Szabad Tér július
A hosszú hajú
királykisasszony
Babák magyar
népi viseletben
Lullalína, a bátor
kis hercegnő
Csibi
tűzoltó lesz
A hosszú hajú <br> királykisasszony Babák magyar <br> népi viseletben Lullalína, a bátor <br> kis hercegnő Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

David Lagercrantz: Ami nem öl meg

Kovács Antal - 2016.06.10.

A Millenniumot meg kell menteni

David Lagercrantz Ami nem öl meg című regényéről szólva beszélnünk kell az előzményről is. Stieg Larsson svéd újságíró, lapszerkesztő megírta a Millennium-sorozat három kötetét, A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik és A kártyavár összedől címmel. A trilógia világsikert aratott, svéd és amerikai film is készült az első kötet alapján, és nagy sikert aratott mindkét változat. Természetesen a három kötet is az eladási listák élén szerepelt, voltak esztendők, amikor a világon és Európában Stieg Larsson az adatok alapján a legnépszerűbb szerzők közé tartozott. Stieg Larsson azonban a sikert nem élvezhette ki: 2004-ben, ötvenéves korában halt meg, néhány hónappal az első könyv megjelenése előtt. Három könyv készült el a tíz kötetesre tervezett sorozatból, a negyedik kötetet Larsson előkészítette, részleteket megírt belőle, de az a mű már nem érte el a közölhetőség készültségi fokát. A kiadó folytatni akarta a sorozatot, Larsson örökösei ezt nem akarták, ám némi szerzői jogi vita után eldőlt, folytatódhat a történet.

A Norstedts svéd kiadó David Lagercrantzot választotta ki a folytatás megírására. Lagercrantz bestseller-szerzőnek számít Svédországban, Zlatan Ibrahimovicról szóló – magyarul is megjelent – kötete félmilliós példányszámban kelt el Svédországban.

A történetfolyamnak közismert a sztorija, az első három kötet olvasója elképzelheti nagy vonalakban, hogy a folytatásban is Mikael Blomkvist, Lisbeth Salander és a sorozat névadója, a Millennium című folyóirat lesznek a fordulatos történet középpontjában. Ez így is van, hozzá kell azonban tenni, hogy Lagercrantz nem Larsson eredeti tervei szerint folytatta a sztorit, azaz nem használta a vázlatosan megmaradt negyedik könyvet iránymutatóul.

A trilógia szereplői sorsának fonalát saját elképzelése szerint fonta tovább. A krimi cselekményét egy mesterséges intelligencia-kutató tudós halála lendíti mozgásba. Mikael Blomkvistnak a Millennium problémái miatt égető szüksége van egy ütős sztorira, ami a lapot, és őt magát kisegítené nehéz helyzetéből, amikor hívást kap az Amerikából hazatért tudóstól, hogy szeretne vele beszélni. Mikael nem igazán hisz a sztoriban, csak azért áll kötélnek, mert kiderül, hogy a tudós egyik korábbi segítője – a leírás alapján – Lisbeth Salander volt. A tudós az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnél figyelt fel gyanús jelenségekre, ezekről beszélt volna Blomkvisttal, de szinte csak percekkel a találkozójuk előtt meggyilkolták. A történet ettől kezdve bontakozik ki: ipari kémkedés, nemzetközi bűnözés, bűnözőkkel lepaktáló magas rangú állami hivatalnokok, Lisbeth Salander zseniális hackerkedése és nőket bántalmazó férfiak ellen indított magánháborúja alakítja a regény izgalmas világát, így elmondhatjuk, a negyedik kötet méltó Larsson művéhez.

Kovács Antal

David Lagercrantz: Ami nem öl meg
Animus Kiadó, 494 oldal, 3980 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

A Könyvhét 2017/2. száma

A Könyvhét 2017/2. száma május 31-én jelent meg a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermek-könyvnapok témájához kapcsolódva

Könyvhét 2017/2. számamókus könyvek reklámfüzethosszú hajúA hanta bandaMóraHelikonkönyvszakmaMesekalauzEuro-AuditObserverSaxumSzigetFekete Sas
Belépés