Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Livi meséi
Babák magyar
népi viseletben
Csibi
tűzoltó lesz
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Livi meséi Babák magyar <br> népi viseletben Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Portörténelem – Roberto Saviano Zéró, zéró, zéró című regényéről

Vincze Ágnes - 2020.05.05.

Tudod-e, hogy manapság a kokain nagy része tengeralattjárókon jut el egy-egy célállomáshoz, amelyeket aztán talán lent hagynak a tenger mélyén, mert nem tartanak rájuk tovább igényt? Tudod-e, mit jelent az öszvér kifejezés a kokain világában? És el tudod-e hinni, hogy egy drogbáró olyan hatalommá válhat, hogy közvetlenül hat a világgazdaság alakulásra? Ilyen és ehhez hasonló, meglepő, izgalmas és rendszerint gyomorforgató tényekkel teli utazásra invitál bennünket Roberto Saviano Zéró, Zéró, Zéró című regénye.

Ez a kötet nem is regény tulajdonképpen, bár van főszereplője (a kokain) és mellékszereplői (pénzmosás, erőszak, korrupció stb.), hanem inkább egy tankönyv, amely tételesen mutatja be a fehér por világméretű útját a termeléstől a pénzmosáson át egészen addig, mi történik azokkal, akik megszegik a szabályokat, vagy éppen felveszik a kesztyűt, és meg akarják állítani ezt a mindenhová elérő gyilkos hatalmat.

A „tankönyv” elsőként történelemmel indít. Sorra veszi, mikor, hogyan alakultak és kiknek a neve fémjelezte az egyes kartelleket a világ minden táján, hogy aztán gazdaságtanra váltson: olyan különböző feladatokat ellátó „szakmák” bemutatásával, amelyek a termelőktől a fogyasztókig követik az árut. A következő témakör a pénzmosás: a láthatatlan gazdaságban keresett, felfoghatatlan mennyiségű pénzt legálissá kell tenni ahhoz, hogy ne keltsen gyanút. Végül kulcsfontosságú szerep jut a logisztikának, mert biztonságosan kell utaztatni a többtonnányi fehér olajat, hogy se a rendőrség, se a konkurencia ne csaphasson le rá.

A bűnszervezetek kegyetlen szabályai, amelyeket az író számtalan példával igazol, némiképp ismerősek már a világ híreit hallgató vagy éppen tévésorozatot néző olvasóknak – azonban egyben, dátummal, helyszínekkel és nevekkel hitelesítve mégis zsibbasztóan hatnak. Tedd meg, amit meg kell tenni, de ha a nagyobb hatalomnak teszel keresztbe, megölnek. Ha beszélsz, megölnek. Ha nem teszed, amire utasítanak, megölnek. Ha nem hibázol, akkor kereshetsz és – egy darabig – mindened meglesz. Pénz, hatalom, nők. „… az összes becsületszabály létezhet, amit csak akartok, de csak egyetlen bizonyosság létezik. Emberek vagytok, és legbelül érzitek, mi a sorsotok. Egy szerencsétlen balfasz megfeszülten küzd a nyugodt életért. A mi embereink tudják, hogy minden meghal, minden elmúlik egyszer, semmi sem marad.” A könyv mindvégig ezeket az elveket támasztja alá. Az árulókat megkínozzák és megölik. Aki útban van, az se húzza sokáig. Kolumbiában, Mexikóban egész falvak rettegnek a kegyetlenkedésektől, de a hatalom bárhol a világon megmutatkozik, tudjuk, hogy volt már maffiához kötődő robbantásra példa Magyarországon is. Kenőpénz, fegyverek és gátlástalanság kell a célok megvalósításához. Ezek az emberek tisztában vannak ezekkel a tényekkel, így aztán tudomásul veszik, hogy a nagy drogbárók egy darabig jelen vannak, aztán eltűnnek. Ám úgy tűnik, valami mégsem múlik el sohasem: a kereslet a kokain iránt. Ezért aztán a terep hamar újrarendeződik. Mások a nevek, bővülnek az eszközök, megváltozik a helyzetkép, de a kegyetlenség mindig visszatér. Vagy csak a központi irányítás helyszíne változik meg, mert az igazán ambiciózus vezetők megtalálják a módját, hogy a börtönből is tudjanak irányítani.

A könyvet olvasva az lehet az olvasó érzése, hogy akadály nélkül halad előre a kokain a világban. A láthatatlan fa, a ’ndrangheta például évtizedeken keresztül terjeszkedett anélkül, hogy a hatóságoknak fogalma lett volna a létezéséről.  Kolumbiában teljesen hiábavalóak az állami intézkedések, nincs elég erejük megfékezni a klánokat. Amerikában is dollármilliókat költenek a drogellenes politikára, de mindig vannak olyanok, akiket meg lehet vesztegetni. És mintha a harcban részt vevők óriási eredményei is mintha csak cseppek lennének a tengerben az óriási túlerő miatt. A küzdelem hőseit Hüvelyk Matyinak nevezi Saviano, akiknek a bátorsága, hite az igazságosságban a teljes győzelemhez sohasem elég. Kiki (Félix Gallardo) az első fájdalmas példa erre, aki El Padrino klánjába épült be, hogy kulcsszerepe lehessen a világ legnagyobb marihuánaültetvényének felszámolásban. A halála előtt a megkínzásáról kilenc órás felvétel készült, hogy bizonyítsa: senki nem szórakozhat a kokain uraival.

Bruno Fudulli vállalkozó volt, aki adósságai miatt kerül kapcsolatba a maffiával. Egy idő után megunta, hogy az életének nem ő az ura, mert azt kell tennie, amit mondanak neki, ezért két évig informátor, majd beépített ügynök lett. Azonban nem volt megelégedve azzal, amit szolgálataiért az államtól kapott, így visszatért a drogkereskedelemhez, megdöbbentve ezzel a közvéleményt. Őt is megfertőzte a hatalom és a könnyen jövő pénz, mutatva ezzel az emberi természet tökéletlenségét.

A kolumbiai Salvatore Mansuco, a Majom egy másik módját választotta a harcnak. Hadseregét eredetileg a saját farmjának megvédésére szervezi. Nemet mond a maffiáknak, nem hajlandó a földjeit a rendelkezésükre bocsátani. Ám nem áll meg itt: miután egy kormányrendelet legálissá teszi önvédelmi szervezetét, nyílt harcba kezd a kartellekkel. Azonban hamarosan az, ami ellen harcolt, fontos részét képezi előrejutásának: csapatának tagjai is a kokainból szereznek némi mellékest. A drogellenes önvédelmi harcok lefokozódnak véres, bosszúszomjas háborúvá.

Lucia Gaviria szintén Kolumbiában igyekezett távol tartani gyermekét a kokain körüli tébolytól. Egyedülálló anyaként büszke volt arra, hogy a lánya úgy lett szépségkirálynő, hogy nem volt pártfogoltja egyik klánnak sem. Natalia Paris normális életet tudhatott a magáénak – legalábbis hazájának szappanoperák alakította kultúrájában olyan megélhetése volt, amelynek nem volt köze a kokainhoz. A terror országában ő képviselte a nép hősét, aki a saját erejéből és tisztaságából tör fel, táplálva a kitörés reményét az őt csodáló tömegekben. Ám sikerült beleszeretnie egy drogkereskedőbe, amivel anyjának hosszú évekig tartó kitartó küzdelmét tette semmissé. Julio Cesar Correa felesége lesz, aki Escobar mellett szolgált bérgyilkosként. Correa-t megölik, így Natalia anyja sorsát klónozva egyedül nevelheti gyermekét az Egyesült Államokban. Az ő élete a „kokaintól távol”-ból „kokain miatt”-ra változott.

Ezeket a történeteket olvasva nem csodálkozhatunk, ha a szerző folyamatos gyomorfájdalommal, bűntudattal és tehetetlenségből fakadó dühvel írja sorait. Saviano a bőrén tapasztalja mindazt, amit megoszt a világgal: halálos fenyegetéseket kap, mert nyomozati anyagokat átböngészve, drogkereskedőket, informátorokat, ügynököket, félkatonai szervezetek tagjait meghallgatva írta meg a könyvét. Sokszor nem tud aludni az égbekiáltó igazságtalanságok miatt. „Szörnyeteg vagyok – írja saját magáról –, aki feláldozza magát valamiért, amiben nagyon hitt.” Azért bűnhődik, mert beleütötte az orrát a „nagyok” dolgába és világgá kürtölte a tényeket. Többek között Pablo Escobar, El Chapo, a Japoncsik, Locatelli, Mogiljevics és egy-két fehér hollónak számító kokainkirálynő története mellett világosan látszik, hogy a gépezet éhbérért dolgozó, jelentéktelennek számító életeken tapos.

Ebben az esetben semmiképpen sem szokványos olvasmánnyal van dolga az olvasónak, amely arra ösztönöz bennünket, hogy tegyünk mi is valamit. Mert csak közös erővel lehet abból a szakadékból kimászni, amibe kokain sodorta a világot.

Vincze Ágnes

Roberto Saviano: Zéró, zéró, zéró
Helikon Kiadó, 528 oldal, 3999 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/4. szám címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsonyMMA
Belépés