Az olvasás éjszakája
ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Az Olvasás Éjszakája
2018. szeptember 29.
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Az Olvasás Éjszakája 2018. szeptember 29. Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

A Petőfi Irodalmi Múzeum március 2018. március 15-i programja

MTI - 2018.03.09.

Bárki kipróbálhatja Landerer és Heckenast nyomdagépét, készíthet ünnepi hajfonatot a Petőfi Irodalmi Múzeum március 15-i programján, amelynek keretében megnyílik az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című kiállítás is.

A nemzeti ünnepen a PIM ajtaja mindenki előtt nyitva áll, aki szeretné kinyomtatni az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagépen a forradalom 12 pontját vagy nemzeti szalagos, ünnepi hajfonatot készítene, esetleg kitöltené a Petőfi Sándor életéről szóló izgalmas feladatlapot - közölte a múzeum az MTI-vel.
Március 15-e jelentőségét és szerepét lehet megvizsgálni vezetett séta keretében a Petőfi- és az Arany-kiállításokban, majd délben koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést tartanak a múzeum udvarán álló Petőfi-szobornál.
Ezután nyílik meg az Ország(h), város, híres ember. Arany János és a fényképezés című tárlat. Arany János gyermekkorától vonzódott a képi ábrázolásokhoz és kezdeményezően vett részt az új technikai felfedezések, így a fotográfia körüli vitákban is. A kutatók tudomása szerint öt portréjellegű kép készült róla, ezek egyike a Petőfi Irodalmi Múzeum új szerzeménye, Országh Antal felvétele az Arany családról. Ennek a fotónak a középpontba állításával, illetve az újonnan felfedezett Arany vonatkozású fényképek segítségével idézi meg a kiállítótér az 1850-1880-as évek fotótechnika-történetét, másrészt Arany családi és baráti szálainak alakulását, továbbá ráirányítják a figyelmet egy elfeledett, de sok irányba vezető életműre, Országh Antal grafikus, fotográfus, műfordító, színpadi szerző szerteágazóan munkásságára is.
A megnyitót követően a kiállítás kurátorai, E. Csorba Csilla, Sipőcz Mariann és Gadányi György tartanak tárlatvezetést a tárlatban.
Az ünnepi programot Kuncz László vers- és énekmondó előadása zárja, akinek feldolgozásában és előadásában Arany János Toldi című elbeszélő költeménye hangzik el.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Kiemelt

Lapis József: Az elég jó kritikus – Az Élet és Irodalom 2018/37. számából.

Az Élet és Irodalom 37. számát a kulturális cikkek rövid részleteivel ajánljuk.

A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés