Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Csibi
tűzoltó lesz
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Mark Russinovich: Tolvaj kód

K. Á. - 2015.04.22.

Veszélyben a New York-i tőzsde

Mark Russinovich Salamancában született 1966-ban. Doktori címét a nagy hagyományú Carnegie Melon egyetemen szerezte. A számítógéppel lényegében úgy ismerkedett meg, mint generációjának nagy része: a szülei eszközeit kaparintotta kezébe.
Az egyetem elvégzése után megalapította a Winternals Software nevű céget, és ennek szolgáltató weblapját, a sysinternals.com –ot (mind a mai napig él), ahol elsősorban a kártevők elleni védekezéshez és a rendszerhibák kijavításához adnak segítséget. Ezen a téren nagy figyelmet keltett az úgynevezett Sony rootkit leleplezése, amely megalapozta Russinovich hírnevét.
Irodalmi tevékenysége a legszigorúbb szakmai alapon indult, a Microsoft  szakmai bibliaként olvasott könyvsorozatának, a Windows Internalsnak a társszerzőjeként.
Mark eltökélt antihekker, aki tud annyit, mint a legjobb hekkerek, de messzemenően tiszteli a szellemi tulajdont, kész azt minden eszközzel megvédeni. Belépve a fikció világába kitalált két tipikus amerikai hőst, Jeff Aikent és barátnőjét Darylt, aki az igazi amerikai szépség, de legalább olyan nagy számítógépes guru, mint Jeff.
Első regénye, A nulladik nap (Zero day, magyarul SZAK Kiadó 2012) a számítógépes terrorizmusról szól. A következő regény, a Trójai faló (Trojan Horse, magyarul SZAK Kiadó 2012) egy elképzelt kiberháborút ír le, amely az USA és Kína között folyt az iráni atomprogram kapcsán. Kisregénye, a Pusztulás hadművelet (Operation Desolation) az Anonymous hekkercsoporttal foglalkozik, amely Russinovich számára dilemma:  A hekkerkedést elítéli, de kénytelen belátni, hogy valami igaza az etikailag motivált hekkereknek is van.
A legújabb regényben, a Tolvaj kódban (Rogue code) Jeff Aikent a New York-i tőzsde kéri fel szakértőnek, mert bizonyos jelek alapján arra következtetnek, hogy a rendszer a közhiedelem ellenére támadható. Ezúttal sem csak a billentyűzet a fegyver, hanem van igazi lövöldözés, verekedés is, ezúttal São Paulóban. Ebben a regényben az ellenfelek közönséges  bűnözők, de az ellenük folyó harcnak is vannak erkölcsi árnyalatai: a szerzőnek vannak bizonyos morális averziói a pénzvilággal, a tőzsdével szemben.
„Noha Mark könyve csak a képzelet műve, a benne leírt veszélyek hátborzongató módon hasonlítanak a mai fenyegetésekre” – írja a Fehér Ház kiberbiztonsági koordinátora.  Ez nem tanmese, ez maga a tanulságos, fenyegető valóság, de a hősök győzelmei megmutatják – a veszélyek legyőzhetők. Feszes, filmszerűen pergő, izgalmas történet – a korábbiakhoz hasonlóan magával ragadja az olvasót.
K. Á.

Mark Russinovich: Tolvaj kód (Rogue code)
Fordította Ábrányi Henrietta, Kis Balázs és Losonczi Gergő
Szak Kiadó, 472 oldal, ára 4990 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/1. számaÉlet és Irodalom AlapítványA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsonyNKA
Belépés