Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Csokonai Attila
SZABADMATT
A MÚZSA
CSÓKJA
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Csokonai Attila <br> SZABADMATT A MÚZSA <br> CSÓKJA Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV
Könyvhét folyóirat

Dalos György kapta a Lipcsei Könyvvásár fődíját

2010.03.17.

Dalos György kapta az idei lipcsei nemzetközi könyvvásár fődíját, az európai népek közötti megértés díját .
Az elismerést a könyvvásárt megnyitó hivatalos ünnepi rendezvényen adták át a Németországban élő magyar írónak szerda este a lipcsei koncertteremben, a Gewandhausban.
A 15 ezer euróval járó kitüntetést odaítélő zsűri indoklása szerint Dalos György a díjat eddigi munkásságának elismeréseként, illetve Németországban tavaly megjelent, Felgördül a függöny - A kelet-európai diktatúrák bukása (Der Vorhang geht auf - Das Ende der Diktaturen in Osteuropa) című könyvéért kapta.
A kitüntetést a Német Könyvkiadók Egyesülete, Lipcse városa, illetve a könyvvásár, továbbá Szászország tartomány kormánya együttesen adományozta a Németországban élő magyar írónak.
A frankfurti könyvvásár nemzetközi békedíjával felérő lipcsei elismerés korábbi kitüntetettjei között volt Kertész Imre és Nádas Péter is.
Az európai népek közötti megértést elősegítő erőfeszítéseit elismerő kitüntetést, illetve a magyar írók sorozatos németországi elismerését Dalos György az MTI-nek adott nyilatkozatában a magyar irodalom kiemelkedő színvonalával, illetve a magyar írók teljesítményével indokolta.
"A magyar irodalom jó irodalom" - fogalmazott az író, aki ennek kapcsán nem csupán Kertészre, Esterházyra és Nádasra utalt, hanem azokra a fiatal szerzőkre is, akik szintén megvetették lábukat a német könyvpiacon. Külön kiemelte Dragomán Györgyöt és az eleve németül író Mora Teréziát, aki az idén az Adalbert von Chamisso-díjat, a németül író külföldieknek járó legnagyobb elismerést kapta meg. Dragomán Fehér királya pedig Németországon keresztül jutott el az európai könyvpiacokra - emlékeztetett az író, aki a magyar irodalom németországi népszerűsítését mindig is az egyik legfontosabb feladatának tekintette.
A lipcsei könyvvásár hivatalos közleménye szerint az európai megértés díja az egyik legrangosabb német irodalmi kitüntetés. A díjat 1994 óta olyan személyiségeknek ítélik oda, akik irodalmi munkásságukkal hozzájárultak az európai népek közötti megértéshez, különös tekintettel a közép- és kelet-európai népekkel való megértésre.
Az 1943-ban született Dalos György 15 éve él Németországban. Első verseskötete 1964-meg jelent meg, 1968-ig az MSZMP tagja volt, akkor államellenes összeesküvésért letartóztatták és eltiltották a publikálástól. Az 1970-es években csatlakozott a magyar ellenzékhez. A 80-as évek második felében német ösztöndíjas volt, majd Bécsben dolgozott magyar lapok tudósítójaként. 1995 és 1999 között a berlini magyar kulturális intézetet vezette, azóta is Berlinben él és dolgozik. Németországban több mint 20 - köztük eleve német nyelven írt - könyve jelent meg. Magyarországon 15 kötetét adták ki, köztük a Vendég a jövőből, A körülmetélés és a Világ proletárjai bocsássatok meg című regényeket.
Dalos György munkásságát szerdán részletes írásban méltatta a Süddeutsche Zeitung, valamint a berlini Der Tagesspiegel is.
A vasárnapig tartó lipcsei könyvvásár Európa és a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi könyves seregszemléje, amelyen csaknem 40 ország - köztük Magyarország - több mint 2000 kiadója vesz részt. Mindez rekordnak számít a vásár több évtizedes történetében, ami egyben megerősíti, hogy Lipcse egyre inkább a világ legnagyobb könyvbemutatójának számító frankfurti könyvvásár riválisává válik.
Míg a frankfurti könyvvásár a világ legnagyobb üzleti vására, addig a lipcsei egy hatalmas olvasói közönséget befogadó, nagyon sok kulturális programmal rendelkező fesztivál. A vásár mottójával - ami idén is: "Lipcse olvas" - több mint 1500 programot tartanak.
A hagyományos tavaszköszöntő vásárra, amelynek fő vendégei Herta Müller és Günter Grass Nobel-díjas német írók, a szervezők mintegy 1500 szerzőt és jóval több mint 100 ezer látogatót várnak.

A Dalos Györggyel készített, a Könyvhét februári számában megjelent interjú idekattintva olvasható

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:2022/4. számTandori SzubjektívSzabadmattÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés