Könyvhét 2023
SZERZŐI KIADÁS
PROFI MÓDON
Tandori Dezső
TANDORI SZUBJEKTÍV
Csokonai Attila
SZABADMATT
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
SZERZŐI KIADÁS<br>PROFI MÓDON Tandori Dezső <br> TANDORI SZUBJEKTÍV Csokonai Attila <br> SZABADMATT Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek...
Könyvhét.hu online

Berki Tamás Hangszálak címmel regényszerű könyvet írt

MTI - 2022.12.02.

Regényszerű, alapvetően saját élete történeteire épülő könyvet írt Berki Tamás. A hazai dzsesszélet kiemelkedő énekese jövőre új lemezt is tervez.

"Tizenéve kezdtem írni ezt a könyvet. Néha elővettem, folytom javítgattam, aztán egy időre félreraktam, majd ismét írogattam valamit. Jazzénekes-dalszerző vagyok, de ez a Covid-pandémia hónapokon át leszorított a laptop elé" - idézte fel Berki Tamás az előzményeket.
Ahogy a népszerű, koncertjein a humor elemeit rendszeresen használó előadóművész a könyvében fogalmaz, amolyan "korfeeling, énfeeling" a kötet, amelynek főszereplőjét, Szőkét apjából, fiából és magából gyúrta össze. "A legtöbb sztori Berki-sztori lett, van, ahol megváltoztattam a neveket, néhol a barátaim történeteit is beemeltem".
A Hangszálakból mindazonáltal kibontakozik egy életút, egy zenei pálya, miközben feltolulnak a gyerekkori emlékek, a családi sztorik, zenekarok és koncertek, nagy utazások a világban.
1986-ban például Kubában, Havannában járt, ahol maga is elénekelte egy szál gitárral a legendás forradalmi hősről, Che Guevaráról szóló dalt, a Hasta Siempre Commandantét. "Az első sor kellős közepén, tőlem két méterre zokog egy nő. (...) Mellette jobbról-balról könnyező férfiak. (...) Mindenki áll és mindenki zokog! (...) Az ügyelő valamit súg a tolmács fülébe. Mmmmm. Már tudom. Ernesto Che Guevara lánya!"
A könyv előszavát Dés László szaxofonos, dalszerző írta, aki a hetvenes években együtt zenélt Berkivel az Interbrass együttesben, és írásában felidézi az akkori időket, a hazai dzsessz fontos időszakát. A hátsó borítón Borbély Mihály, a kiváló fúvós hangszeres gondolatai olvashatók, de korábbi - László Attila gitáros - és jelenlegi - Sárik Péter zongorista - zenésztársa ajánló szavai is szerepelnek a könyvben.
Az énekes elmondta: a Covid alatt dalokat is írt, összegyűlt egy lemeznyi anyag, amelyet jövőre Sárik Péterrel szeretne elkészíteni.
A 76 esztendős Berki Tamás zeneszerző, dzsesszénekes, az improvizatív scatelő stílus képviselője, aki évtizedeken át volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió tanára. Eddig öt szerzői lemezt (Igazi paradicsom - 1984; Jó reggelt! - 1990; A híd - 2004; Bika Jam - 2009; Minden délibáb - 2014) készített, dzsessz-sztenderdeket játszott a Shabu-Shabu formációval, számos zenésszel, zenekarral, például a Benkó Dixieland Banddel dolgozott együtt az elmúlt öt és fél évtizedben. 2004-ben Szabó Gábor-díjjal, 2006-ban és 2021-ben Artisjus-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével, 2018-ban Gonda János-díjjal és Máté Péter-díjjal tüntették ki.
A Hangszálak című könyv a Kocsis Kiadó gondozásában jelent meg.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:KőszeghyÉS Páratlan oldalTandori SzubjektívSzabadmatttandori.huA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó lesz
Belépés