ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét folyóirat

Lakatos Menyhért, a mesemondó néptanító – Könyvhét 20

Szénási Zsófia - 2017.10.03.

[A Könyvhét megjelenésének huszadik évfordulója alkalmából közreadott írás a netkorszak előtti időkből]
Lakatos Menyhért (Vésztő, 1926 – Budapest, 2007) A Füstös képek című kötetével lett ismert író, irodalmi munkásságát díjakkal ismerték el. Halálakor Kertész Ákos a Könyvhétben írta ezt: „Ha a varázslatos személyiségéből, ha mondatai művészi hiteléből nem derült volna ki, hogy kicsoda Lakatos Menyhért, megtudhattam abból a tiszteletből és szeretetből, mellyel a népe körülvette.”

Lakatos Menyhért, a mesemondó néptanító
2000. június 1.

Közel tizenöt éve megvett Pilisborosjenőn, az egykori kőbánya helyén két sziklás, úttalan, ám csodálatos kilátással bíró telket. Rengeteg munkával eltűntette a köveket, felhasználta az építkezéshez, termőföldet hozatott, hogy növényeket ültethessen. Annyi követ hasznosított, hogy a helyiek azt mondták: „No, a bolond író várat épít.” A szabadban eltöltött idő után gyakran leült esténként, és megírta, ami napközben a fejében járt. Egyébként is mindig éjszaka dolgozik. Soha nem jegyzetel, csak leül az írógép elé és hozzáfog – novellához, vershez, meséhez, hol mihez. Szinte minden évben megjelentet valamit, igaz, nem mindig magyar nyelven. Legfrissebb munkáit – egy verses és elbeszélés kötetet a tavaszi könyvfesztivál idején vehették kezükbe az olvasók.

– Irodalmi hírnevét a Füstös képekkel szerezte 1975-ben. A következő években sorra születtek a novellás- és mesekötetek, kisregény és egy dráma. Azután kevesebbet hallottunk Önről.

– A kilencvenes években is folyamatosan publikáltam, főleg meséket. A sajtó azonban már nem foglalkozott velem annyit. Az új világban a kiadók sem gondoskodtak a terjesztésről oly módon, mint korábban. Szerencsére, így is fogytak a köteteim. Külföldön is sorra jelentek meg, eddig tizenhat nyelven. A Füstös képek például négy nyelven. Persze nem volt könnyű visszaadni a magyar nyelv gazdagságát, színét, ízét. Sokat járok külföldre, és sajnos, azt tapasztalom, hogy a felhígult könyvkiadás hatására a magyar irodalomnak már nincs olyan csodálatos jó híre, mint a nyolcvanas években.

(Fotó: Csigó László fotóművész - Körkép antológia-sorozat. Lakatos Menyhért fényképe a Körkép című antológiában Kötet címe: Körkép 1982 Kötet megjelenési éve: 1982 A kép köteten belüli sorszáma: 17)

Az interjú teljes terjedelmében idekattintva olvasható

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/3.ÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés