Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
A hosszú hajú
királykisasszony
A hanta banda -
Őskori kaland
Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék A hosszú hajú <br> királykisasszony A hanta banda -<br>Őskori kaland
Könyv

Erdős Attila–Kiss Gábor: Vallási szavak kisszótára

Galambos Kristóf - 2018.02.08.

Amit a vallásokról tudni kell

Az igényes nyelvészeti kiadványairól és pompás kifestőkönyveiről nevezetes Tinta Könyvkiadó vallási kisszótárt jelentetett meg Erdős Attila és Kiss Gábor szerkesztésében, “Az ékesszólás kiskönyvtára” sorozat 42. darabjaként. A szótár 2800, valamely világvalláshoz kapcsolódó szó, szókapcsolat, fogalom, név magyarázatát, ismertetését nyújtja. A legtöbb szócikket a kereszténység és a zsidó vallás köréből tartalmazza, de ismerteti az iszlám, a buddhizmus, a hinduizmus és a sintoizmus főbb fogalmait is. Különösen részletesek és jól kidolgozottak a katolikus vallás szócikkei.

A szótár röviden bemutatja a vallásokhoz köthető nevesebb személyeket, a legfontosabb szakrális ünnepeket, a szent könyveket, a szent helyeket, a vallásokhoz köthető szimbólumokat és jeleket, az egyházi ruhákat, a szerzetesrendeket.

A szótárból kiderül, hogy bizonyos, hétköznapi nyelven is értelmes kifejezéseknek külön jelentése van bizonyos vallásokban. A kereszténység alapfogalmai között is találunk erre példát. “Isten Báránya” nem más, mint “Jézus, aki az ószövetségi áldozatok mintájára önmagát áldozta fel a kereszten az emberiségért”. Ám a “juh” átvitt értelemben “a lelkipásztor gondozására bízott hívő”, a “nyáj” pedig keresztény szóhasználatban  “a hívek közössége Krisztus pásztorsága alatt”. Az “oltárra emel” kifejezés értelme a kereszténységben “szentté avat”, s megtaláljuk a magyarázatot is: “A kifejezés abból a szokásból származik, hogy a szent maradványait exhumálják és egy oltáron helyezik el”.

A vallási fogalmak körében is találunk példát arra, hogy egy-egy szónak az anyagi és szellemi világban egyaránt van jelentése. A szótár összeállítói felvették a rokon értelmű “rózsafűzér” és “olvasó” szócikkeket, s mindkettőben ügyesen elkülönítették a két külön, a katolikusoknál használatos jelentést: “zsinórra fűzött apró golyókból álló fűzér, amelynek szemein az egymás után elmondott imákat számolják” és “az ezen számon tartott különféle ismétlődő imák sorozata”.

Külön érdekesek egyes fogalmak katolikus és protestáns kifejezései, már mindjárt a “keresztény” és “keresztyén” változatok. A templomi szolgálattevő a katolikusoknál “sekrestyés”, a protestánsoknál “egyházfi”. (Utóbbi kifejezés pongyola használatban “egyházi személy” jelentésben is előfordul.)

A szótár alapvető segítség mindazoknak, akik érdeklődéssel fordulnak az egyházak, a vallásos élet felé, ismerkedve tanításaikkal. Hozzájárulhat különböző művészeti ágak műalkotásainak mélyebb befogadásához, irodalmi és történelmi olvasmányok jobb megértéséhez is.

Galambos Kristóf

Erdős Attila–Kiss Gábor: Vallási szavaink kisszótára
Tinta Könyvkiadó, 206 oldal, 1990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés