Ben és Holly
apró királysága
Mélytengeri Mentőcsapat
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Ben és Holly <br> apró királysága Mélytengeri Mentőcsapat Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyv

Gary Chapman, Harold Myra, Paul White: Mérgező munkahelyek

Laik Eszter - 2017.03.25.

Ha a munkahely bekebelez

Mióta Magyarországon is százezrek dolgoznak nemzetközi cégeknél, egyre többen beszélik a „multizsargont”, egyre otthonosabban közlekedünk vállalat és vállalat között, egyre egységesebb procedúra szerint zajlanak a felvételi interjúztatások, de ami igazán univerzálissá vált, a munkahelyi szorongás. Ki ne ismerné a némely híres cégóriásról – legfőképp az Amazonról – keringő történeteket, amelyek szerint orwelli világban dolgoztatják robotmódra a halálosan kizsigerelt munkatársakat, és ez sajnos nem költői túlzás. Vagy a másik véglet: a Google vagy a Facebook mesebirodalma, ahol ki-ki kedve szerint fekve, sétálva, zenét hallgatva, tarkabarka dizájnbútorok között ötletelhet naphosszat – cserébe „csak” az életét és személyiségét kérik.

Gary Chapman, számos életvezetési tanácsadó szerzője, ezúttal a lelkünket mérgező munkahelyeken való talpon maradáshoz ad a kezünkbe kalauzt. Talán a konkrét tanácsoknál is izgalmasabb a könyv élménybeszámolóiból feltárni: vajon miért uralja egyre jobban az életünket a munkahelyünk, miért vagyunk napi 10-12 órában kiszolgáltatva egy lélekölő gépezetnek. Ahogy a könyv egyik szereplője fogalmaz: „Valósággal bekebelezett a munkahelyem”. Gary Chapman – és két szerzőtársa – rengeteg személyes történettel illusztrálják a fejezeteket, s ezekből segítenek levonni az általános következtetést, hogyan érdemes elkerülni bizonyos csapdákat, legyőzni a konfliktushelyzeteket. A fejezeteket követő Túlélési stratégiák, a Tanulságok vezetők számára és a Vitaindító kérdések konkrét gyakorlatokat tartalmaznak, vagy ami még inspirálóbb: ötleteket közös munkahelyi beszélgetésekhez.

Csak néhány a kilátástalanságban is reményt keltő tanácsok közül: „Az alkalmatlan főnökkel való együttműködés nemcsak nehézségekkel, de lehetőségekkel is jár”; „előfordul, hogy a felmondás megnyitja az utat a személyes fejlődés előtt”; „a stresszt fokozhatja az, ahogyan az adott helyzetet látjuk”, „ha akaraterőnk gyenge, a szokásokat kell segítségül hívnunk”.

De a váratlan leépítés, a diszfunkcionális munkatársak, az arrogáns főnök, a túl magas követelmények ellenében a kötet számos pozitív példát is hoz arra – például a Hogyan mentette meg a Starbucks az életemet? című fejezet sikertörténetében –, hogyan képes egy jó csapat jó vezetője személyes boldogságunkat is garantálni.

A fejezetek élén álló mottók közül – Abraham Lincoltól Warren Buffeten át Henry Fordig– idézzük most itt talán a leghíresebb szerző, Jézus Krisztus szavait, amelyet minden munkahelyi főnök irodájában ki kellene függeszteni: „Aki közületek vezető akar lenni, legyen a szolgátok”.

Laik Eszter

Gary Chapman, Harold Myra, Paul White: Mérgező munkahelyek. Hogyan óvjuk meg testi-lelki épségünket a negatív környezetben?
Harmat Kiadó, 192 oldal, 3200 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés