Könyvhét <br> 2021
Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Móra Kiadó <br> újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

A legszebb könyvek közé választották a zágrábi horvát-magyar nagykiállítás katalógusát Horvátországban

MTI - 2021.04.07.

A Szép Horvát Könyv című pályázat legszebb kiadványai közé választották a magyar és horvát műkincseket felvonultató, Ars et Virtus - Magyarország és Horvátország - 800 év közös kulturális öröksége című nagykiállítás katalógusát.

A kiállítás a zágrábi Klovicevi Dvori Galéria és a Magyar Nemzeti Múzeum, valamint számos horvát és magyar közgyűjtemény, történészek és művészettörténészek együttműködésével jött létre a horvát fővárosban, a Zágrábi Magyar Kulturális Intézettel partnerségben. A tavaly őszi megnyitó ünnepségen Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere képviselte Magyarországot - idézi fel az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény.
Az Ars et Virtus album sikere nemzetközi színtéren is bemutatja, népszerűsíti a két nép sok évszázados együttélését, kulturális kölcsönhatásait és a magyar művészet sok évszázados, magas és európai színvonalát - hangsúlyozza a minisztérium.
Az Emmi közleménye szerint az Ars et Virtus nagykiállítás kiemelkedő zágrábi sikere után a tárlat katalógusa is a figyelem középpontjába került. A gazdagon illusztrált, exkluzív megjelenésű album képviseli majd többek között a horvát könyvművészetet a Frankfurti és a Lipcsei Nemzetközi Könyvvásáron.
A kiállítási katalógust a Zágrábi Nemzeti és Egyetemi Könyvtár által meghirdetett Szép Horvát Könyv pályázaton 210 pályamű közül a 18 legszebb kiadvány közé választotta a szakmai bírálóbizottság. A horvát formatervezők által megtervezett, Szent István zágrábi ereklyetartójától Munkácsy Mihály festményéig nagy értékű magyar és horvát műkincsek, egyházi relikviák fotóival illusztrált tanulmánykötetet horvát és angol nyelven publikálták a tárlat megnyitójára.
A tervek szerint az Ars et Virtus nagykiállítás 2021 októberére halasztott budapesti megnyitóján a kötet magyar nyelvű változata is megjelenik - áll az Emmi közleményében.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: