Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
ÚJDONSÁGAI
Mélytengeri Mentőcsapat
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Babák magyar
népi viseletben
A Móra Kiadó <br> ÚJDONSÁGAI Mélytengeri Mentőcsapat Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online
    1 - 10 / 37      Következő »    Utolsó »  

Idén két nagy jelentőségű 20. századi író: Bálint Ágnes és Szabó Magda kiemelt születésnapját is ünnepeljük. Kortársakként, párhuzamos pályán haladva, elkötelezettségtől és munkájuk iránti szenvedélyüktől fűtve olyan alkotásokat hagytak ránk, amelyek kiállják az idő próbáját.

Változó időjárási körülmények közt, de változatlanul nagy érdeklődés kísérte a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál eseményeit. A két év kényszerű kihagyás után idén 27. alkalommal megrendezésre került programsorozat továbbra is a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A vasárnap este zárult Fesztivált a budai Millenárison kereshették fel az érdeklődők, akik mind a négy napon zsúfolásig megtöltötték a kiállítótermeket, és a Millenáris Parkot is.

Óriási örömmel számolunk be róla, hogy nem csak a zsűri, de a közönségszavazás alapján is Kiss Judit Ágnes: A csodabogár című kötete lett a Merítés-díj 2022 abszolút győztese gyerekirodalom kategóriában. A 10 legjobbnak ítélt könyv között még további két mórás cím is szerepel.

Annie Ernaux a francia társadalom, a 20. századi francia történelem második felének legjelentősebb krónikása, a kollektív emlékezet megőrzője, aki a saját tapasztalatait leszűrve írja meg történeteit - hangsúlyozta Orzóy Ágnes, a Magvető Kiadó szerkesztője annak kapcsán, hogy a francia szerző kapja idén az irodalmi Nobel-díjat.

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

A 105 éve született és 15 éve elhunyt  Szabó Magda író életművét idézi meg gyerekprogramokkal, színházi produkciókkal, filmvetítéssel és irodalmi beszélgetéssel október 15-én, a Várkert Bazár.

Filmbemutatóval és kerekasztal-beszélgetéssel emlékezik Giorgio Pressburger olasz-magyar író halálnak ötödik évfordulójára szerdán a Kertész Imre Intézet; a budapesti eseményen jelentik be a Giorgio Pressburger Kulturális Egyesület megalakulását is.

Október 14-én ünnepli 80. születésnapját Nádas Péter író, fotográfus, akit az évforduló alkalmából többnapos programsorozattal köszöntenek a fővárosban. Az MTI-nek adott interjúban elmondta: az idén megjelent Rémtörténetek című regénye az eddigi legszemélyesebb műve, amelyben tulajdonképpen minden szereplő ő maga.

Öthónapos tesztidőszakkal rövidített munkahétre áll át a Libri-Bookline Zrt., a könyvkereskedelemmel foglalkozó cég október 1-től négynapos, 34 órás munkahetet vezet be.

A hazai könyvkiadók, ezen keresztül pedig az olvasók támogatását sürgette pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Archívum

Ajánló tartalma:

Új kód kérése


Könyvhét 2022/3. számÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés