Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyv

Shannon Thomas: Gyógyulás a rejtett bántalmazásból

Laik Eszter - 2021.10.13.

Ne bánts!

Az utóbbi évek pozitív változása, hogy egyre több szó esik a különféle típusú bántalmazásokról: legyen az akár családon belüli erőszak, akár szexuális zaklatás vagy gyerekek közötti iskolai vegzálás.

A bántalmazás alatt legtöbbször valamilyen fizikai abúzust értünk, a közvélemény is ezekre „ugrik”, miközben hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy létezik a bántásnak egy sokkal alattomosabb, lappangóbb és a környezet számára alig észrevehető változata: a lelki kínzás. Shannon Thomas – klinikai szociális munkás és a Texasi Keresztény Egyetem szociális munkás tanszékének oktatója – több szempontból is hiánypótló könyvet tett le az asztalra, és nem csak azok számára, akik kigyógyulni vágynak egy bántalmazó kapcsolat hatásaiból. Tudományos kutatásokra alapozott munkája mindenki számára rendkívül izgalmas olvasmány, aki érdeklődik az emberi psziché iránt, különösen a függő vagy kiszolgáltatott kapcsolatokba beleragadó személyeket segíteni kívánóknak. A könyv első részében a szerző bemutatja a rejtett bántalmazás elméletét és mintázatait, az antiszociális és narcisztikus személyek, illetve áldozataik viszonyát. Ez utóbbiakat Thomas „túlélőknek” nevezi, ezzel is hangsúlyozva a múltjukat hátrahagyni és gyógyulni kívánó személyek pozitív perspektíváit.

Bár azt hihetnénk, javarészt férfi–női kapcsolatokról van szó, és mindig a férfi a bántalmazó, Shannon Thomas meglepő adatok sorát vonultatja fel: bántalmazó mindenki lehet – szülőtől a főnökön át a barátig –, sőt nemcsak személy, de munkahely, egyházi vagy egyéb közösség is. Ezek a mérgező személyek, illetve közösségek többnyire egy jellegzetes szisztéma alapján tartják bűvkörükben áldozataikat, noha ez messze nem mindig tudatos. A kötet igazán nagy haszna a gyakorlati fejezetekben mutatkozik meg: a szerző hat szakaszra bontva felmutatja a gyógyulási folyamat lehetséges lépcsőfokait, és ezekhez személyre szabható kérdőíveket, naplókat kínál. Az önmagunknak feltehető kérdéssorok elérhetővé és kézzelfoghatóvá teszik a változás lehetőségét. A szerző külön megszólítja a családtagokat és barátokat is, hogy azok miként segíthetik hatékonyan a túlélő felépülését.

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a Harmat kiadásának azon erényét (amely igen ritka erény az önsegítő könyvek piacán), hogy egy magyar pszichiáterrel, dr. Ratkóczi Évával szakmai reflexiókat írattak Shannon Thomas könyvéhez, melyben a terület avatott szakembere számos pontosítást, kiigazítást tesz a szerző szemléletét illetően.

A kötet bizonyosan sokak szemét felnyitja majd, és ápoljon bár egészséges kapcsolatokat is az olvasó, pontos térképnek használhatja a könyvet az önismeret kalandos útján.

Laik Eszter

Shannon Thomas: Gyógyulás a rejtett bántalmazásból
Harasztos Ágnes fordítása
Harmat Kiadó, 284 oldal, 3500 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/1.Élet és Irodalom AlapítványKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés