Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Könyvhét folyóirat

Tündérek, koboldok és más meselények – a mókus könyvek újdonságai

Csokonai Attila - 2017.12.20.

Koboldtörténetek feladatokkal

Magyar televíziós csatornák adták és adják jelenleg is azt az angol rajzfilmsorozatot, amelynek alapján a jól ismert szereplők kalandjait adja közre kiadónk a mókus könyvek sorozatban. A „Ben és Holly apró királysága” két puhafedelű kötettel indul: az egyik a Rőtszakáll, a koboldkalóz, a másik a most igazán aktuális Karácsonyi kaland.

Az első történetben „Holly hercegnő és Szilva dadus Bennel és Barnabással együtt a folyópartra indulnak, hogy fogadják Barnabás bácsikáját.” Aki nem más, mint a koboldkalóz Rőtszakáll. Meg is érkezik a kalózhajó, a Pedro, egy dörgő hang parancsot ad a horgony leengedésére, és hozzátesz egy igazi, ám egyáltalán nem durva kalóz-káromkodást (nyilván már csak a tekintély miatt): „Azt a teremburáját!” A kölcsönös és hangos bemutatkozás után, hiszen megérkezett a bácsi egyetlen társa, a parti nádast megremegtető Polly papagáj is, a bácsi előhúz egy ósdi, rongyos térképet. Felismerik az apró királyság térképét, amelyen egy X betű nyilván a kincs helyét jelöli. Ám a kincs nem kerül elő olyan könnyen, ahogy azt az apróságok képzelik. Újabb és újabb találós kérdést kell megfejteniük… Közben szaporodik a szereplők száma. Megérkezik Virág és Eperke, eljutnak Gaston, a katicabogár barlangjába, Bogáncs király és Bogáncs királyné kastélyába. A találós kérdések, az akció meglepő vége és a kedve szereplők lelkes részvétele a kincskeresésben teszi emlékezetessé a jópofa mesét.

Karácsonykor a Mikulás álruhában ellátogat az apró királyságba, hogy megnézze, hogy haladnak az előkészületek. A Bölcs Öreg Kobold megnyugtatja: az apró nép már elkészült az összes játékkal, Kobold Papa elszállítja őket neki az Északi-sarkra. A pukkantókat a tündérek illesztik össze varázslat segítségével, s Kobold Papa leszállítja őket a boltokba. A fenyőkoboldok, akik a Nagy Fenyőfában laknak, egész évben nevelgették a fákat. De még mielőtt Mikulás megnyugodva visszamehetne az Északi-sarkra, a nagy emberek kivágják a Nagy Fenyőfát, és elviszik, benne a fenyőkoboldokkal és a Bölcs Öreg Kobolddal. Amikor Szilva dadus meghallja az óriás lépéseket, összezsugorítja az aprócska kastélyt, benne Bogáncs királynéval, nehogy az emberek észrevegyék. Bogáncs király pedig egy karácsonyi pukkantóban találja magát a pukkantócsomagoló varázslatnak köszönhetően. A kastélyt Mikulás viszi magával, a pukkantókat pedig egy koboldrepülőre rakják. Szóval elég nagy a zűrzavar. Ki hová kerül, amikor Mikulás leszállítja az ajándékokat? Legyen ez meglepetés az olvasónak, aki sok örömöt talál ebben a szórakoztató, izgalmas történetben.

A két meséhez csatlakozik a Holly elveszett varázspálcája c. nagy alakú keresgélős lapozó, amelyben a játékosnak, az olvasónak több mint 200 tárgyat kell megkeresnie az apró királyságban. Az első oldalpáron, amelyen az aprócska tisztás látható, például 1 kalapot, 2 mérgesgombát, 3 harangvirágot, 4 szedret, 5 százszorszépet és Szilva dadus varázspálcáját kell megkeresni. Aztán mehetünk tovább: Holly szobájába, a koboldtanyára, a koboldiskolába, és így tovább. Az utolsó oldalon fejezetenként fel van sorolva, még mit lehet megkeresni a megjelölt oldalakon. Gaston tizenegyszer bukkan fel a könyvben! (Fordította Laik Eszter.)

 

 

 

 

 

 

 

A síró szörny és a furcsa harcsa

A Mélytengeri Mentőcsapat ugyancsak két, de keményfedelű kötetben szerepel. Az első címe A Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos Szörny, a másodiké A Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva Hal. „A Mélytengeri Mentőcsapat tagjai kedves kis állatok, akik imádják felfedezni a nagy, kék óceánt. Vízalatti bázisukon, a Mélytengeri Parancsnokságon mindig új, izgalmas kalandra kész a nyolc tehetséges jóbarát” – olvashatjuk a fekvő alakú könyvek hátsó borítóján. Kik ők? A Kapitány, dr. Shellington, Dashi, Pezó, Tintás professzor, Ikretek, Kwazii és Csúzli. Ugyanolyan könnyen megkülönböztethető, kedves lények, mint az előbbiekben megismert koboldok, azaz pajkos, jókedvű manók. Egy napon a számítógépek azt jelzik, hogy támadás érte őket. Egy óriási szörnnyel találják szembe magukat. De ez hatalmas jószág, amelynek ádáz szemei vannak és rengeteg, tekergő, hosszú lábával szorosan közbeölelte a kutatóbázist – keserves sírásra fakadt, miután Kwazii tengeralattjárója becsapódott a lény fejébe. Kiderül, egy magára hagyott szörnnyel van dolguk. Nosza, meg kell tudni, hová tűntek a társai! Kutatnak keleten, nyugaton, északon és délen, amikor Tintás professzor visszahívja őket. Amikor megtudják, miért, a Szörny újra zokogni kezd. Miért és mivel vigasztalják meg, és milyen nevet kap végül, ez kiderül ebből a szórakoztató és tanulságos képeskönyvből, amelyben a segítőkészségről, a barátságról van szó, és arról: mindenki külön egyéniség.

Ugyancsak „csöndes, esős délután volt az óceán mélyén, amikor” Dashi figyelve a állomás képernyőit, így szól társaihoz: „Van odakint egy hal, akinek rettenetesen mogorva a külseje.” Ki kell nyomozni, milyen fajtáról van szó, mert nyomát nem lelik a búvárnet-en. De a kis hal csak mogorvául tud. És nem vidul föl a vízi zenebonára. A mogorva hal a fotózáskor sem mosolyodik el. Befal egy egész tálca sütit, de továbbra is kedvetlen. Vicceket olvasnak fel neki, játszótérre viszik – semmi eredménye. Aki kíváncsi, mivel sikerül mosolyt csalniuk új barátjuk arcára, az olvassa el a szintén egy világhírű animációs sorozat ihlette pompás könyvet. A két, lenyűgözően kidolgozott részletekben gazdag kötet kanadai szerzőpárosa, Vicki Wong és Michael Murphy a MEOMI név mögé rejtőzött. Sikerüket a kritikusok szerint helyes kis történeteiknek és a vizuális ínyencségnek számító, gyönyörű rajzaiknak köszönhetik. A 2-3 éves kisgyerekek feltétlenül szülő társaságában nézegessék a képeket, ismerkedjenek a könyvek tartalmával! (Fordította: Angyal Andrea.)

Aki többet szeretne megtudni a Meomiról, keresse fel a www.meomi.com oldalt!

Királylányok és királyfiak

Ha az előbbiekben fura szerzetekről és különös eseményekről volt szó, a Lévai Lívia által írt és illusztrált, a „Livi meséi” sorozatot alkotó könyvecskék inkább a hagyományos, a népmesék, azon belül is a tündérmesék világát idézik, legfontosabb vonásaikkal. A Robág lovag és az újjáépített birodalom főhőse, Robágia királynéjának a fia elindul világot látni. Hajtja a kíváncsiság, de még inkább a tudásvágy. Hosszú vándorútja során jár a Tornyok országában, a Virágok országában, sok mindent megtanul, s megtalálja szerelmét. Tudásának nagy hasznát veszi, amikor Szimonettával visszatér romokban heverő országába, ahol anyja várja.


Az Aszit, a tavi királyfi c. mesében három próbát áll ki a halkirályfiként bemutatkozó ifjú a kígyószörnnyel szemben, aminek köszönhetően megtörik a boszorkány átka, a barlangpalota kiemelkedik a megtisztult vízből, és csodálatos kastéllyá változik egy zöldellő szigeten. Aszit hazatér, méghozzá a sellőből csodaszép hercegnővé vált Delfinával, akit feleségül vesz A királylány álma egy gyönyörű királylány, Sutir történetét meséli el, aki egy nap a tengerparton találkozik a tengeri kagylók varázslójával, aki egy éjszakát ad a királylánynak, hogy kitaláljon egy kívánságot, amit másnap reggel teljesít. Sutir sokáig bolyong a palotában és gondolkozik. Kimerülten elalszik, és éjjel furcsa álmot lát. Másnap arra kéri a varázslót, ezt az éjszaka látott álmát váltsa valóra. Ehhez azonban el kell hagynia az üvegpalotát, és útnak kell erednie. Meg kell szereznie a negyvenfejű sárkány negyven pikkelyét. De előbb meg kell itatnia a sárkányt.


Csokonai Attila

Rőtszakáll, a koboldkalóz. 24 old., 1890 Ft; Karácsonyi kaland 24 old., 1890 Ft; Holly elveszett varázspálcája. Keresgélős lapozó. 24 old., 2490 Ft; A Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos Szörny. 40 old., 3490 Ft; A MélytengeriMentőcsapat és a Mogorva Hal. 40 old., 3490 Ft; Lévai Lívia: Robág lovag és az újjáépített birodalom; Aszit, a tavi királyfi; A királylány álma. Kötetenként 32 old., 1490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés