Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Könyv

Magyar szókincsbővítő diákszótár

Galambos Kristóf - 2018.12.14.

Szókincsgazdagító szótár

A választékosság fontos stíluserény. A választékos beszéd jellemzője a ritkább szavak, kifejezések használata. A diákok szókincse jelentősen bővül a magyar nyelvbe kerülő idegen szavak használatával, de nem szabad megfeledkezni a ritkább szavak megismertetéséről. Jelen szótárt szerkesztői a 16 000 leggyakoribb magyar szó 2000 legritkább képviselőjéből állították össze. A kiválasztott szavak jelentéseit példamondatok világítják meg, s 320 ábra, kis kép szemlélteti. A szócikkek szófaji besorolással és stílusminősítéssel is el vannak látva.

Eőry Vilma és munkatársai műve olyan szavakat tartalmaz, melyek néhány évtizede, vagy esetleg régebben nyelvünk beszélői számára jól ismertek voltak, mára azonban a tanulóifjúság szókincsének peremére szorultak. E szavak gyakran ismeretlenül csengenek, de fel-felbukkannak az olvasmányokban, az idősebbek beszédében. A szótár ugyanis elsősorban 10–14 éves diákok számára készült. Elsősorban e korosztály szókincsbővítését, anyanyelvi kompetenciájának a fejlesztését szolgálja.

A szótár bepillantást nyújt egy letűnt tárgyi világba is. A szövés-fonás egykori technikáit jelöli a guzsaly (kézi fonáshoz használatos eszköz) és a rokka, Utóbbi, ábrával szemléltetett szó meghatározása nem rövid, de pontos: kézzel vagy lábbal hajtott, fából készült eszköz, amely a szöszből fonalat fon és fel is orsózza. A motolla fonalnak csomóba szedésére használt, forgatható, két végén T alakú rúd. A matring meghatározása egészen egyszerű: fonalköteg. A jövevényszavak újabb rétegét képviseli a krepp (egyenetlen, hullámos felületű, zsugorított vagy domborított szövet) és a puplin (finom, vékony, selymes fényű kelme). Nem hiányozhat a klott sem: pamutból és viszkózszálból készült, egyik oldalán fényes szövet. A példamondatokból pedig kiderül, hogy tornanadrág és iskolaköpeny alapanyaga volt. Látnivalóan a szótár szerkesztői vállalták bizonyos idegen szavak felvételét is a 2000 szó közé.

Eőryék munkája tartalmazza az egykor használatos főbb címeket (kegyelmes, méltóságos, tekintetes), s eligazít a papi személyek helyes megszólításában is (katolikusoknak tisztelendő, reformátusoknak tiszteletes).

A szótár a diákok – s egyáltalán az olvasók – egyéni szókincsének bővítésére forgatható haszonnal, de alapvető segítség azoknak is, akik gyermekeikkel a régebbi magyar irodalmat megismertetni kívánják. Ajánlható a szülőnek vagy nagyszülőnek a gyerekkel való együttes olvasása, amikor a felnőtt szabadon, egyéni tapasztalatait felidézve kommentálhatja a szócikkben megjelent szöveget.

.                                                                                             Galambos Kristóf

Eőry Vilma–Kiss Gábor–Kőhler Klára, szerk.: Magyar szókincsbővítő diákszótár
Tinta Könyvkiadó, 221 oldal, 2490 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés