ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

A szerelem a téma az Irodalom éjszakáján – 2018. március 21-én

MTI - 2018.02.22.

A Radnóti Színház művészei olvasnak fel az idei Irodalom éjszakáján 21 terézvárosi helyszínen március 21-én. A rendezvényen, amelynek témája a szerelem, 21 országból mutatnak be írókat és könyveket.

A különleges irodalmi program formabontó stílusban hozza közelebb a kortárs világirodalmat a közönséghez. A nyilvános felolvasások sorozatát egy este tartják, különböző népszerű vagy egyébként nem látogatható helyszíneken. 
Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy immár harmadik alkalommal rendezik meg az ingyenes eseményt, amelyen idén a Katona József Színháztól a Radnóti Színház vette át a stafétabotot. 
Mint kiemelte, az Irodalom éjszakáján egészen különleges módon lehet az irodalommal találkozni. A 21 mű más-más szemszögből mutatja be a szerelem témáját, mindezt egy-egy extrém helyszínen. A résztvevők az esemény honlapján található információk alapján maguk állíthatják össze az útvonalat, amelyet bejárnak.
Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója felidézte, hogy az Irodalom éjszakája az európai kulturális intézetek és nagykövetségek kulturális részlegeinek hálózata, az EUNIC szervezésében jött létre. Az elhangzó szövegeket Nagy Gabriella, a Litera.hu főszerkesztője választotta ki a 21 intézet által ajánlott 3-3 műből.
Mint mondta, az eseményen 19 és 23 óra között félóránként olvassák fel az irodalmi részleteket a színészek, egy helyszínen összesen nyolcszor, utolsó alkalommal 22 óra 30 perckor. Az esemény zárásaként koncertet tartanak, amelynek az Anker't ad otthont.
Az esemény célja, hogy a szokványos irodalmi programokat kiszakítsák megszokott közegükből, az érdeklődőket pedig mozgásba hozzák, és különleges élményt nyújtsanak.
Kováts Adél, a színház igazgatója elmondta, hogy a Radnóti Színházban ez az évad az együttműködés éve, ezért is örültek annak, amikor felkérést kaptak, hogy a 6. kerületben otthont adjanak az eseménynek.
Szilágyi Bálint, az est rendezője kiemelte: különböző arcait láthatják meg a nézők az irodalomnak, az adott országnak, a városnak és a színháznak is. Mint mondta, az intézetek által kiválasztott írók között sok elsőkönyves szerző is megtalálható. A fiatal generáció mutatkozik be, olyan írók, akik közül csaknem mindnek megjelent kötete az utóbbi években Magyarországon - mondta, hozzátéve, hogy prózai művekről van szó, a művészek regényrészleteket, novellákat olvasnak fel a 10-15 perces előadások alkalmával. A helyszínek között lesz templom, szolárium és mosoda is.
A rendezvény honlapja szerint idén Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország vesz részt a projektben.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalSzókimondókaKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés