ProsperoD
Külföldi könyvek
webshopja
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Külföldi könyvek <br> webshopja Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyv

Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története

Kovács Antal - 2016.08.18.

Az ősrobbanástól a Holdra szállásig

Kezdetben vala az ősrobbanás. Az ezt követő néhány milliárd év elröppent, mintha csak tegnap lett volna, és hetvenezer évvel ezelőtt megjelent a Földön a Homo sapiens. A Homo sapiens megjelenésével a Földön elkezdődött a történelem.

Yuval Noah Harari, a Jeruzsálemi Héber Egyetem történelmi tanszékének munkatársa nagyjából hetvenezer évvel később, azaz 2012-ben írt egy könyvet erről a történelemről, amelynek a központi szereplője az ember, a „sapiens”.

„A történelem folyamatát három fontos forradalom alakította. Mintegy 70 ezer éve a kognitív forradalom indította be. Aztán úgy 12 ezer éve felgyorsította a mezőgazdasági forradalom. A tudományos forradalom, amely csupán 500 éve vette kezdetét, talán véget is vet a történelemnek, és útjára indít valami egészen mást. Ez a könyv annak a történetét beszéli el, hogy miként hatott ez a három forradalom az emberekre és a többi organizmusra.” Azt, hogy miről szól a könyv, a szerző idézett szavainál jobban nem lehet összefoglalni. Nem csalás, nem ámítás, a könyv valóban végig erről szól.

Erről persze nyilván sokféleképpen lehet írni, nyilván írtak is sokan, a recenzens személyes szerencséjének tartja, hogy a választékból nem egy nehezen emészthető száraz értekező próza, hanem egy friss szemléletű, gondolatébresztő, olvasmányos, helyenként kifejezetten élvezetes stílusú tanulmány jutott neki ismertetésre.

Hogy miképpen született meg az értelem a sapiensben, azaz a kognitív forradalom okát a szerző szerint pontosan nem lehet tudni –  nem említi a munka szerepét a majom emberré válásában, amit régebben magyarázó erejű elképzelésnek gondoltak sokan –, viszont cserében kifejti, hogy mi az, ami motiválja a nyelvi, tudati képességek fejlődését. Az egyik ilyen tényező a praktikus információk közlésének a szüksége, a másik tényező a társas élethez fontos információk cseréje.

Ettől a ponttól kezdődően Harari egymásból logikusan következő folyamatok történeteként írja le az emberiség útját az afrikai kirajzás 70 ezer évvel ezelőtti pillanatától a Holdra lépés 1969-es pillanatáig, és tovább… A „tovább” annyit tesz: megpróbálja gondolatmenetének logikája szerint az emberiség jövőjét is elképzelni. Harari az evolúció elméleti alapjain állva az emberiség történetét is a természetes kiválasztódás folyamataként ábrázolja, csak a sapiens evolúciója egy pont után nem a biológia, hanem a kulturális-társadalmi dimenzióban zajlik. Az előttünk álló jövő több irányba is elágazhat mai tudásunk alapján: a génsebészet, a kiborg-lét vagy a mesterséges intelligencia lehet jövőnk meghatározója. Vagy valami egészen más…, mert nincsenek kérlelhetetlenül érvényesülő dogmák, abszolút igazságok. Ezt a látásmódot közvetíti Harari történelemszemlélete a racionalizmus jegyében: mindenben kételkedni kell.

Kovács Antal

Yuval Noah Harari: Sapiens – Az emberiség rövid története
Fordította Torma Péter
Előszó: Hahner Péter
Animus Kiadó, 384 oldal, 4980 Ft

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés