Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Kígyókő (Átdolgozta: Csokonai Attila)

Somogyi Kornél - 2018.06.06.

A megelevenedő hitvilág

A kígyókövet a kígyók szokták fújni Szent György-nap (április 24.) előtt vagy nyáron: a kígyók (vannak ötvenen-százan) a követ összeköpködik, a köpéscsomó pedig megkeményedik. Aki ilyet talál, meggazdagodik. A kígyókő állatokat és embert gyógyít. Aki a kígyókövet a szájába veszi, láthatatlanná válik. S folytathatnánk a sort arról, a magyar hiedelemvilágban mi minden kapcsolódik ehhez a mágikus tárgyhoz. Nem véletlenül lett ennek az alábbiakban ismertetett, kis kötetnek ez a furcsa szó a címe. A legtalányosabb dolog ez itt, hiszen boszorkányról, garabonciásról, lidércről, stb. már éppenséggel eleget olvashattunk. A Magyar Néprajzi Lexikon címszava is arra a karcsai mondára hivatkozik, amely huszonötöd magával Balassa Iván gyűjtéséből került gyerekeknek átdogozva a Kígyókő című kötetbe.

Az Új Magyar Népköltési Gyűjtemény XI. kötetében 1963-ban jelent meg az a közel négyszáz monda, amelyet magnóra vett, illetve lejegyzett az akkor etnográfusként már jól ismert és múzeumigazgatóként dolgozó Balassa Iván (1917-2002). Vigyázat: a Wikipédia Karcagi mondákat ír Karcsai mondák helyett! Hogy hol van Karcsa? A Bodrogközben. Így kapta a Bodrogközi népi mondák alcímet Csokonai Attila válogatása. Ő nemcsak átírta, lerövidítette 10-12 éveseknek ezeket a tájnyelvi formában megjelent és hosszabb terjedelmű szövegeket, de lapalji jegyzetekkel segíti az olvasók dolgát. És kérdéseket, feladatokat szerkesztett mindegyik íráshoz. (Igaz, némi hiba itt is akad: a betűrejtvények a megoldással együtt kerültek a kötet végére. Gondolom, ezt nem így akarták. Mindenesetre a sokféle feladat nem kötelező, és a gyereknek talán túl komoly munkát ad. Ilyenkor kell a szülő, a pedagógus vagy a könyvtáros segítségét kérni. Vannak olyan feladatok, amelyhez meg lehetett volna adni az egyértelmű megfejtést, s vannak olyanok, amelyekre nincs pofonegyszerű válasz, itt együttes, közös munkára van szükség/lehetőség. Például egy adott mondát másként is be lehet fejezni, mint ahogy a paraszti-falusi világban történt. S lehet szubjektív az olvasó véleménye erről-arról.

A kötet felépítése a következő: a történeti mondákat (tatárjárás, török hódoltság kora, Rákóczi kora) kincsekről, sárkányokról és garabonciásokról szóló írások követik, aztán jönnek a boszorkányos történetek, fontos szereplő az ún. fehér kisasszony, és érdekesek azok a pásztorok, akik különösen értettek az állatokhoz. Amikor a hallgatóságnak mesélők a maguk mondandóját előadják, már az 1950-es években járnak. Még él a Nagy (az I.) világháború emléke, a közelmúltban, vagyis a II. világháború előtt még voltak grófok, intézők, béresek, gazdatisztek, csendőrök stb. Kis, de nem jelentéktelen társadalomtörténet is kibontakozik ebből a valamivel több mint 50 oldalas összeállításból.

Az átdolgozó és válogatást végző költő, műfordító sajátos módon adatja elő ezt a 25 történetet: érzékelteti, hogy egy valaki mesél, egy már nagyon idős férfi, aki még emlékszik ezekre az esetekre, s persze tovább akarja hagyományozni őket. Úgy adja elő őket, mintha egyiknek-másiknak (kisgyerekként) szereplője lett volna, a másik az apjával vagy nagyapjával történt meg, egy továbbiról pedig ettől vagy attól csupán hallott. Ez mindenesetre „igazolja” a történeteket. És rámutat: a monda éppen úgy hallgatóságot igényelt és kapott, mint a mesék. Ez az időszak már a népi mesemondás utolsó szakasza. A 60-as években már majdnem mindenütt volt rádió, az emberek újságot olvastak, moziba jártak, később tévét néztek. De kitűnő és fontos gyűjtésekben többek között ott voltak Ámi Lajos, Fedics Mihály, Tombácz János, egy somogyi parasztcsalád meséi, a taktaszadai és a karcsai mondák.

Vincze Judit rajzai sajnos nem színesek, de hangulatosan örökítik meg például a lajbis, kalapos, csizmás férfiakat, a szekeret húzó ökröket, a lovat, amellyé változik éjjelente boszorkány valamint a paraszti konyhabelsőt.

Somogyi Kornél

Kígyókő
Bodrogközi népi mondák
Balassa Iván bodrogközi gyűjtéséből gyerekeknek
Átdolgozta: Csokonai Attila
Napkút Kiadó, 68 oldal, 1790 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés