Mélytengeri Mentőcsapat
Ben és Holly
apró királysága
Osvát Ernő
Aforizmák
A hosszú hajú
királykisasszony
Mélytengeri Mentőcsapat Ben és Holly <br> apró királysága Osvát Ernő <br> Aforizmák A hosszú hajú <br> királykisasszony
Könyvhét.hu online

Idén lenne 100 éves Mándy Iván – rá emlékeznek Füleken

MTI - 2018.04.25.

Mándy Ivánra emlékeznek a szlovákiai Füleken pénteken; a Kossuth-díjas magyar író idén lenne száz éves - közölte az MTI-vel a szervező Füleki Vármúzeum szerdán.

Mint a sajtóközleményben írják, a Mándy Iván tegnap és ma című rendezvényen Darvasi Ferenc szemlélteti a Kossuth-díjas író életét és munkásságát. Darvasi Ferencnek 2015-ben jelent meg a Köztünk vagy - Beszélgetések Mándy Ivánról című kötete, a hiánypótló beszélgetések Mándy életét a lehető legtöbb korszakában, helyszínén és fordulópontján mutatják be. Az interjúk készítője megkereste az író családtagjait, beszélgetett az alsó szomszédokkal az Aulich utcából, és eljutott Mándy 1950-es évekbeli szerelméhez is.
A szerző beszélgetőtársa Endrődi-Mike Attila, a Füleki Csemadok alapszervezet tagja, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa lesz.
Mándy Ivánt (1918-1995) az egyik legjelentősebb magyar novellistaként, a novella megújítójaként tartják számon, de 50 éves is elmúlt már, amikor 1969-ben megkapta a József Attila-díjat, majd az 1970-es évek végétől haláláig számos elismeréssel jutalmazták, a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz választotta tagjai közé 1999-ben.
A betiltás évei alatt, az 1950-es években a Magyar Rádió számára készített dramatizálásokat, és vidéken tartott irodalmi előadásokat, 1954-től szabadfoglalkozású író.
Prózái között van A csőszház, Az enyedi diák, A huszonegyedik utca, vagy a Vendégek a Palackban, a félelem éveinek mindennapjait írta meg a Fabulya feleségei című kisregényben. Klasszikussá váltak ifjúsági regényei, a Csutak-sorozat könyvei, amelynek első darabját - Csutak és a többiek - még 1956-ban, az utolsót, a Csutak és a szürke ló című regényt 1993-ban írta.

Ajánló tartalma:

Új kód kérése

Hozzászólás szövege:
Felhasználói név*:
E-mail*:Könyvhét 2018/4.ÉS Páratlan oldalKarácsonyi kalandA Mélytengeri Mentőcsapat és a Mogorva HalHolly elveszett varázspálcájamacskarácsonyhosszú hajúszülinapiA hanta banda
Belépés