Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
A hosszú hajú
királykisasszony
Babák magyar
népi viseletben
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága A hosszú hajú <br> királykisasszony Babák magyar <br> népi viseletben
Könyvhét.hu online

Angolul a magyar főnevekről – az 1257 oldalas munka ingyenesen letölthető a kiadó honlapjáról

MTI - 2018.01.30.

A magyar főnevekről és főnévi csoportról szóló angol nyelvű kétkötetes munkát mutattak be kedden a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában Budapesten.

A Nouns and Noun Phrases című kiadvány a Syntax of Hungarian című, nyolc részesre tervezett sorozat első része. 
Lovász László, az MTA elnöke hangsúlyozta: az összefoglaló jellegű munka segíthet megtalálni a magyar nyelv helyét a világban, amelynek - szemben a nagy világnyelvekkel - fontos ismérve, hogy egyetlen nemzethez, egyetlen kultúrához kötődik. 
A sorozat segít megmutatni a világnak, hogy milyen magas szinten áll a magyar nyelvészet - mondta Kenesei István nyelvész, a sorozat főszerkesztője. Kiemelte: az Amsterdam University Press által kiadott kétkötetes, összesen 1257 oldalas munka - amelynek szerkesztője Alberti Gábor és Laczkó Tibor - az MTA támogatásának köszönhetően ingyenesen letölthető és kinyomtatható a kiadó internetes oldaláról.
A sorozat előkészítéseként 2012 és 2016 között 50 nyelvész részvételével zajlott nagyszabású kutatás nyolc munkacsoportban. A kutatás célja az elmúlt 50 év modern nyelvészeti eredményeinek egységes keretbe illesztése, valamint a hiányok pótlása, többek között az osztályozó főnevek számbavétele volt - mutatott rá Kenesei István. 
A kutatás eredményeként 121 tudományos közlemény, valamint több ezer oldalnyi nyelvtani leírás készült el. A sorozat további köteteinek témái az egyszerű mondat szerkezete; a határozószók, névutók és szerkezeteik; az ige és az igei csoport tulajdonságai; a véges idejű alárendelt mondatok; az igeneves tagmondatok; valamint a mellérendelés és az ellipszis tulajdonságai lesznek. 
Kitért arra is: a magyar nyelv a nagy nyelvészeti hagyományokkal bíró indoeurópai nyelvek után az egyik tudományos értelemben legjobban feldolgozott más típusú nyelv. Jelenléte és súlya a nemzetközi nyelvészeti irodalomban összemérhető a jóval nagyobb népesség által beszélt japán, kínai vagy arab nyelvével.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés