Könyvhét 2022
A Móra Kiadó
újdonságai
Mélytengeri Mentőcsapat
Kőszeghy Elemér
A magyarországi ötvösjegyek...
Osvát Ernő
Aforizmák
A Móra Kiadó <br>újdonságai Mélytengeri Mentőcsapat Kőszeghy Elemér<br>A magyarországi ötvösjegyek... Osvát Ernő <br> Aforizmák
Könyvhét.hu online

Három kötet az MMA-tól a magyar kultúra napjára

MTI - 2022.01.23.

Három kötettel jelentkezett a Magyar Művészeti Akadémia népművészeti tagozata a magyar kultúra napja alkalmából. Két kiadvány Andrásfalvy Bertalan előtt tiszteleg, a harmadik Erdélyi Zsuzsannának állít emléket - közölte az MMA pénteken az MTI-vel.

Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, az Antall-kormány művelődési és közoktatási minisztere, az MMA rendes tagja 90. születésnapi kötetei közül az egyik az Életgazdagság című tanulmánykötet, amelybe maga válogatta össze legjelentősebbnek gondolt írásait. Több tanulmány ezek közül már nehezen hozzáférhető vagy még nem publikálták.
A második kötet a Néprajzi alapismeretek című tankönyv, amely eredeti kiadásában már nem elérhető, de ma is nélkülözhetetlen forrásanyaga a néprajzzal ismerkedő fiataloknak. Illusztrációit eredetileg és most, megújítva is Szatyor Győző grafikusművész, az MMA rendes tagja készítette.
Erdélyi Zsuzsanna Kossuth-díjas néprajztudós, folklorista, az MMA 2015-ben elhunyt tagja tavaly lett volna száz esztendős. Homályba vetett fénycsóva című emlékkötetében saját publikációi és általa gyűjtött archaikus imádságok mellett pályatársak, munkatársak és tanítványok közölnek írásokat. Nevét az MMA népművészeti tagozatának díja is őrzi. A kötet egy leendő sorozat első része, a továbbiakban a mindenkori Erdélyi Zsuzsanna-díjasok írásait fogja a tagozat a szériában közzétenni.
A három kötet az MMA támogatása mellett több civil szervezet együttműködésével valósult meg. Közöttük volt a Zenei Anyanyelv Alapítvány, a Magyar Hangszermíves Céh, a Kerege Örökségőrző és Kézműves Egyesület és a Hagyományos Mesterségek Oktatásáért Alapítvány. A könyvek nem kerülnek kereskedelmi forgalomba, a megjelenő példányokat az MMA népművészeti tagozata, a Nádudvari Kézműves Iskola és az Óbudai Népzenei Iskola segítségével juttatjuk el Kárpát-medence-szerte magyar közösségekhez.
A kiadványokat január 22-én, a magyar kultúra napján az interneten is hozzáférhetővé, letölthetővé teszik az Óbudai Népzenei Iskola (oniarchivum.hu) és az MMA (mma.hu) honlapján.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2022/2.ÉS Páratlan oldalKőszeghyA Mélytengeri Mentőcsapat és az Utolsó Magányos SzörnyCsibi tűzoltó leszmacskarácsony
Belépés