Az olvasás éjszakája
ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Az Olvasás Éjszakája
2018. szeptember 29.
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Az Olvasás Éjszakája 2018. szeptember 29. Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

A londoni bukmékerek szerint George Saunders regénye a legesélyesebb a Man Booker-díjra

MTI - 2017.09.13.

Meglepetéseket tartogatott a rangos Man Booker-díj szerdán közzétett szűkített listája, favoritnak tartott szerzők nem kerültek fel, helyettük három elsőregényes írót is beválogatott a zsűri.
Az 50 ezer fonttal (17 millió forinttal) járó elismerésre esélyes három elsőregényes az amerikai George Saunders Lincoln in the Bardo című regényével, a szintén amerikai Emily Fridlund (History of Wolves) és a brit Fiona Mozley (Elmet).
Még egy amerikai, Paul Auster is a legjobbak közé került 4 3 2 1 című művével és reménykedhet a pakisztáni-brit Mohsin Hamid (Exit West) és a brit Ali Smith (Autumn) is - közölték a díj honlapján szerdán.
Meglepte a szakértőket, hogy a favoritnak számító Arundhati Roy, Zadie Smith és Colson Whitehead nem került a finalisták közé. A döntősöket 144 jelölt közül választották ki.
Londoni bukmékerek a legesélyesebbnek most George Saunders regényét tartják, amely 1862-ben játszódik egy washingtoni temetőben, ahol Abraham Lincoln 11 éves fiát gyászolja. 
Lila Azam Zanganeh zsűritag szerint a szűkített listán szereplő írások "vakmerőek", igyekeznek kitolni a regény és a világról való mondandójuk határait.
Immár negyedik éve lehetséges minden olyan szerző jelölése a díjra nemzetiségére való tekintet nélkül, aki angol nyelven írta munkáját. A győztes nevét október 17-én hozzák nyilvánosságra. 
A Man Booker-díjat először 1969-ben adták át. 2014 előtt csak az Egyesült Királyságból, a brit Nemzetközösségből, az Ír Köztársaságból és Zimbabwéből származó írók indulhattak műveikkel az elismerésért.
Tavaly a The Sellout című regényéért Paul Beatty vehette át díjat, ő volt az első amerikai író, aki az elismerésében részesült.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés