Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Az MKKE hírleveléből válogatva – 2020. április 8.

MKKE - 2020.04.08.

A FEP (Federation of European Publishers) és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indított az MKKE, melyben összefoglalják, mi történik a könyves világban.

Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:

Észtország: nőtt az e-könyv-eladások száma (náluk is a piac kb. 2%-át teszik ki az elektronikus könyvek). Bárki kölcsönözhet is e-könyvet az e-könyvtárukon (ELLU) keresztül, hála a Kulturális Minisztérium támogatásának. És még mindig e-könyv: várhatóan május 1-től csökkentik az e-könyvek áfáját.

Franciaország: A Centre National du Livre 1 millió EUR-val támogatja a szerzőket (szolidaritási alap), félmillió EUR-val a külföldön lévő, francia nyelvű könyveket árusító könyvesboltokat, és ugyanennyivel a független kiadókat. További hírek ITT, a vállalkozások megmentését célzó csomagról pedig ITT.

Izland: a kormány minden céget egyformán támogat május végéig. Rendelkezése szerint ideiglenesen csökkenthetik az alkalmazottak bérét 50-75%-ra, a fennmaradó 25-50%-ot pedig az állam állja bizonyos megkötésekkel, így általában a munkavállalók fizetésük 80%-át kapják meg.
A Köznevelési és Kulturális Minisztérium új kampányba fogott ideje olvasni jeligével, hogy növelje az olvasási kedvet. Akár a sportolók, az izlandiak is mérhetik (regisztrálás után), mennyi időt töltöttek naponta olvasással. Az akció áprilisban tart, és egyúttal új világrekord felállítására is készülnek. Akik pedig még nem tudnak olvasni: a szülők egyre több foglalkoztató könyvet vásárolnak, hogy lekössék gyerekeiket a karantén idején.

Románia: három nagy könyvesbolthálózat állította meg a kifizetést, így okozott pénzügyi gondot a kiadóknál és az utánuk következő nyomdáknál. Előreláthatólag május 15-ig tart náluk a kijárási tilalom, és hiába kért az ottani könyves szövetség négyszer egymás után segítséget a kormánytól, eleddig nem kaptak.

Belgium: a kormány a könyvesboltok segítségére sietett, és mindegyiknek kiosztott 4000 EUR-t egy hónapra, emellett adóhalasztással és pl. munkavállalóknak juttatható bónuszokkal próbál enyhíteni terheiken. Eközben az Oktatási Minisztérium olvasásra buzdító kampányt indított, melynek aktuális a mottója: Terjeszd az olvasási vírust!

Írország: azok a cégek, melyek 25%-os veszteséget realizáltak, a kormány az alkalmazottak fizetésének 70%-át átvállalja 38 000 EUR-ig 12 héten át.

Pályázat

Az EU által támogatott House of Europe program fordítás támogatási pályázatot hirdet, melynek jelentkezési határideje 2020. április 29. A támogatás összege 4000 EUR, mely a könyvkiadás költségeinek akár 70%-át fedezheti. Fordítható műfordítói díjra, grafikai előkészítésre, marketingköltségre, vagy egyéb munkafolyamatra, mely a könyv megszületéséhez szükséges.
Vagy az EU valamelyik hivatalos nyelvéről ukránra vagy ukránról az EU valamelyik hivatalos nyelvére történő fordítás jöhet szóba. Non-fiction és fiction kategóriába tartozhat.
A projekt időtartama: 12–18 hónap.
A pályázónak hivatalos jogi személynek kell lennie.
A pályázatnak tartalmaznia kell:

cégbírósági bejegyzés
a kiadó és fordító közötti szerződés másolata
kiadó és a jogtulajdonos közötti szerződés másolata
költségvetési terv
marketingterv
10 oldal az eredeti könyvből
a projektben résztvevő összes kulcsfontosságú személy CV-je

Részleteket ITT talál. Kérdés esetén kérjük, forduljon:
Maryna Mishchenko
Communication Manager, House of Europe Programme
Maryna.mishchenko@goethe.de

Európai Parlament és a FEP

Április 8-án a kulturális és média miniszterek videókonferenciát tartanak.

Ingyen lehet használni az Európai Bizottság fordítószolgálatát, az eTranslationt. A gépi fordító 27 nyelvre tud igen pontosan fordítani.

A FEP április 7-én eljuttatott egy levelet minden EU-s kulturális minisztériumnak. Sajtóközleményük ITT található.
Ebben leírják, hogy a szektor bevétele 2020-ban várhatóan 40–70%-kal fog csökkenni. Hiába vannak nehéz anyagi helyzetben, a kiadók mégis támogatják az Olvass otthon mozgalmat, a tankönyvkiadók pedig digitális anyagaikkal segítik az oktatás résztvevőit.
Hogy a következő napokban, hónapokban is folytathassák a közösség javát szolgáló munkájukat, a könyves szakmának sürgős segítségre van szüksége – a meglévő EU-s költségvetésből és a középtávú intézkedésekkel –, hogy az iparág újra elindulhasson, amint a járványnak vége. Azt kérik, hogy

a Creative Europe Programme-on belül legyen egy könyvekre elkülönített költségvetés
frissítse a kreatív ágazatoknak szánt pénzügyi garanciát annak érdekében, hogy fedezni tudják a vállalkozások a sürgős likviditási igényeiket
gondoskodjon arról, hogy a válság kezelésének elősegítésére elkülönített uniós pénzeszközök tartalmazzák a kulturális ágazatokra, köztük a könyvágazatra elkülönített pénzeszközöket
támogassa a könyvpiacot, hogy megbirkózzon a válság közvetlen következményeivel
állami beruházás keretén belül lássa el könyvekkel az intézményeket, különös tekintettel a könyvtárakra, az ágazat fenntarthatóságának helyreállítása érdekében

Christian Ehler, európai parlamenti képviselő, a Kulturális és Oktatási Bizottság tagja arra kérte az EU-t, hogy segítsen megoldani a problémát, ne csak felszólítsa az egyes államokat, hogy intézkedjenek. Az alábbi lépések történtek eddig:

- megállapították a szükségességét egy tanulmánynak, mely összefoglalja a járvány okozta károkat, megoldási javaslatot ad, és legfőképpen hozzájárul az ágazat újraindítását célzó konkrét intézkedések megtervezéséhez a válságot követően
- kapcsolatba léptek a European Investment Bankkal, hogy megoldásokat dolgozzon ki a szektor számára
- felvetették a lehetőségét egy szolidaritási alapnak, mellyel támogatni lehetne az alkotókat
javasolták, hogy a következő költségvetési évben a szektor képviselői mindenképpen hozzáférjenek pályázati lehetőségekhez
- megfontolás tárgyává tették, hogy a Horizon 2020 program keretében az év vége felé felhívást tesznek közzé, hogy segítsék beindítani a szektort (pl. kaphatna a leginnovatívabb ötletért díjat valaki a könyv-, design, zene-, filmiparból... stb.)
- kérték az EU-t, hogy felesleges jogi akadályokkal ne hátráltassa a szektort, mint pl. geoblocking
emlékeztették az EU tagállamait, hogy az EU-s pályázatoknak a kulturális szektor javát is szolgálniuk kell

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből

"Netpincérrel" szállítják a könyvet Washingtonban

Részletekben fizet a Diamond Comic, a legnagyobb képregényárus az USA-ban

BookCon virtuális felolvasásokat tart tavasszal

New York Public Library virtuális könyvklubot alapított

A Big Five egyik tagja, a Macmillan lépése a COVID-19-re

Nem nyom több könyvet a Quad, ahol többek között a People-t készítik

Barnes & Noble Education eltávra küldte a campusokon lévő bezárt boltjai dolgozóit

Példák az amerikai könyvesek eddigi karcsúsítására

Elutasították a világjárványról szóló könyvét, mert nem realisztikus, most végre kiadják

Szexi trend kialakulóban karantén idején

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/4. számaÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés