ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyv

Jeni Purdie: Coaching - életvezetési tanácsok

Laik Eszter - 2016.08.04.

Hozd ki a legjobbat

A life coaching fogalma Magyarországon tíz éve még szinte ismeretlen volt, azóta ugyancsak felvirágzott a kínálat és a kereslet is e téren. Mint az elnevezés is utal rá – az angol coach szó „edző”-t jelent – olyasféle támogatói szerepkörről van szó, ahol segítőnk jó edző módjára mellettünk áll és a jobb teljesítményre ösztönöz.

Jeni Purdie Coaching életvezetési tanácsok című könyve mindjárt a fejezetek elején tisztázza, hogy mi nem feladata a coachingnak. Például nem terápia, ami a pszichológus dolga – nem ás a mélyre, nem kutatja a múltat. Nem is tüneti kezelést nyújt, hangsúlyozza a szerző: nem ad konkrét válaszokat egyes helyzetekre, inkább a kérdésfelvetésre ösztönöz; nem is oldja meg helyettünk a problémáinkat, hanem cselekvésre biztat. „A life coaching egy céltudatos beszélgetés, ami arra inspirál, hogy az életedből a lehető legjobbat hozd ki” – állítja a könyv, s ezzel már el is érkeztünk a módszertanhoz. A hat nagy egységbe sorolt huszonhat fejezet már első ránézésre igen szisztematikusan felépített „tananyagot” sejtet; az aprólékosan kidolgozott metodika lépésről-lépésre vezeti az olvasót saját maga megismerése és a coaching elsajátítása útján. Az utazás metaforáját előszeretettel használja a szerző, azt sugallva: a könyv végére eddig ismeretlen területeket hódítunk meg. A tananyag végső célja, hogy saját magunk belső coach-aivá váljunk.

A kötet valójában ötvözi és egységes szemléletbe vonja az önsegítő irodalmak valamennyi kedvenc témáját: az életvezetési, a munka- és pénzügyi, a meggazdagodási, a kommunikációs, a párkapcsolati tanácsadó könyveket, valamint a barátságokkal, az egészséggel és a flow-élménnyel foglalkozó irodalmakat. Ez adja a tematika gerincét is, miközben valamennyi alfejezeten végigvonulnak a life coaching legfőbb értékei: a pozitív gondolkodás, a változás iránti vágy, a céltudatosság, a sikerkeresés, a személyre szabott boldogság elfogadása.

A céljaink megvalósítását olyan gyakorlati lépések formájában ösztökéli, mint a gátló hiedelmekkel való leszámolás; az önmagunknak tett ígéretek, elhatározások megújítása, az erősségeink megtalálása, önjutalmak kitűzése, kapcsolathálónk kiépítése, vagy a kudarctól és elutasítástól való félelem legyőzése. A szerző mindezt kitölthető tesztekkel, ábrákkal, kérdés-felelek játékokkal, ötletekkel és „checklist”-ekkel teszi kézzelfoghatóvá, amelyeket kis ikonok jelölnek a könyv margóján.

Egyszerre gyakorlatias kézikönyv és életfilozófia a Coaching életvezetési tanácsok, jó eséllyel megtalálja benne a számítását az is, aki egyszerűen az álláskeresés és önéletrajzírás rejtelmeiben szorul segítségre, de az is, aki útmutatást keres saját értékei, életcéljai labirintusában.

Laik Eszter

Jeni Purdie: Coaching - életvezetési tanácsok
(Tantusz Könyvek)
Panem Kiadó, 376 oldal, 4500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalSzókimondókaKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés