

Könyvhét 2021/1. szám címlapjaÉlet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés