ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

A márványarcú miniszter – életrajzi könyv jelent meg Berzeviczy Albertről

MTI - 2017.11.08.

A márványarcú miniszter címmel életrajzi könyv jelent Berzeviczy Albert egykori kultuszminiszterről, a Magyar Olimpiai Bizottság első elnökéről.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központban szerdán este megtartott bemutatón az egykori nagy formátumú kultúrpolitikus és sportvezető ükunokája, Szalay-Berzeviczy Attila azt mondta, a Gali Máté történész által készített kötet megjelenésének az adott aktualitást, hogy száz év telt el a Monarchia szétesése és egy új világrend kialakulása óta, s annak határán Berzeviczy Albert jelentős szerepet töltött be a szellemi és kulturális élet területén.
Ezt követően Kulcsár Krisztián, a MOB jelenlegi elnöke beszélt az 1895-ben megalakult szervezetet elnökként elsőként irányító  Berzeviczy Albertről, aki szavai szerint a magyar olimpiai mozgalom egyik úttörője volt, s bár nem sportolt versenyszerűen, családtagnak számított a magyar sportolók büszke családjában. Kulcsár emlékezetett arra, hogy az egykori kultuszminiszter egyik álma az volt, hogy Budapest olimpiát rendezzen, s nem rajta múlt, hogy ez 1920-ban nem sikerült a magyar fővárosnak. A MOB elnöke hozzátette: Berzeviczy szívügyének tekintette az iskolai testnevelést és sportvezetőként maradandót alkotott.
"Nélküle nem tekinthetnének ma Magyarországra úgy, mint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hét alapító tagjának egyikére, s ő volt az, aki annak idején kidolgozta a Magyar Olimpiai Bizottság szervezeti szabályzatát" - hangsúlyozta Kulcsár.
Romsics Ignác történész, akadémikus előadásában úgy fogalmazott, Berzeviczy Albert a magyar történelem egyik méltatlanul elfelejtett alakja, éppen itt az ideje, hogy kiderüljön, ki volt ő valójában.
"Elsősorban egy liberális-konzervatív, Tisza-párti politikus, másodsorban a szellemi élet sokoldalú alkotója, ezek mellett még a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, és még sok minden más is volt" - emlékeztetett a történész, aki kiemelte azt is, hogy a nemzeti szellemű kultúrpolitika elkötelezett hívének számító Berzeviczy 1905-től 31 éven át vezette elnökként a Magyar Tudományos Akadémiát, amit nem elsősorban tudásának, hanem a politikai és a kulturális szférával kialakított kapcsolatának köszönhetett.
Gali Máté szerző elmondta, a Szépmíves Könyvek Kiadó gondozásában megjelent kötet ötéves kutatómunkájának az eredménye.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/3.ÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés