Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
Kicsi Csacsi
és a születésnapi ajándék
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák Kicsi Csacsi <br> és a születésnapi ajándék
Könyvhét.hu online

Camille Pascal történelmi témájú regénye kapta a Francia Akadémia Nagydíját

MTI - 2018.10.25.

Egy franciaországi történelmi témájú regénynek, Camille Pascalnak a Plon kiadónál megjelent, L'été des quatre rois (A négy király nyara) című műve kapta meg csütörtökön a Francia Akadémia regénynagydíját.

Az 1830-ban játszódó regény arról a nyárról szól, amikor négy uralkodó követte egymást a francia trónon. 
A történelmi regényt 13 szavazattal hozta ki a zsűri győztesnek a hét vokssal támogatott Alain Mabanckou-val és a két szavazatot szerző Thomas B. Reverdyvel szemben. 
Az 52 éves szerzőnek ez az első regénye, amely egy másik jelentős díjra, az Interalliéra is jelölést kapott.  
A történész végzettségű Camille Pascal 2001-től a francia médiahatóságnál dolgozott, majd 2007-től a francia köztelevízió, a  France Télévisions főtitkárának nevezték ki, 2011-től pedig Nicolas Sarkozy államfő tanácsadója volt, jelenleg az államtanácsnál köztisztviselő. 
A több mint hatszáz oldalas L'été des quatre rois a francia történelem azon különleges epizódját dolgozza fel, amikor 1830 júliusában és augusztusában négy király, X. Károly, XIX. Lajos, V. Henrik és Lajos-Fülöp követték egymást a francia trónon. Az izgalmas hatalmi csatározások közben az olvasót a Saint-Cloud-i kastélytól a párizsi Tülériák kertjén át Normandiáig kalauzolja a szerző, miközben megidézi Stendhalt, Chateaubriand-t, Dumas-t és Victor Hugót is. 
A történész úgy mutatja be a korabeli történéseket, mintha élő tanúja lett volna az eseményeknek, jóllehet a kritikusok szerint a mű stílusa klasszikus módon akadémikus. 
A kiadó ajánlása szerint Camille Pascal megírta a júliusi forradalom néven ismert 1830-as francia forradalom igaz történetét. 
A Francia Akadémia regénynagydíjának odaítélésével kezdődött meg az irodalmi díjak őszi szezonja Franciaországban, amelynek csúcspontja a Goncourt-díj és a Renaudot-díj kiosztása lesz november 7-én.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés