Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó<br>ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét folyóirat

Tíz éves könyvcsalád és foglalkozáshálózat – Beszélgetés J. Kovács Judittal

Csokonai Attila - 2021.08.10.

Harmóniateremtő és lélekkerekítő mondókákat, dalokat, jeles napi szokásokat, ünnepi szertartásokat, játékötleteket és családi krónika-oldalakat találunk az évszakokra épülő Kerekítő évkerék című kötetben, amelyet a Kerekítő könyvcsalád 10. évfordulójára jelentetett meg a Móra Könyvkiadó. Ebből az alkalomból készült interjúnk J. Kovács Judit drámapedagógussal, a Kerekítő baba-mama és ovimóka foglalkozás-hálózat vezetőjével, a könyvcsalád megálmodójával.

Hogyan történt ez a „megálmodás”?

‒ Három gyerekes anyukaként foglalkoztattak az első, meghatározó játékok, az első könyvek. A kisgyerekek számára a világ első ízben a szülői ölben kerekedik ki, a testközelség, a mosolyok, érintések, ölelések egy életen át kísérik őket. Az első, meghatározó évek játékai az ölbeli játékok, melyek segítenek az érzelmi biztonság kialakításában. Ezeknek az összegyűjtésére vállalkoztam, és fontos szempont volt, hogy az addig a könyvpiacon lévő, inkább pedagógusoknak szánt gyűjtemények mellé egy praktikus, méreténél fogva is kifejezetten gyermekkézbe való,  esztétikus, letisztult illusztrációval ellátott mondókáskötet szülessen, melyből a szülők könnyen tanulnak. Lehessen hozni-vinni, legyen benne egy manócska, aki később a gyerekek barátjává válhat. Ebben láttam hiánypótlást. A kötetsorozatnak hála, a nagyszüleinktől örökölt zsuppolók, sütő-főző mondókák, csiklandozók, lovagoltatók, cirókázók újra a mindennapok részévé váltak.

Mit gondol, mi a sorozat sikerének a titka?

‒ A tartalom és a forma harmonikus egysége, a jól bevált régi tartalom új, üde ruhába öltöztetése, elsajátítást segítő játékleírások, felhasználó- és olvasóbarát kivitelezés, esztétikus, letisztult, vidám képi világ, igényes tartalom a népi forrásnak köszönhetően. Kerekítő manó figurájának bája, a hozzávaló kötődés, a foglalkozásokon és az összes kötetben való megjelenése mind-mind hozzájárul a sikerhez. A mondókák kötetenkénti válogatása is körültekintő. Ügyeltem rá, hogy az olvasó számára minden egyes kiadásban legyen jól ismert ölbeli játék, amit vele is  játszottak a gyerekkorában, és legyenek kevésbé ismertek is, hogy tudjon újat is tanulni. Kállai Nagy Krisztina által illusztrált könyvcsaládunk egyedülálló abban is, hogy az újabb kötet megvételével mindig új tartalmat kap az olvasó. Sajátos tematikája miatt is népszerű, ugyanis egy oldalpár egy mondókából, egy kapcsolódó játékleírásból és egy képből áll. Így a gyerekek egy idő után már a képre nézve beazonosítják a mondókát, és amint elkezdenek beszélni, már kántálják is, vagy éneklik.

Hányadik kötetnél tart a sorozat?

‒ A tizennyolcadiknál. Van az öt kötetből álló népi alapsorozat, vannak szerzős (magyar költők verseire épülő) mondókás lapozók, vannak Kerekítő manós lapozók népi mondókák alapján, és van két óvodásoknak szóló mesekönyvünk. Az alapsorozaton túl megjelentek további mondókák, lett egy állatos gyűjtés, az Állatos játéktár állatos hangutánzókkal, mondókákkal és ovis zsúrötletekkel. Ennek a zenei CD-jén népdalokat és népi gyermekdalokat is hallhatunk, énekkel, citerával, kobozzal és pásztorfurulyákkal.

A könyveken kívül mit kaptak a gyerekek és szüleik?

‒  Kapcsolódó baba-mama foglalkozáshálózatot hívtam létre. Heti rendszerességű Mondókás móka, Bábos torna, Tippentő és Ovimóka-zeneovi csoportokat indítottunk. Nyolcvan foglalkozásvezetővel több mint száz helyen vagyunk jelen határon innen és túl. Módszertani képzés is tartozik a kerekítőhöz. Jómagam érdeklődő pedagógusokhoz, bölcsődékbe, óvodákba járok gyakorlatias szakmai napokat tartani mindennapi mondókázás és mindennapi bábozás témákban. A leendő foglalkozásvezetők képzése is folyamatosan tart. Kollégáimmal országszerte meghívásra is érkezünk zenés, bábos, mondókás műsorral, és a most megjelent diafilmünkkel „minimozis” mondókás mókával, oviba, bölcsibe, nagyrendezvényekre, falunapokra. A legtöbb foglalkozás Kerekítő manó rövid bábos jelenetével kezdődik. A honlapunkon bárki számára elérhető mondóka-hangtárat hoztunk létre, ahol a mostani kötet dalanyaga is letölthetővé vált. Amire még büszkék vagyunk, hogy elindult a Kerekítő mintaovi- mintabölcsi kezdeményezés, és a két éve avatott Mezőlaki mintaovi után újabb intézményeket avatunk.

A jubileumra egy impozáns kötet látott napvilágot. Kérem, mutassa be ezt!

‒ A Kerekítő évkerék egy igazi családi kötet, melyet már születéskor érdemes beszerezni, és minden évben újra és újra elő lehet venni, ahogy nő a gyerek. Nemcsak fontosabb jeles napjainkat, a hozzájuk kapcsolódó szokásokat tartalmazza, hanem az adott évszakhoz, jeles napokhoz tartozó közkedvelt dalokat (kottával, letölthető hanganyaggal), és kevésbé ismert mondókákat is. Ezen kívül évszak szerint játékötletekkel, sőt, pár jellegzetes, ünnepi sütnivalók receptjeivel is szolgál. A családi oldalakat pedig az olvasó töltheti ki, ettől válik személyessé, idővel emlékkönyvvé. A hagyományok felsorakoztatása ösztönzőleg hat a mai családok saját, egyéni szokásviláguk, kisebb nagyobb szertartások kialakítására. Az ünnepek kiemelnek bennünket a mindennapokból. A szokások pedig biztonságot nyújtanak mindannyiunknak. Az új kötettel az évek nem múlnak, hanem telnek, dallal, játékkal, otthon melegével.

Csokonai Attila

J. Kovács Judit: Kerekítő évkerék
Móra Könyvkiadó, 112 oldal, 3499 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés