Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét folyóirat

Tudomány, zene, régészet… – gyermek- és ifjúsági könyvekről

Szénási Zsófia - 2020.04.06.

Amikor nekifogtam az áprilisban esedékes könyvfesztiváli gyermekkönyv ajánlatok összegyűjtésének és áttekintésének, még nem lehetett tudni, hogy a koronavírus mindent felül fog írni, és elsodorja ezt a több évtizede hagyományosan tavasszal megrendezett eseményt. A kiadók egy része viszont már jó előre dolgozott, elkészült a könyvekkel, amelyek már a boltokba, illetve az online kereskedésekbe is eljutottak. Ezekből kínálok most egy kis csokrot a home office-ban működő szülőknek és gyerekeknek. Egyik részük szórakoztató olvasmány, másik részük tudományos ismeretterjesztés – mindkettő segíthet kikapcsolódni ezekben a nehéz hónapokban.

TUDOMÁNY, ZENE ÉS IFJÚSÁGI REGÉNY A NAPRAFORGÓNÁL

3 éves kortól ajánlja a kiadó a Kis Felfedezők című, kemény lapra nyomtatott, kihajtható ablakokkal ellátott sorozatát, a Minden, ami munka című közülük a kilencedik. A könyv különböző szakmákkal ismerteti meg játékos formában a kicsiket a hétköznapiaktól (tanár, tervező, orvos, pék, eladó) a különlegesekig (színész, operatőr, botanikus vagy természetfotós). Alsós és felsős iskolásoknak is ajánlott a kiadó Szórakoztató tudomány című sorozata, amely egyszerre négy kötettel debütál. A Gisela és Silvina Socolovsky szerzőségével megjelenő könyvek az emberi testtel, az ókori Egyiptommal, az űrutazással és a dinókkal foglalkoznak. Mindegyikben egyenlő arányban van jelen kép és szöveg, a tudományos ismeretek megértését szellemes rajzok és ábrák segítik. Az emberi test csodája című kötet rajzai például remekül kiegészítik az iskolai tananyagot, ahol a szöveg dominanciája mellett kevés a magyarázó ábra, és az sem szemléletes, pláne nem szórakoztató. A kötet sorra veszi főbb szerveink működését és folyamatait. Az ókori Egyiptommal foglalkozó képeskönyv végig vezet az egyiptomi mítoszokon, isteneken és halálkultuszon, emellett reális képet ad az egyszerű és előkelő egyiptomiak hétköznapjairól a Nílus mentén.

TÚLÉLŐ KALANDOZÁS ÉS RÉGÉSZETI FELFEDEZÉS A BABILONNÁL

Harmadik köteténél tart Andreas Schlüter Survival című ifjúsági regénysorozata, A kajmán pillantása címet viselő epizódban tovább bonyolódik a négy gyerek – Mike, Elly, Matti és Gabriel – története az amazóniai esőerdő mélyén. Ezúttal a nagy folyón haladva próbálnak visszatérni a civilizációba, hol az agresszív kajmánoktól menekülnek, hol a nem kevésbé veszélyes drogkartell banditái elől bujdokolnak. Az izgalmas szövésű kalandregényben számtalan gyakorlati praktikát olvashatunk a túlélési stratégiákról, vagy az esőerdő teremtményeiről és veszélyeiről. Kiskamaszoknak szól Bernd Flessner Ifjabb Tom Kapitány című regénysorozatának 7. kötete. Az Üzemzavar című részben a két főszereplő gyerek, Tom és Stella visszatér a Marsról a Földre, ahol nemcsak az űrjárművükkel adódnak gondok, de kedvenc robotmacskájuk is furcsán viselkedik. Az olvasók újabb tudományos ismeretekkel gyarapodhatnak például a nehézségi gyorsulásról, az eső kialakulásáról, vagy az űrhajósok kiképzéséről. A Mi micsoda sorozat legfrisseb kötete a régészettel foglalkozik. Bepillantást ad a régészek munkájába, módszereibe és eszközeibe, végigmegy a régészet szempontjából legfontosabb korszakokon és kultúrákon a kőkorszaktól az ókori keleti birodalmakon át a nagy amerikai civilizációkig. Sorra veszi a leghíresebb leleteket és felfedezéseket, megszólaltatja a régész szakma néhány jeles képviselőjét. Szó esik a kísérleti régészetről és a legújabb arcrekonstrukciós technológiáról is, amelyben már szép eredmények születtek. A leírásokat a szokásos színvonalú és minőségű gazdag képanyag illusztrálja.

Szénási Zsófia

Minden, ami munka, Napraforgó Kiadó, 18 o., 3490 Ft; Az emberi test csodája, Napraforgó Kiadó, 48 o., 3490 Ft; Az ókori Egyiptom, Napraforgó Kiadó, 48 o., 3490 Ft; A.V. Vázquez: A tánciskola 1. Lázadók, 2. Családi titkok, Napraforgó Kiadó, 189 o., 3490 Ft; E. Garcia: Barátkozz a hangszerekkel, Napraforgó Kiadó, 29 o. 5490 Ft; A. Schlüter: Survival 3. A kajmán pillantása, Babilon Kiadó, 240 o, 2790 Ft; B. Flessner: Ifjabb Tom kapitány 7. Üzemzavar, Babilon Kiadó, 72 o., 2190 Ft; A. Schaller: Régészet, Babilon Kiadó, 48 o., 3200 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Könyvhét az Ünnepi Könyvhétre

Az ínséges hónapok után  az Ünnepi Könyvhetet mindenki nagyon várja, a szerzők, a kiadók és az olvasók szeretnének már újra személyesen találkozni egy békebeli nagy könyvünnepen.

Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldal
Belépés