Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Babák magyar
népi viseletben
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Babák magyar <br> népi viseletben A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

George Orwell egy levelén megtalálták a tuberkulózis baktérium nyomait

Pietsch Judit – MTI - 2018.07.31.

George Orwell nagy valószínűséggel a spanyol polgárháborúban, egy kórházban kapta el a tuberkulózist, amely aztán később a halálához vezetett - derült ki egy friss kutatásból.

Az eddig is ismert volt, hogy a tbc okozta erős vérzés vezetett a brit író halálához 1950 januárjában, azt azonban mindeddig nem tudták megállapítani, hogy az 1984 és az Állatfarm szerzője hol fertőződött meg a betegség kórokozójával. Többek között azért sem, mert gyerekkorától gond volt a tüdejével és világéletében sokat betegeskedett, de közrejátszott az is, hogy élete mindössze 46 éve alatt Orwell sokat utazott, például rendőrként állomásozott Burmában is.
Úttörő tesztek segítségével viszont most sikerült megállapítani: a tuberkulózis kórokozójának legvalószínűbb forrása egy spanyol kórház volt, ahová nyaksebesüléssel egy orvlövész golyója juttatta - ismertette az író egyik levelén elvégzett vizsgálatok eredményét a The Times című brit lap kedden. A baktérium nyomait egy olyan levélen találták meg, amelyet Orwell 1937 júliusában, Spanyolországból való hazatérését követően írt. Az író a kommunisták oldalán harcolt az 1936 és 1939 közötti polgárháborúban. 
Az oroszországi állami irodalmi és művészeti levéltárban őrzött levél egyúttal az első ismert jele Orwell betegségének, amelyet csak 10 évvel később, 1947 decemberében diagnosztizáltak nála. 
A kutatást vezető Gleb Zilberstein, aki korábban a drámaíró Anton Csehov által viselt ingen is talált tuberkulózis baktériumot, emlékeztetett arra, hogy a polgárháború idején rendkívül rosszak voltak a higiéniás körülmények a spanyol kórházakban. "Ez volt a 20. században az utolsó háború, amelyben nem használtak penicillint" - mondta. Többen haltak meg fertőzésekben, mint sebesüléseik miatt. A legvalószínűbbnek azt tartja, hogy Orwell a kezelés során kapta meg a kórt, de az is lehetséges, hogy fertőzött étellel jutott a szervezetébe.
A levél címzettje egyébiránt Szergej Dinamov, a Külföldi irodalom című szovjet lap szerkesztője volt, akit nem sokkal az után kivégzett a belügyi népbiztosság, az NKVD, hogy kézhez kapta a levelet. Azt nem tudni, hogy az Orwellel ápolt kapcsolata közrejátszott-e ebben.

Pietsch Judit – MTI

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Rovat további hírei:
Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:A Könyvhét 2019/2. számaÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés