Az olvasás éjszakája
ProsperoD
disztribúciós könyvterjesztés
Az Olvasás Éjszakája
2018. szeptember 29.
Külföldi könyvek
webshopja
ProsperoD<br>disztribúciós könyvterjesztés Az Olvasás Éjszakája 2018. szeptember 29. Külföldi könyvek <br> webshopja
Könyvhét.hu online

Bodor Ádám és Pálfalvi Lajos a Zygmunt Haupt-fesztiválon

Lucie Szymanowska – MTI - 2017.09.21.

A kelet-galíciai kultúrát megörökítő 20. századi emigráns lengyel írónak, Zygmunt Hauptnak szentelt irodalmi fesztivál kezdődik csütörtökön a dél-lengyelországi Gorlicében, az eseményen fellép Bodor Ádám író és Pálfalvi Lajos irodalomtörténész.

A fesztivált idén harmadik alkalommal szervezik meg. A Magyarországon is népszerű lengyel író, Andrzej Stasiuk kezdeményezésére 2015-ben indult irodalmi rendezvény célja, hogy szélesebb közönség számára újból felfedezzék Zygmunt Haupt (1907-1975) életművét.
A Lengyelországban több műve révén ismert Bodor Ádám szerzői estjét pénteken tartják meg Andrzej Stasiuk közreműködésével. A műsor elnevezése - Végnapok - Bodornak a Verhovina madarai című, lengyelül 2014-ben megjelent regényére utal.
Pálfalvi Lajos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Közép-Európa Intézetének vezetője szintén pénteken a Haupt-életmű lengyel kutatóival együtt A geopoetika és az emigráció elnevezésű pódiumbeszélgetésen vesz részt.
A Haupt-fesztivál pénteki programjait a Göncölszekér együttes koncertje zárja, ezen az Izrael földjén című lemezen megjelent, Paul Celan, Nelly Sachs és Oszip Mandelstam verseire komponált dalok hangzanak el.
A fesztivál magyar műsorait a lengyelországi magyar évad keretében rendezik meg.
Zygmunt Haupt írói pályája kezdetén, a múlt század 30-as éveiben az akkor Lengyelországhoz tartozó Lemberg irodalmi életében volt tevékeny. A második világháború kitörése után, 1939-ben magyarországi lengyel menekültként Franciaországba jutott el, az ott formálódó lengyel hadseregbe lépett be. 1946-ban az Egyesült Államokban telepedett le. Az ott keletkezett, emigrációs lengyel folyóiratokban közölt elbeszéléseiben egyedülálló poétikával felidézte az egykori kelet-galíciai térség kulturális sokszínűségét. Lengyelországban csak az utóbbi években adták ki műveit.

Lucie Szymanowska – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2018/2. számaÉS Páratlan oldalA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyKarácsonyi kalandHolly elveszett varázspálcájaRőtszakáll, a koboldkalózA királylány álmamacskarácsony
Belépés