A Móra Kiadó
újdonságaiból
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Csibi
tűzoltó lesz
A Móra Kiadó <br> újdonságaiból Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Az MKKE hírei a nemzetközi könyves világból – 2020. május 20.

MKKE - 2020.05.20.

A FEP (Federation of European Publishers) és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indított az MKKE, melyben összefoglalják, mi történik a könyves világban.

Szemezgetés a FEP körleveléből

Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:

Szlovákia: május 20-án negyedik fázisához ért a nyitási folyamat az országban, ami azt jelenti, hogy újra működhetnek a mozik, könyvtárak, színházak, és 100 főig rendezvényeket is lehet tartani. Június 1-től a szigorú higiéniai előírásokat betartva 5. osztályig megindul a tanítás is az iskolákban.

Norvégia: nem marad el mégsem a Lillehammeri Irodalmi Fesztivál, csak az NRK-ra (norvég közszolgálati tévécsatorna) költözik.

Lengyelország: itt magáncégek kezdeményezésére nem a tévé, hanem a számítógép képernyőjén zajlik majd két lengyel könyvvásár május 21–24. között. Az egyiket az ottani legnagyobb könyves hálózat, az Empik szervezi, a másikat a BookTarg. Több platform is becsatlakozott: az egyik olvasóknak szóló website, a Lubimy czytać, az e- és hangoskönyveket árusító Legimi, és az e-kereskedő Allegro. A digitális könyvvásár alatt kiadók mutatják be és árusítják kiadványaikat, számos szerző "találkozik" olvasóival, a BookTarg pedig a könyvkiadáshoz kapcsolódó cégeknek szervez meetingeket.

Olaszország: a könyves szövetség koronavírus-járvány alatti immár negyedik felméréséből kiderült, hogy a kkv-k közül majdnem tíz kiadóból egyet (9%) a bezárás veszélye fenyeget, 21% fontolgatja, hogy bedobja a törülközőt, 47% félti a helyzetét, és csupán 23% nyilatkozott úgy, hogy a járvány semmilyen hatással nem volt rá. Várhatóan idén ca. 32%-kal kevesebb cím fog megjelenni. Márciusban a kiadók 29%-a számolt be több mint 70%-os forgalomcsökkenésről, 56%-a pedig több mint 50%-osról. A munkavállalókat is súlyosan érintette a járvány: a kiadók 35%-a kérte meg kollégáit, hogy vegyék ki bennragadt szabadságaikat, 34% kényszerült megválni néhány munkatársától, 31% pedig mindegyiktől.
Jó hír, hogy a kormány helyreállítási tervében 210 millió EUR szerepel a könyves szektor számára.

Írország: UK-ben és Írországban leghamarabb júniusban nyithatnak ki a könyvesboltok. Szeptemberig pedig elmaradnak a fesztiválok, könyvbemutatók és egyéb közönséget vonzó események. Utána is – nagy valószínűséggel – be kell tartani a social distance-et ezeken a rendezvényeken egészen őszig. Az iskolák és egyetemek továbbra is zárva tartanak, marad az online oktatás. Viszont legalább a könyvtárak kinyithatnak június 8-tól, és ők még némi büdzsét is kaptak e- és hangoskönyvek vásárlására. A könyvtárosok egyébként sem pihentek a járvány alatt: gyerekkönyvekből olvastak fel, melyeknek jogdíjától a gyerekkönyvkiadók és -írók eltekintettek.
Megtartották az ír irodalmi fesztivált is, a Cúirt International Festival of Literature-t online, és nagyon jól sikerült. Live streamelték a programokat Youtube-on, ingyen, de donációkat is elfogadtak. A többi fesztivált, például a Publishing Ireland’s Dublin Book Festivalt remélhetőleg késő ősszel rendezhetik meg csak az említett távolságtartással és néhány szegmens virtuális térbe költöztetésével. Más fesztiválok pedig társulnak, és egymás olyan programjait tarták meg, amit tavasszal le kellett mondaniuk.

Hollandia: a holland könyvek széles körű megismertetése céljából fordítási pályázatot hirdettek. Az elnyerhető összegek 750 és 1500 EUR/könyv között fognak mozogni. A kikötések a következők:
az eredeti, holland könyvet valamelyik nívósabb holland vagy flamand kiadónak kellett kiadnia
olyan kiadónak kell kiadnia a fordítást, melynek megvan a megfelelő terjesztési és marketing támogatottsága
szerződésben kell állni a holland jogtulajdonossal
a visszaigazoló levél kézhezvételétől számított két éven belül meg kell jelennie a műnek
Sajnos jelenleg nem működik a honlapjuk, de itt is el lehet olvasni a kiírást.

Németország: 2019-hez képest az 1–19. heti bevételek 13,6%-kal csökkentek. Bár a könyvforgalmazók próbálják hozni a normál számaikat, ez csak részben sikerül nekik, mivel a járvány továbbra is érezteti hatását.

Litvánia: remek hír, hogy a kulturális minisztérium úgy döntött, 1,7 millió EUR értékben könyveket és publikációkat vásárol a könyvtárak számára. A kulturális szektort összesen 68 millió EUR-val támogatja, ennek a része az 1,7 milliós csomag.

Bulgária: a könyves szövetség tagjai 50-70%-os forgalomcsökkenésről számoltak be, emellett hatalmas árleszállításokba kezdtek (25-50%), amelynek sajnos később megihatják a levét. Egy normál évben 5000 címet publikálnak Bulgáriában, ez idén 500-1000-rel lesz kevesebb.

Portugália: a könyves szövetség próbálja megmenteni a könyvvásárát, mely egy szabadtéri rendezvény. A következőt ötölték ki: nagyobb lesz az alapterülete, hogy a kiállítók ne kerüljenek túl közel egymáshoz. A nyitott standokban egyszerre max. 4 fő tartózkodhat, maszkban, egy munkatárs ellenőrzi ezt, és biztosítja a kézfertőtlenítést. Lemondanak a programokról, színpadi eseményekről, koncertekről, étkezési lehetőség sem lesz a helyszínen. A virtuális térben azonban nem lesz hiány programokból: a kiadók prezentációkat, beszélgetéseket, vitákat, koncerteket tarthatnak. Egyetlen bejáraton lehet majd megközelíteni a vásárt, és egyetlen kijáraton elhagyni. Alapjában tehát egy klasszikus könyvvásár lesz az offline világban (egy dolgot lehet itt tenni: könyvet venni), minden más (találkozás az írókkal és az összes többi kulturális program) az online világban valósul meg.

Európai Parlament
Az internethasználat negatív hatásai
A European Parliamentary Research Service közzétett egy tanulmányt, mely az internethasználat lehetséges negatív hatásait vizsgálta meg. Olyan témákat jár körbe, mint az internetfüggőség, az információözön, mennyire árt az internet a társadalmi kapcsolatoknak és közösségeknek, valamint a kognitív fejlődésnek. De próbál alternatívát is mutatni. 

Akár 10%-kal kevesebb bevétel a kulturális és rekreációs szektorban
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is kiadott egy tanulmányt, miután világossá vált, hogy a kapukat a kulturális és kreatív szektorba tartozó intézmények nyithatják ki utoljára. A G7 országaiban várhatóan a rekreációra és kultúrára költött összeg 10%-ot fog csökkenni. Ez azt eredményezheti, hogy számos kis szervezet és akár alkotó néz majd szembe nehézségekkel.

Petíció a magánjellegű fájlcseréért
Állampolgári kezdeményezés indult, melynek célja, hogy legalizálják a szerzői jogokkal vagy sui generis joggal védett művek fájljainak cseréjét – digitális hálózatokon, személyes használatra és nonprofit célokra. Május 15-től számítva 12 hónap áll rendelkezésre, hogy összeszedjék az egymillió aláírást.

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből

Mit olvasnak éppen a bestsellerírók – BookTube

Márciusban -33,4%-on a könyvesbolti eladások az USA-ban

A májusi számok viszont elképesztőek!

A Penguin Random House #BooksConnectUs kampánya

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*: