Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Balázs Imre József, Jánosi Andrea és Kató Emőke kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat

Gazda Árpád – MTI - 2022.01.23.

Irodalom kategóriában Balázs Imre József költő, irodalomkritikus, szerkesztő, irodalomtörténész; képzőművészet kategóriában Jánosi Andrea grafikus, illusztrátor; előadóművészet kategóriában Kató Emőke színművész kapja idén az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat - közölte szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ).

Az RMDSZ és a szövetség Communitas Alapítványa által alapított, idén tizedik alkalommal kiadott díjat hagyományosan a magyar kultúra napján adják át, de az RMDSZ - akárcsak tavaly - a koronavírus járvány miatt idén is az ünnepi könyvhétre halasztotta a ceremóniát.
"A díjátadó nem ragaszkodik a magyar kultúra zord januári napjához - ha a járvány ki is túrja, helyet követel magának egy szebb nyári napon, a kolozsvári ünnepi könyvhéten" - idézte a közlemény Kelemen Hunor RMDSZ-elnök Facebook-bejegyzését.
A közlemény idéz a díjazottak méltatásából is. A Balázs Imre Józsefet laudáló Keszeg Anna azt hangsúlyozta, hogy eddigi elismerései mögött tizenegy verseskötet áll, tizenegy kötetnyi értekező próza, öt kritikai-szerkesztői munkához kapcsolódó és hat olyan kötet, amely az irodalomtörténészi munkát reprezentálja.
A Jánosi Andreát méltató Szuszámi Zsuzsa kiemelte: "művészi tevékenysége nemcsak könyvek illusztrálásában érhető tetten, hanem a Napsugár magazin rajzaiban, a reklámgrafika, a könyvborítótervezés és az oktatás terén is". Alakjai, figurái sajátossá, állandóvá, felismerhető védjeggyé váltak.
A Kató Emőke kolozsvári színésznőt laudáló Visky András megállapította: "lehetetlen beskatulyázni, szétvetne minden dobozt, mert nem a felismerhetőség kényelmére vágyik, hanem a még nem tapasztaltra: hogyan lehetnék az, aki még sohasem?"

Gazda Árpád – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés