Könyvhét 2021
Nem kötelező,
szívből ajánlott
könyvek
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
Nem kötelező,<br>szívből ajánlott<br> könyvek Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

A Móra Könyvkiadó őszi újdonságai

Móra Kiadó - 2020.10.10.

Családi Iránytű Klub
Októberben folytatódik az elsősorban szülőknek szervezett ingyenes előadássorozat, a Családi Iránytű Klub. Az online előadássorozat célja minden hónapban egy-egy újabb módszert bemutatni, ami segíti a szülőket például a harmonikus gyerek-szülő kapcsolat kialakításában, a gyerekek tanulási nehézségeinek leküzdésében, iskolaválasztásban.
Az októberi előadáson a LÜK magyarországi hivatalos játékmestere, Bertalan András és a Móra edukációs szerkesztőségének munkatársai mutatják be a LÜK, Európa egyik legkedveltebb tehetséggondozásban és felzárkóztatásban egyaránt sikeresen alkalmazható fejlesztő játékának működését.
Az előadás 2020.10.26-án követhető ÉLŐben a Móra Kiadó rajongói oldalán.
https://www.facebook.com/mora.rajongo

KÖNYVEK:
Zalka Csenge: A kalóz királylány – Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek
Korosztály: 6+
2020-ban dr. Zalka Csenge Virág kapta az Év Gyerekkönyv írója díjat a Ribizli a világ végén című mesegyűjteményért. A most megjelent A kalóz királylány e díjnyertes könyv párja. Ahogy az első kötet magyar népmeséket mondott el a mai gyerekeknek élvezhető, érthető módon, a mostani a világ minden tájáról gyűjt össze és mesél újra történeteket merész lányokról, megértő fiúkról és más, a közhelyeken túlmutató, izgalmas figurákról.
A szerző gyakorló mesemondó, így a hagyományos történeteket a mai közönség érdeklődésének megfelelően válogatja és fogalmazza újra közérthető és szerethetően mai nyelven. Eközben megőrzi és továbbadja a mesék eredeti cselekményét, fontos kérdéseit és évszázadokon át őrzött, ma is elgondolkodtató, változatos kincseit.
A korábbiakhoz hasonlóan a könyv különleges képi világú illusztrációit Herbszt László készítette.
A kötet az NKA támogatásával valósult meg.
https://mora.hu/konyv/a-kaloz-kiralylany-nemzetkozi-nepmesek-mai-gyerekeknek/
https://mora.hu/content/2020/8/Product/a_kaloz_kiralylany_beleolvaso_single.pdf

Bartos Felicián: Andris és a Fehér Démon
Korosztály: 9+
A Móra legújabb szerzője, Bartos Felicián első könyve egy különlegesen izgalmas, valahol ismerős világba repít el bennünket. Kamasz főszereplője, Andris lemegy a térre, és olyan kalandba csöppen, amiről nem is álmodott. Egy másik, világba kerül, ahol körberajongják, igazi hőstetteket várnak tőle, és azt szeretnék, ha legyőzné minden veszély forrását: a Fehér Démont. Ehhez egyszerre kell hadvezérré, harcossá és remek stratégává válnia, és azt is el kell érnie, hogy a világ furcsa lakói – alakváltó kövek, hatalmasra nőtt puhanyulak, beszélő fák – mind mellé álljanak. Képes lehet erre egy tizenhárom éves fiú, aki összes harci tapasztalatát egy stratégiai játékból meríti, amelyben rablólovagok és császári katonák küzdenek egymással? Talán igen, ha új barátai segítenek neki, leginkább Babka, a zseniális szervező, és Glória, a remek tanácsokat adó hajdani királylány. Andris nekilát kidolgozni a haditervet. Már nincs sok ideje: a démon a főváros felé tör, és legyőzhetetlen homokkatonái nem ismernek irgalmat.
A könyv illusztrációját Bölecz Lilla készítette.
A kötet az NKA támogatásával valósult meg.
https://mora.hu/konyv/andris-es-a-feher-demon/
https://mora.hu/content/2020/8/Product/andris_es_a_feher_demon_beleolvaso_spreads.pdf

Balázs Ágnes: Egy elsős varázsnaplója
Korosztály: 6+
Lufi, Balázs Ágnes minden lében kanál általános iskolás lány karakterének történetét számos Pöttyös kötetben követhettük eddig nyomon. Az elsős varázsnaplója egy különleges könyv, mellyel Lufi az iskolakezdő elsősöknek segít megismerni és megszeretni az iskola világát. A könyvet nem csak betűzni lehet. Ahogy címében szerepel valódi titkos naplóként is szolgál, hogy megőrizze az első iskolás év élményeit, izgalmait, titkait.
A napló varázsillusztrációit Metzing Eszter készítette.
A kötet az NKA támogatásával valósult meg.
https://mora.hu/konyv/egy-elsos-varazsnaploja-rajzolj-szinezz-vezess-naplot-lufival/

Nyulász Péter – Ritter Ottó: A Gemini-kód
Korosztály: 6+
Egy izgalmas űrkalanddal folytatódik a BerGer Szimat Szolgálat története. Sőt a legújabb kötetben egy extra meglepetés sztori is várja a kutyarajongó olvasókat, melyben egy műkincsrablást göngyölíthetnek fel a nyomozókkal.
Az űrből érkező rejtélyes kód miatt a Föld teljes kommunikációs rendszere megbénul. Bár a kód forrását sikerül beazonosítani, csak egyetlen űrjármű van, mely képes megközelíteni: a Berger Szimat Szolgálat ódivatú ezermestere, Szilas Bundi rakétája. Vajon sikerül ezzel a különös járművel Ponginak megmenteni a bolygót és legyőzni a lézer szemű robot boxer ikreket? Kiderül az izgalmas, kezdő olvasók számára is sikerélményt jelentő kötetből.
A könyv illusztrátora ez alkalommal is Ritter Ottó volt.
https://mora.hu/konyv/a-gemini-kod-berger-szimat-szolgalat/
https://mora.hu/content/2020/8/Product/a_gemini_kod_beleolvaso_spreads.pdf

Pacskovszky Zsolt: Dodó
Korosztály: 9+
A dodók rég kihaltak. Vagy mégsem? Az Elmeházy-sziget jóságos kormányzójának, Elmeházy Mixinek sikerül egy eleven, hús-vér dodót teremtenie különleges 3D nyomtatójával. Dodó – mert mindenki csak így hívja a háromévesen világra jött madarat – nem találja helyét a csupa hóbortos állat és ember között. Ráadásul minden még rosszabbra fordul a szigeten, amikor Mixi helyét törpe növésű bátyja, Mini veszi át. Mini rajong a tehénfociért, a többi állatról azonban azt gondolja, a tányérban a helyük – pörkölt formájában. Mi lesz így Dodóval és a társaival? Törődjenek bele szomorú sorsukba? Vagy hallgassanak Barníliára, a tudálékos tapírra, és csináljanak forradalmat?
A könyv illusztrációit Oravecz Gergő készítette.
A kötet az NKA támogatásával valósult meg.
https://mora.hu/konyv/dodo/
https://mora.hu/content/2020/10/Product/dodo_beleolvaso.pdf

Nógrádi Gábor: A csere – Adam és David
Korosztály: 9+
A tizenhat éves Adam anyjával és húgával a tenger mellett egy menekülttáborban él. A fiú a kikötőben dolgozik, és mint minden kamasz – és mint minden szegény – jobb életről álmodozik. Amikor beúszik a tengerbe, hogy közelebbről lássa egyik vágyálmát, az elnöki jachtot, találkozik Daviddal, az Elnök fiával. Kiderül, hogy a megszólalásig hasonlítanak egymásra. Hogyan lehetséges ez?
Szerepet cserélnek. David üldözött menekült lesz, Adam pedig az Elnök – széltől is óvott – fia. És a meg nem nevezett, távoli ország diktatúrájában elkezdődik egy izgalmas történet, amelynek előképét Mark Twain Koldus és királyfi című regényéből ismerhetjük.
Nógrádi Gábor harmincadik ifjúsági könyve ugyanolyan lebilincselő és szívszorító, ugyanakkor szórakoztató olvasmány, mint eddigi regényei a Gyerekrablástól a PetePitéig.
A sorozattervet és az illusztrációkat Ritter Ottó készítette.
https://mora.hu/konyv/a-csere-adam-es-david/
https://mora.hu/content/2020/10/Product/a_csere_beleolvaso.pdf

Lázár Ervin: Korona és kard – Magyar mondák, cigány mesék
Korosztály: 9+
A tizenhat magyar monda és Ámi Lajos különleges cigány meséinek feldolgozása Lázár Ervin késői alkotói korszakának két gyöngyszeme, amelyek ezúttal egy kötetben jelennek meg Herbszt László összetéveszthetetlen stílusú rajzaival, Dávid Ádám szerkesztésében.
https://mora.hu/konyv/korona-es-kard-magyar-mondak-cigany-mesek/
https://mora.hu/content/2020/10/Product/korona_es_kard_beleolvaso_spreads.pdf

Jean-Cloude Mourlevat: Zebulon, avagy bűntény a Borzoló Borzollóban
Korosztály: 9+
Az országot, amely Zebulon, a sün otthona, két lábon járó állatok lakják. Úgy élnek, mint bármelyikünk: könyvet kölcsönöznek a könyvtárból, szerelembe esnek, sms-eznek egymással, ha pedig hajat akarnak vágatni, fodrászhoz mennek.
Egy verőfényes őszi reggelen Zebulon is csak egy kis tincsigazításra indul nagy vidáman, mégis hajmeresztő kalandokba keveredik. Gyilkossággal vádolják, körözi a rendőrség, fenekestül felfordul addigi boldog élete. Vajon sikerül megtalálnia barátja, Berti malac segítségével a valódi tetteseket, hogy bebizonyítsa az ártatlanságát? A nyomok a szomszédos országba vezetnek, ahol a legokosabb állatok, az emberek élnek…
A könyv illusztrációit Koszó Gréta készítette.
https://mora.hu/konyv/zebulon-avagy-bunteny-a-borzolo-borzolloban/
https://mora.hu/content/2020/9/Product/zebulon_beleolvaso_spreads.pdf

Anita Ganeri: Csillagok meséi – Történetek csillagképekről a világ minden tájáról
Korosztály: 6+
Az emberek évezredek óta csodálják az éjszakai égboltot, nem csoda, hogy számos legenda született a tündöklő csillagokról. Egyes történetek bosszúszomjas istenekről és istennőkről, szörnyekről és hősökről szólnak. Más mesék a természeti világ jelenségeit értelmezik, és az univerzum titkaira adnak magyarázatot.
Ez a lenyűgöző könyv a világ különböző pontjain látható csillagképekről szól. Olvasás közben eljuthatunk az ókori Görögországtól Észak-Amerikáig, Afrikától Kínán át a dél-csendes-óceáni szigetekig. Anita Ganeri, a díjnyertes szerző szövegét Andy Wilx gyönyörű, részletgazdag grafikája egészíti ki. Ketten együtt varázslatos könyvet hoztak létre, amelyet az eljövendő nemzedékek is kincsként őriznek meg.
https://mora.hu/konyv/csillagok-mesei-tortenetek-csillagkepekrol-a-vilag-minden-tajarol/

Isznak-e forró csokit a békák? – Éljük túl a hideget! (Lackfi János fordításában)
Korosztály: 3+
Ha beköszönt a tél, bizony nemcsak az emberek, hanem az állatok is fáznak. A kérdés-felelet formában írt könyv interaktív módon tanítja meg a gyerekeknek azt, hogy mennyire kreatív a természet és az állatvilág. Lackfi János fordítása pedig igazán szórakoztatóvá teszi a könyvet.
https://mora.hu/konyv/isznak-e-forro-csokit-a-bekak-eljuk-tul-a-hideget/

Olvasol nekem? Történetek elalváshoz mesekerékkel
Korosztály: 3+
A 20 mesét tartalmazó ovisoknak készült meseválogatásban lányok és fiúk egyaránt megtalálják a szívüknek kedves témákat, legyen szó tündérpizsipartiról, arany focilabdáról, csillaghullásról, mumusokról, lovagokról, vagy álom táncosokról.
Ha nem tudtok mesét választani, vagy szeretnétek, hogy az esti mese igazi meglepetés legyen, segít a könyv elején található pörgethető mesekerék.
https://mora.hu/konyv/olvasol-nekem-tortenetek-elalvashoz-mesekerekkel/

Stranger things rajongói kézikönyv – Minden, amit tudnod kell a Hellyel lefeléről és arról, ami azon túl van
Korosztály: 12+
Rajongói kézikönyv a nagysikerű Netflix sorozathoz. Idézetek, karakterlapok, legjobb pillanatok, háttér sztorik, kvízek a 3 eddig lement évadról, és néhány izgalmas gondolat arról, vajon mi történik a várva várt 4. évadban.
Minden, amit tudnod kell a Hellyel lefeléről és arról, ami azon túl van. Valódi rajongóknak kötelező!
https://mora.hu/konyv/stranger-things-rajongoi-kezikonyv-minden-amit-tudnod-kell-a-hellyel-lefelerol-es-arrol-ami-azon-tu/

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2021/2. számának címlapjaÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés