Móra Kiadó
újdonságai
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Ben és Holly
apró királysága
Csibi
tűzoltó lesz
Móra Kiadó <br> újdonságai Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Ben és Holly <br> apró királysága Csibi<br>tűzoltó lesz
Könyvhét.hu online

Esterházy-örökség – Esterházy Péter idén 70 éves lenne, 70 videóval emlékezik a Magvető

2020.02.19.

Esterházy Péter április 14-én lenne hetvenéves. A Magvető Kiadó az évforduló alkalmából hetven videóval szeretne emlékezni rá: szerzőik és a kiadó munkatársai olyan általuk választott szövegrészleteket olvasnak fel, melyek személyesen sokat jelentenek számukra.

A videók hetven napon át, egészen Esterházy Péter születésnapjáig kerülnek fel esténként a Magvető kiadó Facebook-oldalára, másnap pedig a YouTube-csatornájára.

Kántor Péter felolvas a Fancsikó és Pinta c. kötetből:
„Kertünkbe ekkor már bemásztak a zöldfülű levelek, és a fákra fölmásztak a rügyek és a pilleszárnyú virágok. Fancsikó egy százszorszép sárgáján egyensúlyozott. Pinta a fűben hasalt, innen fürkészte a lányok combjait. Fancsikóban meghosszabbodott a virág (ekkor természetesen megszűnt százszorszépnek lenni), és Fancsikó ezeket mondta. – Bennem hét hangya mászik.”

Purosz Leonidasz felolvas A szív segédigéiből:
„Üres az ég”, mondta derűsen az orvos. „Árva a ház, nincs kacagás.”

Fekete Vince felolvas Esterházy Péter és Szüts Miklós A bűnös c. kötetéből:
"A.-t a szintén köd borította Erdély küldte nekünk, szó szerint küldte, a munkanélküliek ezt hallhatták, eredj, Ábel, láss világot, nem mintha A. Ábel lett volna. A., ez a hivatalos és szép szó a tevékenységre, hímringyóként kereste mindennapi betevő falatját a Moszkva térnek hívott, Széll Kálmán térnek elnevezett Moszkva téren. Többnyire idősebb férfiaknak ajánlotta föl szolgálatait. Nem volt lelkes, nem volt rezignált, munkának tekintette. De nem veszítette el szemének ifjonti csillogását, ezért jól ment az üzlet, irigyelték is a többiek."

Harag Anita felolvas A szív segédigéiből:
„Mintha nekem külön titkom lett volna anyánkkal, a kórház elé előbb érkeztem, mint az öcsém és a húgunk. Pedig talán nem is engem szeretett a legjobban, inkább épp öcsémet, bár meglehet pusztán azért, mert tudta, hogy erre neki van a legnagyobb szüksége – cserébe ő szerette leghevesebben anyánkat. Elsőszülött vagyok, hogyne érkeztem volna előbb… Ez a definíció.”

Jelenleg tizenhárom videónál tart a sorozat, amelyeken Szüts Miklós, Tamás Zsuzsa, Sándor Iván, Szilasi László, Fehér Boldizsár, Pál Sándor Attila, Szijj Ferenc, G. István László és Szaniszló Judit olvas fel.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2020/1 címlapÉS Páratlan oldalKőszeghyKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés